想運輸署更新以下考車指引:

230 回覆
789 Like 33 Dislike
其實好多嘢都係咁
考牌面試都係睇個官睇彩數
由人去評核根本唔會做到完全公平客觀
的確
真心唔知都幾危險下
考車個套都係考安全意識
控唔控制到部車
不過聽講考官都要交數
有時手緊d
錯在考生唔係女人 或者 女考生唔著短裙+小背心
考試三大幻覺
自己無錯
考得好好
世界第一
10個8個都唔望盲點嫁啦
的士佬 貨van佬
on99
第一點有cam既話 個官點放水
第二點 不嬲有 你肥完係可以行過去問番佢邊個位錯 佢會簡單答你幾句
諗起以前學1手泊車
個師傅係架車度裝晒指示燈
跟住背口訣
完全為左個考試用

之後考完都係唔識泊車
有mark真係戇尻
考官落車前 有個小總結俾考生
依個要求好過份咩

就算最後肥左 都知自己有咩不足 咁先有改善
所以講到尾, 講咩透明度丫, 重點咪又係肥唔肥嘅問題.
有CAM又有乜用, 你睇下上面嘅留言,
剩係擰頭動作都拗餐死.
有D人覺得我0.2秒擰咗, 又D人又覺得唔需要擰90度,
又或者到時有D人又覺得望咗第一眼, 已經知道無車, 做乜打完燈要再望.
然後又鬧呢D根本無準則.
幾時開始要望鏡, 幾時開始要打燈, 隔離線要幾遠無車先cut得線,
好多野都無得寫到足, 因為其他車車速唔同, 路況唔同, 路人情況亦唔同,
你有cam都一樣可以拗, 然後又話透明度不足,
無講明要隔幾遠先cut得線, 無講同側邊相距幾多先叫太接近側邊,
無講明幾時一定要擰頭, 擰幾多次, 擰幾耐, 擰幾多度,
到時有CAM, 你一樣可以慢慢同個考官拗, 點解擰頭要擰1秒, 點解我0.5秒就唔得, 點解我擰頭50度唔得, 60度唔得, 80度就得?
到時又會話透明度不足, 點解我擰0.5秒就肥,
最後就係, 你有無用腦諗過, 整車內車外CAM, 然後又要花時間同你同步兩個CAM慢慢解釋返你邊個位錯, 剩係頭先講嘅唔同爭拗位, 都有排睇片解釋啦. 到時如果你拗, 一條片每個位重播幾次同你討論, 隨時花半日先睇完, 但你都未必服氣, 到時一樣會話透明度不足.
最後就係, 成本高咗咁多, 一年都唔知可以考到幾多場試,
到時又嘈點解考車要排咁耐.
好多野都係取個平衡, 你因為俾人肥而要搞咁多野,
事實你覺得香港咁嘅環境, 係咪俾你咁樣玩?
到時要你排4年先可以考一次車, 肥咗又要再排4年,
到時你又會嘈第二樣, 點解排考試要排4年, 又要求透明度架喇.
仲有,如果考試肥左覆核成功點解係要個考生重考仲要俾2個考官監考。
「覆核成功」即係考官錯誤判斷有能力駕駛既考生,咁運輸處係應該罰個考官。
而家要個考生重考係浪費個考生時間仲要俾壓力佢,運輸處你免考試費大L晒咩?考生既時間點賠?
成件事=考官犯錯,懲罰考生
------------------------------------------------------------
程況就好似 一個出獄既人翻案成功,但係你叫返佢入去監獄,免去佢通櫃,但係要俾獄警24小時監控一樣。
運輸署又比
諗番好似出貓咁
你搞錯左
佢地係望左盲點都要閘車
你肯定? , 擰少下頭都肥la
覆核成功唔係pass咩仲要重考咩?
想問下係咪要打針先可以考試
上次考泊車果時
佢見我冇入針卡係到問問問
免費重考再加監
其實係逼你唔appeal
問題佢唔係考整體性,要係玩捉錯處,我寧願考長考耐少少,但唔好做少一個動作當你錯哂。
要做到零錯誤係好睇運氣
應該用運輸署提供既車做考試車,裝好360cam,車內cam
係鬼 用安心西行無話要金十
On9
人地有quota派牌
叫人拍片比你上訴
到時周街P牌
叻喇叻喇
問題係零錯誤,筆試要100%岩哂先比考路試,咁肯定有一大堆人都會肥響筆試,但唔會咁做,因為第筆試班教車c fu 無錢搵,佢地要比錢教車c fu 搵未肥多d人,你諗下個合格神率高,邊個利益團體最受影響先。易合格未少人操車,少人學車未收人少,搞到無人教車。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞