[Switch] 火焰之紋章 Fire Emblem Engage (1) | 2023年1月20日發售

1001 回覆
24 Like 4 Dislike
因為啲宣傳片針對嘅對象唔係你
有幾多人真係鍾意玩數格仔計加減數丫,鍾意嘅人唔使點sell都會玩
唔鍾意嘅人你出幾多條片講都冇用,反而啲gimmick野仲有機會吸到casual客

https://www.youtube.com/watch?v=wgEYed10Ub8&t=1259s
呢段preview後Q&A回應咗啲據點活動詳細係點
基本上好多野佢都試完,覺得悶/唔大影響就直接ignore

睇埋其他preview多數都話intermission冇3H咁燒時間
加上3H本身load time唔好,學校大但係navigation柒下柒下
月曆系統/強制散步+跑腿任等等對pacing影響仲大
呢方面有改善/cut走咗就已經唔同晒
咁你要有心理準備, 宜家既火紋玩角色配對/溝女溝仔既成份比GBA三作果個年代多好多
嗰啲養成部分可以skip曬佢的
你做埋會臨時加少少能力值咁啫
純戰棋玩法市場太細
怕你會失望,我同你一樣情況,上次玩風花雪月好失望,希望會加返個舊模式唔使搞咁多嘢比我呢啲老鬼玩
近年jrpg比persona影響得太緊要
降低門檻著重育成嘅玩法比起hardcore戰棋大眾化咁多,斷估都好難再走回頭路,頂多難度高過上集少少咁
我唔係target customer咩, 點解唔appeal我

認真其實我對呢集既戰鬥係有期望, 淨係紋章既搭配同技能睇落都好似都有排玩, 畫面又進步好多.
我都有睇少少preview片, 有個都話今集個戰鬥pacing比3H好, 一場接一場都幾緊湊.
所以我都覺得官方響pacing呢方面有聽玩家意見, 今集應該偎改善.

不過有時上官方twitter,
叫起身溝女溝仔食飯茶呢D okay la, 我都會J呢D.
之後捉/養寵物
之後釣魚
之後掌上壓
之後仲飛龍騎士定starfox我就覺得洗唔洗呀, 又諗起上集學園跑黎跑去.
不過上面有ching話呢D好多都可以skip無乜影響, 咁都安心d既.

同埋認真呢D mini game真係有吸引力?
好多JRPG都要夾硬加個釣魚mini game落去, 但有好好設計既真係無幾個
掌上壓倒見到有人J PE衫pesei子
咁我相信都要唔少時間去pick up 有新原素都好事嚟
唔知17號會唔會偷跑
到依家我都覺得if個my castle系統最完美
設施想點set都得 或者想花時間育成可以;想直落下一主線都得 根本完美
想瘋狂交配
帶返套最好 子世代我反而麻麻
上集最大問題係要爆4次

我第一次爆藍線好好玩 之後玩黃已經覺好重複但都ok 第三次真係玩唔落 到無雙之前先爆紅線

睇佢今集應該勁肝

如果係一週目過 rpg 育成多d 其實ok

唔洗下週又重黎
早幾日睇個REVIEW反而話鐘意舊FE個D會開心, 鐘意3H個D會失望既
爆4次都唔係問題 爆4條線但4條線內容都極重覆 人物辛苦練但又帶唔到下一週目 所以以玩風花個感覺通常第一週目最好玩 第二週目還好 之後你會玩到想嘔風花果種分歧做唔到互相補完所以會愈玩愈悶

同埋風花做得最差係個轉職系統 最上職設計超差 基本上唔係上飛馬飛龍就打拳 某d最上職仲廢過上職DLC果d職都唔係好特別 所以睇落橫向轉職好自由但其實一d都唔自由

今次engage 好似都可以橫轉但睇落每個職同人物都有唔同特技同戰鬥風格 仲有老角色戒指技能 希望可以開發都唔同玩法啦
唔好意思必須潑個冷水
其實睇佢D片越睇越不安,
對我黎講上一集最大既問題就係學園off-battle果一part.
一週目都還好, 二週目又要行黎行去傾計解任已經有D煩, 三週目真係人都癲.
其實我淨係想執下inventory執下skill, 睇埋支援對話就下一場, 唔係太想搞咁多野.
偏偏唔玩呢D野對實際戰力係有影響, 而多週目時自不然會挑戰更高難度, 咁好多方面都要儘量做到足.

暫時睇佢D片, 又做wii fit又釣魚又panzer dragon又養寵物, 我都未計同角色食飯飲茶摸頭之類既互動, 唔知有無數漏添. (if既pvp mode?)
簡直係變本加厲, 頭都痛撚埋.
我知宜家FE越黎越注重RPG果part, 但我希望戰鬥同非戰鬥既比例可以起碼有5:1左右, 即係打仗一個鐘然後用十零分鐘去做其他野咁.
上集3h斷估已經接近2:1真係有D誇張, 唔計屈武器熟練度用既時間既話.

希望我炒車啦
上集最大問題係要爆4次

我第一次爆藍線好好玩 之後玩黃已經覺好重複但都ok 第三次真係玩唔落 到無雙之前先爆紅線

睇佢今集應該勁肝

如果係一週目過 rpg 育成多d 其實ok

唔洗下週又重黎

我都覺.
其實上集故事總體我覺得幾好, 大方向無錯.
但要爆4次先可以睇得晒一個唔錯既故事真係搞唔掂, 我諗起碼二百個鐘up?
如果可以縮到兩次爆機就可以知道晒9成故仔應該差唔多.
明明一開始已經要㨂學級
但成12定13章劇情先有分別
突發外國已偷跑
劇透、破解準備全面進場
咁早偷跑? 想吹多陣水都唔得, 又要深潛了
為左避劇透同避攻略
爆機前都唔入黎
學校最大樂趣都係溝女

我永遠只會同女角講野
我淨係玩過風花雪月,其實果堆活動係有d影嚮成個節奏。
一周目係okay,但二周目我玩左陣的確已經頂唔順
舊代 有幾隻 仲好玩
唔知幾號偷跑
其實劇情>入關>劇場>入關咪算
唔明d 19 rpg要素有咩意思
係個一模一樣嘅地圖入面搵人真係好煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞