一個人去新加坡有啲咩要注意?

915 回覆
12 Like 124 Dislike
唔該巴打先
超級多, 呢度四圍都係組屋
Btw唔介意行路既話
開住google map其實好易行
果時我行3-4個地鐵站都好快
啲路乾淨幾好行㗎 當散步咁
睇下人地啲社區係點 都得意既
我比較鍾意80年代個啲,同香港好有失散左既孖生兄弟FEEL
求其行兩三個就得,行太多都悶既
睇下到時熱唔熱唔係嘅話我應該都會坐嗰邊啲巴士多
都唔想下下坐地鐵
根本就好似唔小心行左入四順彩虹或者象山邨咁
Eunos 或者marine parade 咪似香港舊邨
Punggol 果邊就好有天水圍feel
有daypass
好似分三日pass /五日pass ??
地鐵巴士都適用
呢邊永遠都係熱, 巴士因為基本上唔塞車, 係相當快既, 同埋佢個票價近貴遠平有封頂, 兩個鐘內坐唔超過五程車, 轉車唔超45 分鐘, 就當一程, 好平
逐程計應該平d
新加坡就唔洗買pass啦
基本上係市區行路好方便 條街又無香港咁逼人
就算搭車有張ezlink card 都夠用
新加坡D野幾好食
我個次4月去左三日
每日都由暴晒變暴雨再變暴晒
想問下而家12月係咪都係咁
好撚悶 去賭場最好玩
但係啲路都好似支那咁闊
有時行兩個站都幾遠下
買左pass話之佢
鍾意就跳上巴士
我有啲地方都係隨意跳左上巴士
隨緣去邊就去邊
炒粿條 黑白蘿蔔糕 煎蠔餅 福建面 海南雞飯 喇沙 椰漿飯 roti prata 魚頭米粉 肉骨茶 rojak 娘惹糕 班蘭蛋糕 咖央多 kopi teh tarik 樣樣都正
十二月更差, 因為東北季候風黎到呢邊降溫唔明顯但會成日落雨, 例如今朝有太陽跟住三點就開始落到香港黃雨咁一路落到7 點先收

呢排日日都有雨, 間中暴雨, 但就落雨就涼d日頭都可以26 度咁

乾季好似話好d
紅燈區都雜
一個咪去
我個時12月尾去會落一兩日雨咁囉
但一落就好大同長
night safari我覺得值得去下
佢有架細園車坐 轉一個圈睇曬園區動物 幾特別下
仲有啲濕鳩噴火表演
但好撚多人入場要排 好撚多蚊
rojak狗都食撚死
佢上面啲花生汁好好味
但啲生葛我真係頂唔緊 痴撚線
炒棵條 :
一定要去芳林苑個檔最出名,試過另一檔,鑊氣唔夠,啲粉夾,啲蛤又唔新鮮

蠔煎 :
普遍都ok,但始終香港啲蠔餅好食啲,總之都係屌打台灣蚵仔煎

喇沙 :
小心有分亞參喇沙同埋咖哩喇沙,亞參喇沙好鬼酸

肉骨茶 :
唔鍾意新加坡式白肉骨茶,鍾意馬來式黑肉骨茶

仲有係芳林苑見過有香港炒飯唔知係乜
有plan過飛去新加坡+峇里/泗水
沙嗲街
沙嗲街個food court 有間流心蛋撻值得試
同埋有樣搞笑佢地薯條係配辣醬
另外個袋隨時袋張visa
上巴士落巴士
上地鐵落地鐵可以當八達通用
因為護照過咗期我依家改1月頭去,嗰陣會唔會又係咁落雨
會避開嗰度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞