[PolyU] 紅磚大學討論區 (73) - 冇人開我開

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Comp 都好多呀 上堂90%同學係講普通話
請問畢業證書係8月定10月先有?
真係好鬼誇張,我到而家都未見過local嘅女
獨角獸🦄️
有冇人有Fun with language sources
港大禁學生用ChatGPT作課業用途 違者將被視為學術抄襲
https://lih.kg/3309016

老實講,香港d死人課程成日逼學生讀埋d冇用又冇興趣的垃圾課程,chatgpt先派倒上用場。成日要d學生寫埋d空泛無意義的文章,浪費時間,難得有個ai可以批量gen d罐頭文章出黎,簡直係造福學生

poly d課程真係好撚廢,尤其嗰d中英文科,學唔撚倒中英文之餘仲要寫堆垃圾出黎,個lecturer仲要吹到話有學生返黎多謝佢d課程好好,連返工都有用我除咗冷笑都唔知畀咩反應
利申:grad咗見倒個新聞有感而發
GUR 10科有9科都係廢
btw大家可以share下覺得poly有咩科係勁撚垃圾
拋磚引玉:accounting information system呢科簡直係垃圾中的垃圾

學d嘢outdate到唔知點講,教嗰個myob軟件根本冇公司會用

廢事有人話我讀唔掂抱怨,利申呢科a
好心死人poly教下 oracle、sap呢d市面上比較普及的system啦,on99本notes都唔知幾多年前
ms access asm好攞命
背書科一個
用嘅software落後到
我果年識得既女同學都係東南亞
港大禁學生用ChatGPT作課業用途 違者將被視為學術抄襲
https://lih.kg/3309016

老實講,香港d死人課程成日逼學生讀埋d冇用又冇興趣的垃圾課程,chatgpt先派倒上用場。成日要d學生寫埋d空泛無意義的文章,浪費時間,難得有個ai可以批量gen d罐頭文章出黎,簡直係造福學生

poly d課程真係好撚廢,尤其嗰d中英文科,學唔撚倒中英文之餘仲要寫堆垃圾出黎,個lecturer仲要吹到話有學生返黎多謝佢d課程好好,連返工都有用我除咗冷笑都唔知畀咩反應
利申:grad咗見倒個新聞有感而發

你唔咁寫, 個Lecutrer appraisal shows 唔到佢教學有impact
ELC workplace english 係廢中之廢
啲assignment既設定好kick之餘 又hea
題目一係就係 「如果你既major係logistics 你間公司就係logistics; 如果你讀acct 你間公司就係accounting firm」
或者會係 「你間公司係結合acct finance marketing logistics management既公司」

我覺得呢啲setting真係好離地 不如好似CLC咁俾人自己揀industry 同埋題材啦
ELC啲人好明顯係想全部人交既野一式一樣方便佢地改
但係咪真係學到職場寫作就心照啦
grad老鬼想問下
依家仲有冇閘機
之前經過a core好似冇咗

仲洗唔洗整qr code同疫苗證入去
有閘機
訪客要qr code
唔使針卡
thz
想入個campus都仲咁麻煩
做Library alumni 未可以幾時入都得~
有冇ching讀過APSS1BN17 Contemporary Chinese Society and Popular Culture? 想問mid term係考啲咩
睇ppt會唔會快啲
就係ppt冇先要問…
有冇人試過sem2 就快完先收到hall offer?想暑sem住宜家waitinglist仲有百幾人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞