平價sporty cars?

333 回覆
3 Like 68 Dislike
講到轉唔到彎咁
轉彎咪又一樣照過你班友
死返出去啦
個topic係sports car
其實你知唔知咩係sports car
慢到單車咁都叫sport car
咁Ae110都得啦
係得直路快
不如睇吓部model 3幾重先
你咁講只係證明自己無知
唔好出醜啦 google下咩係sports car
睇下有冇T車份 再睇下有咩例子先
Sport car 就係要爽要快感 冇聲同靜音睇AV有咩分別?
又或者咁講,你屌女條女冇表情唔出聲,幾靚幾大波都冇癮啦
01 年渣住架 eg6: 不如睇下 evo / 掃把幾重先
08 年渣住架 dc5: 不如睇下 s3 幾重先
2023 年渣住架 fd2: 不如睇下 model 3 幾重先

呢句野聽左好十幾廿年了
有冇第二句
電車設計車身重量分佈好唔同 車身動態回饋好唔一樣 設計唔for你比太多動態輸入
啱呀
真心問model 3除咗0-100仲有D咩
你搵AWD同FF比已經顯得你有幾弱智
mx5 初代雖然今日睇馬力好慢 但係靈活度 輸入反應 車身回饋到依家睇都係好那快 都費事講萬事達做車成本同理念

駕駛之所以被稱為運動因為好多時都講反應快先代入到同享受到件事 但係唔一定要係純粹速度指針快或者紅綠燈起步鬥贏咁簡單 有樣野好可悲嘅係現代人被現代科技取締到連互動環節都喪失埋 唔識得去享受駕駛樂趣

樂趣對我而言大概係 嘗試挑戰到自己極限又可以同每部車輛特性溝通配合 最緊要係有比自己落手落腳用腦思考反應嘅享受過程

btw 1 foot pedal 真係會令大腦麻痺
十幾二十年前又真係咁比
亦都係屌容易渣得快既車,成日話人冇術
都係個句,跑街灣慢直路追得反就得
你可以去香討考古一下 順便考古埋 ek9 著tec c63 走不遠呢個説法
其實同每部車溝通都幾好
有時都唔係好明 點解d人改車要改到部部一樣
如果部部揸落都差唔多 都係自己鍾意咁樣
咁有冇必要買唔同嘅車呢
體驗下唔同嘅車嘅動態咪仲好
同埋現時嘅車速度係好快 但又有幾多人真係可以係灣入面盡雞得嚟又享受到果個樂趣
揸得盡 波波盡果種感覺 比起得個快字爽好多
無變速都其次
電池過熱降低效能呢下已經死左
不過Taycan好似有電池專用冷氣幫電池降溫
Model S plaid就唔知啦
其實跑車唔係只係為快,仲有嗰種駕駛感係電車畀唔到揸Model 3得one pedal drive又點會畀到啲人鍾意舊車仲因為冇咁多電子輔助同埋夠獨特,唔似依家啲車又rebadge又同一個平台開發咁
改車涉及操控同性能問題 每人對車輛嘅要求都唔同 係一個極主觀嘅範疇

客觀睇車廠造車設計原意及概念 做消費者可以淨係比錢透過依件死物接收到設計師工程師嘅心機 給予你有趣味嘅回憶 已經非常值得 但係假設消費者行為鼓勵用科技取代主動駕駛 就真係可悲到極 因為就好似往一個刻板嘅方式進發 令人喪失某種應該存在嘅能力
新款c63仲差唔多兩吨 k9 見面要讓路啦 珍惜生命呀
Tesla = 原罪
文盲 = 原罪
跑車唔快唔好叫跑車了,叫慢車算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞