加拿大車主討論區 (1)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
$165 CAD Mazda原廠high wall mat抵嗎
定係周街都有得賣?
Cx50 cx5 rav4 forester crv rogue NX
邊間最正永遠都世界大戰

自己鐘意 試揸完正就買
你預自己每個月支出起碼$1200以上
畀得起就出發喇
認真?
新牌出二手車啦 你預頭一年實會有碰碰撞撞
識一個人 新車未過頭七 已自己用車門去刮柱
身邊個個叫佢出二手 佢死要全新
依個po咁
保險師新車落地咁快就炒左
https://lih.kg/3300984
訂左Kia Sportage 依家仲等緊
等車嘅過程真係好痛苦
我都等緊部seltos
個人睇法⋯⋯
對新牌人士 搵架預揸一、兩年嘅二手車
慳車價 慳稅 慳保險 唔覺意有碰撞又唔肉痛
過完多一年再諗新嘅都未遲 應該到時冇咁缺貨喇卦
舊車有咩問題15年左右18萬公里嘅車完全可以接受 唔好用香港咁細嘅地方去同加拿大比 呢度每年渣兩萬公里都好正常
見過有啲二手3 4年車過十萬公里
不過唔知佢係做uber定成日行highway
想問下大家洗車買pass 定還是一次一次咁買
同埋係唔係去coop/petro 個d地方洗
第一次洗所以想問下
終於頂唔順架車太污糟
Thanks
tg 有夾洗車 你可以去問
喺Scarborough 去Mississauga 來回都差唔多一百公里啦 一年都26000公里 北美成日都有呢啲車 Uber仲衰啲 日日喺city driving 好傷個引擎
巴打訂咗咩Trim?

揸過Top Trim真係無得頂,不過DCT慢車會Chok,同埋唔鍾意佢輪拱太細,即使換大鈴都係有少少短腳Feel
其實出新車唔係唔得既,個心會痛d,大d既教訓
我當年就出左架新車,無咩大問題。

即使比你係老手,出新車未慣車size,都會有機會HI到。
見架車一年少過2萬公里都當佢行得少啦
我喺petro洗 contactless
見今日$100 + tax 有10 + 2 次
我都買咗
夾卡洗車我覺煩 又要夾時間/日期 今日有人洗咗 你又唔洗得
其實冇人夠膽講 每日返到屋企前 架車會唔會有損傷
你小心 但其他人亂嚟 一樣冇得避
實際比想像中簡單
搵七個人
一至七就各自揀日子
除番開都係30幾蚊每人
最怕到你洗嗰日係落雨/雪
即係又要等一個禮拜
下一次又落雨/雪 咁洗唔洗呢?
比得起錢咪自己買個pass
有咩好嘈
有人嘈咩? 唔覺嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞