[PolyU] 紅磚大學討論區 (73) - 冇人開我開

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
公司保險冇包咩
未返工
雖然COMP係廢啫,EIE仲衰喎Ching
做develop 唔讀COMP走去讀EIE係咪傻咗
有冇2023 intake BSE master PT既同學仔
你唔係同我同年grad嘅咩
硬件配套 eie有ic成橦任你玩
course 比computing 深入, 闊
comp得2層lab 設備差成皮

我唔解釋咁多啦,你自己睇
https://www.polyu.edu.hk/eie/study/undergraduate-programmes/undergraduate-programmes/eie-scheme/scheme_eie_42481-aie/student-message/

另外,歡迎你出去問下polyu computing bsc grad個堆對個degree有咩看法
尤其係對教師資素同assignment上
polyu computing係一個management degree rather than 一個tech degree
hands on/tech 教學資素係垃圾
成個場toxic
硬件配套差
唔信可以再問下其他讀過
我100%肯定一樣答覆
最撚癲係我朋友成份功課自己做完,隔左2年後github揾返成份功課 一樣source code
俾左個大陸仔改2行字交左上去pass左
個科野係印度lecturer教
無後果
你要揾野challenge , 我揾多100樣野俾你都重得,
千其唔好讀computing, 千其唔好讀computing, 千其唔好讀computing, 千其唔好讀computing, 真心後悔
當年freshman seminar comp啲人好似有得出trip幾撚羨慕
你選過第2間u想去邊都得啦屌
冇啦屌
Ching你洗唔洗咁激動定其實你係EIE嘅打手黎
你Post條link都係想證明EIE嗰lab好啫

EIE教成點我就唔知,但睇Programs structure都幾肯定一定冇COMP岩目標係developer嘅人去發展

我就係讀COMP嘅,雖然我都覺得COMP對比其他U各方面係差,但都未輪到學生要為咗讀深入啲而走去讀EIE喎,COMP最基本都有齊CS要讀嘅野,最基本比讀EIE嘅學生適合做developer

做software developers 唔去讀CS走去讀EIE呢啲兩頭唔到岸嘅野

至於師資呢啲都係一樣垃圾,除非你想吹奏EIE
Ching你攞其他U嘅CS黎踩COMP我冇意見,但你攞EIE比COMP更適合學生做software developer就真係過份咗
得罪講句, eie同comp fyp / course我都有朋友上過同埋做過相關嘅野
eie係比較好少少
課程深度 內容 師資 lecturing
computing資源俾左係game development 同埋management
呢2科係比較好
eie偏重hands on projects
Ching你講緊lab嘅邊方面先
COMP嘅lab咪一堆電腦,COMP都冇hardware科,有咩問題?
想知點hands on
正路CS唔係教你theory 之後係project 度apply返咩,定其實你係讀engineering科先有咁嘅意見
你讀咁耐it有無掂過隻server同switch?
Senior entry,networking冇讀過不評價
Linux server就係OS呢科見過,唔知係唔係你指嘅野
咁咪係囉
有無投過funding? 你班lecturer點講?
有無提過去外國exchange?佢地又點講?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞