加拿大車主討論區 (1)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
呢排落雪平時要點保養架車
揸到返停車場係咪搵桶水 加啲清潔劑落去自己抹
鏡 玻璃 雨刷都係就咁抹就可以
車胎可以點清潔
同埋唔想啲雪腐蝕得太勁,想架車有返光澤 係咪打蠟比較好
即係買舊車,包保養/畀錢買保養嘅概念。自己計過數負擔到就得
最緊要唔好積啲雪同鹽係啲沙板位同邊位,up住好易生鏽
買啲車用品 例如入胎氣 差電器 抹車嘅清潔劑 係咪都係Canadian tire平啲
唔洗理
一個月洗一次車
利伸住AB省
can tire 啲嘢齊,但唔平。可以上Amazon 睇吓
大家有冇噴油車房推介(GTA)?
依邊噴油係咪好似香港咁計一幅幅
如果hi花咗bumper少少(5cm)
大約要整幾錢
如果泊underground, 自己拎桶水,唔用清潔劑去洗車會唔會犯法?
你附近有walmart都係去嗰度買好過 Canadian tire啲野好貴 我之前去買波箱油 佢嚟收我17蚊一q Walmart 收11蚊 種類係少啲㗎啦
大家點睇Tucson hybrid vs Rav4 hybrid vs Crv hybrid
價錢上 Tucson 最平 RAV4 最貴
但hybrid 電池嘅耐用度係咪rav4 > tucson > crv
見tucson 多貨啲又平啲
應該無問題,but check with your property management
你近邊頭?Markham可以過嚟睇睇

利申,我腦細有強逼症,算係要求高嘅人嚟,你可以放心
我好遠 GTA嘅邊緣位
不過markham我都可以揸過嚟嘅

有緣嘅過嚟睇睇
可以上Kijiji睇下
我都係見rav4 hybrid 天價 top model係有360鏡頭 雖則我買唔起
俾盡我都係買XLE 但佢個hybrid 技術應該唔會衰得去邊

見CRV hybrid 太貴 又乜都冇

所以去睇tucson hybrid 多tech 野 但唔知襟用度如何
見韓國車成日有recall
但網上評價不錯 都係頭幾名
2035 有幾大機會轉哂 ev?
如果無係side plate mount 再加洛雨都會有呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞