想運輸署更新以下考車指引:

230 回覆
789 Like 33 Dislike
樓上blame the victim 話個考生唔自省唔認錯嘛
我答返佢有咩問題

搭嗲又唔人地講緊乜,衝出黎柒

再者,考生覺得有問題唔可以要求保障自己權利?
考試係按準則評核,而唔係考官既個人喜好
無計
鬼叫要求一手

呢度日日揸車嘅夠唔夠膽話泊屋企樓下車位次次都一手
我就十次有2-3 次唔係,有時分一分神就要攞多2手
咁黃紙都唔洗啦

直接話你pass 定fail 咪得
講真,講2句真係咁難咩

之前考18牌條友肥撚左我,但佢真係講到點解肥,我服佢呀
其實我嗰陣仲以為個個官都會講,因為之前考2 10牌都係1 take
入到來先知原來係佢好人
你自己上面講考完試睇片知自己錯乜先可以有進步
咁想睇片叫教車師傅同你錄啦
黃紙咪比你睇準則同你因咩事肥
要人錄埋片比你睇比你學習同進步咪多左
想知詳情完全可以叫運輸署出份report比你

裝cam根本就唔現實
裝cam既話裝幾多個?私隱問題點處理?條片點交比考官?定係唔揸師傅架車統一考場備車到時考個架同揸個架唔同又點處理?十鳩幾萬個問題

想知人地點解肥你申請返份report咪睇到曬
有充分理據覺得自己岩咪上訴
根本考試要求唔限手數限時先合理
個個泊街掉頭都強求一手/三手過,結果喺度妹妹吓,阻撚住哂後面啲車
睇過有訪問過啲考牌官
畀學神車痴marking係因為佢哋當呢啲係安全裝置
預啲人考完牌自己出車都可以自己痴marking
你試下淋紅油/挾持運吉署啲人make noise
運吉署咪考慮下囉

依家佢哋話你肥就肥
點解要加大自己workload
揸正嚟做,一年少咗幾多考牌費
又加大咗個cost
Equipment & explanation 唔使cost呀?
定嫌依家考牌唔貴?

而且一年咁多人亂揸車
啲車又平,啲人又有錢

出少啲車牌仲好
唔得呀
咁樣會提升合格率
有違減少司機從而減少車量嘅大方向
同你講 本身係死無對證
同埋
我試過 CALL 同一份REPORT
條友可以解兩個版本畀我 完全唔撚一樣
(一份係初步佢覆 第二份我要佢用另一份REPORT做理據解釋)

運輸署本身係閪加廢
我連續個牌都可以屌到佢OFFICER冇聲出
佢又唔係話錯

事實考完牌又真係可以痴marking
唔比痴marking 咁啲學神車拉花就咪得

一係就連拉花都唔比
點裝? 考牌車不嬲有要求架啦
咪寫埋落考牌車要求到

私隱問題屌你而家周撚圍都cam, 搭個黨鐵都4K cam 射住你
連馬路隔支燈柱都有一支運輸署cam
到考牌又話私隱?

退後一萬步, 其實考官臨落車講句邊個位肥已經得
寫report 佢求其寫都得啦, 上訴仲好笑 搵多幾條友跟你車
report 都係鳩寫啫
以後一炒車即刻重考仲好啦
扣夠15分又係重考
即刻小好多司機由其的士佬
4)要求超過三次不合格之考生,終身不得再考車牌
我 1 take
咩叫考試呀?考試就係要插晒花做足考官要求架啦
講到咁好聽
覺得唔公開同透明咪得肥左既人
笑撚死

連登多弱智唔係扮

呢班通常都係00後傻閪

最撚柒個班
係咁嫁啦
肥左就乜野都話要公開要step123講埋邊度錯點做
最好搵埋一級考牌官做埋powerpoint
係間冷氣房討論圈L埋邊度無擰頭邊度錯
教埋嗱你下次唔好咁犯
屌你大個仔都過左18歲人仲想搞呢D
但比你PASS左你又話好簡單無壓力
考官全場無出聲無屌到應該係我技術幾好
仲師傅上身教埋人地新學神嗱呢度入返2波要擰頭好易姐
同樓上班弱智講多都無謂啦

俾人肥左就唔鋸 要求乜乜要求乜乜
成個世界圍撚住你黎轉?
個考官咁撚多人唔肥 係肥你
點解唔係檢討下自己個樣?

比你更新完個指引
點解要排咁多年呀?
點解無得走盞?
接近車輛要有1米 你同個考官即場用間尺度?
成班on99 學人講透明度
車都未無揸得熟
你係熟架車 做足步驟驚個考官kick你咩?

唔該 你班00後 連登傻閪唔好再柒啦
其實你明唔明私穩問題係點?
唔係剩係影到你樣咁簡單,
而係車內個CAM, 剩係影住你一個, 同時亦知道你係邊一個,
因為當時當刻邊個考車係有晒資料, 身份配對都有晒,
到時就好簡單可以配對到呢個人樣係乜水.
再講就係, 如果第時有片流出, 班學車俾人笑佢揸得差,
影低晒你個樣點樣hi到人, 點樣撞到人, 點樣唔識轉灣, 唔識停,
到時係網上面俾人笑, 又會有人話點解要影埋入面個人.
然後又會有人話點解會流出, 點解唔做好保安管理,
然後又要求運吉署做好保安,
防止D片由車上以至到背後儲存, 再加埋睇片上訴過程都要小心唔可以流出,
當中又唔知要使幾多千萬甚至幾億, 條數最後咪又係考生去俾.
如果到時每次考車要收你兩皮, 你仲肯唔肯俾?
條片除左睇考生點錯,仲可以睇埋考官有無錯

你唔係覺得考官係聖人,絕對唔會出錯?
覺得太多馬路炸彈所以想公開透明既人大有人在
考公開試都有cam 好耐, 有無見過有流出?
考DSE 又2皮野一次?
考口試都係配對左喎

換身份證又係影晒相, 其實你係香港講私隱就晒鳩氣
最無私隱既野叫身份證, 全球得啲極權國家會逼人帶身份證出街

另外馬路炸彈, 講真而家仲易有, 你搵條女著短裙咪一樣pass
基本上考牌最大問題就係得個官寫report, 佢話係就係
掉返轉咁講, 你話條友pass, 可能都係個官睇漏左咋
所以多左cam 其實同合格率無咩關係
要阻止馬路炸彈不如捉晒啲扣15分既人重考好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞