一個人去新加坡有啲咩要注意?

915 回覆
12 Like 124 Dislike
未試過帶成10000去坡狗國

最多1000坡紙
冇分,可以用信用卡搭車,搭巴士記住上車落車都要拍卡
新加坡已經係好安全, 好先進, 好方便, 又無語言障礙
如果去新加坡玩都有嘢要擔心, 你都唔需要去其他國家玩
我嗰時去係買3 day pass
任搭巴士同MRT
唔好買pass
25蚊搭3日冇咩可能回到本
多數都係食返當地嘅嘢
韓國嘢去韓國再食
咁都好啲
好 依家唔驚了 想快啲去
同埋佢個兩個鐘係兩個鐘內上最後果程車, 唔係兩個鐘內完成車程, 最尾果程坐長途就好抵
CCK 同天水圍無分別
CCK 上975 去到尾站有條漁村, 好過癮
去orchard road 伊勢丹行下當返鄉下
明治屋
如果連環球影城都唔去 真係3日2夜算單人去有單人嘅好可以排快隊
乾濕肉骨茶,福建麵,海南雞,娘惹菜
1000包食野 買手信 4日其實都可以玩得幾舒暢
屌打donki
明治屋買肉平
其他雜貨donki平
去東海岸租單車踩,勁正
同吐露港周街都係人簡直係唔同世界

去熟食市場掃嘢食,串燒,海南雞飯,咖央多,白咖啡…

去garden by the bay 散散心

去環球影城玩

去聖淘沙繼續玩

去小印度飲Mango Lassi, 整Henna

利申:試過一個人去新加坡,不過中途有搵到fd一齊玩
我當年嘅行程

Day 1:機場 → woodlands → yishun → novena 酒店→ bedok → east coast park → 酒店
Day 2:酒店 → north bridge road → bukit panjang → alexandra → 虎豹別墅 → pasir panjang → sentosa外圍 → tanjong katong road → 酒店
Day 3:酒店 → telok ayer → the pinnacle → chinatown → 芳林 → bedok → skyville → 酒店

嗰時主要係跟住個youtube channel去唔同小店 / hawker centre食嘢,好似跑checkpoint咁,所以見啱車就上,感覺好好

另外一次去咗clarke quay、gardens by the bay、行水塘、sembawang、changi beach park、punggol,又係用咗3 day pass

個人推薦skyville,上到去空中花園環觀成個新加坡幾正,仲可以睇埋日落
你日日都新加坡環島遊咁梗係回到本
正常遊客邊會去Bukit Panjang
1萬應該係日日食米之蓮fine dine
未covid前去日日食埋蟹都係200坡/日
住唔起conrad pan pacific MO 去住Clarke Quay 囉行多幾步又多個機會食洋腸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞