加拿大車主討論區 (1)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
新手岩岩有N
想搵到工執2手車做腳
我稔都係Corolla, Mazda3, civic
想請問除咗睇clean title, miles 仲要留意啲咩好
有冇咩channel 推介比新手學揀車
你哋講個啲term唔太知咩嚟
其實真係好難講,要睇嘅實在太多,我盡量講下其他留返俾專家補充。

車身方面要睇裙腳同埋尾沙板有冇生銹,當然最緊要係睇車底,外觀就你有眼都識睇啦,有冇花笠咁樣。

洗手盆同埋龍門架都唔少得,要睇吓有冇撞過嘅痕跡。

然後機器方面就要睇油,例如波箱油同機油有冇燶味,油嘅高度係咪喺正常範圍,另外仲要睇水箱水有冇變咗花生醬,有嘅話即係燒爭口,電就可以着頭燈撻車,睇吓盞燈有冇變到好暗,有嘅話即係舊電都唔係好得。

睇風油軚扭落有冇響聲,有嘅話可能係軚泵收皮,死氣喉就聽聲睇吓有冇穿,其餘底擔嘢就試吓架車會唔會好鬆散,另外波箱要試吓佢會唔會Chok。

另外最簡單就試吓冷暖氣電窗頭尾燈燈係咪全部都work,玻璃有冇裂。

利申,唔係好識車,交俾其他巴打補充
各位巴打可唔可以做吓好心,如果你第時拎車去車房整,可唔可以確保你架車冇咁多垃圾或者腐爛嘅食物?

我收錢係負責整車㗎咋,唔係聞你嗰啲腐爛嘅味道啊
想問如果買2手車
Pre-own就貴
但如果係kijiji/craiglist/FB marketplace
叫人做份個啲車report 有冇用?
如果唔介意比錢
你可叫個mechanic同你一齊去check車
噢 原來有呢啲服務
想問用咩keyword 去搵呢啲service
定係又係得熟人先得
大約幾錢嫁?
Carfax?可以參考嘅,但不能盡信

佢話無事未必無事,佢話有事亦未必有事,因為佢個報告基本上係依賴保險公司嘅紀錄,而保險公司過嚟車房睇車嗰班人,有時都係流流地
not good looking i think
姐係最好係有人做車行 叫佢去個到check
唔識人
我見marketplace 啲車唔洗一皮
唔識分
要pin啦直頭
Car inspection ?
Yes full inspection
話埋你知咩要換if買個價車
巴打有無contact留低 有少少整車野想問下
有無人留意mazda cx30同Hyundai kona?
呢兩部車你地會選邊部?
萬事得
無咩事嘅就CPO啦,不過一皮唔駛諗

無㗎喇,一皮樓下衰啲講句都係膽搏膽

另外賣家肯唔肯俾你上架又係一個問題
Pre purchase inspection
可以叫賣家俾你拎去車房做
錢當然自己俾
係呀,car inspection
你可以問賣家肯唔肯渣去鋪頭吊上去check都得
啲dealer真係好仆街
無車trade in 連so都唔so你
外國人d車仲污糟我完全唔明點解可以當架車係垃圾場咁用
我以前以為YouTube啲Detailing 嘅video係假嘅

以為
想問下 加拿大買 factory order 車會唔會有markup?
upload d相係度,睇吓幫唔幫到你。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞