想運輸署更新以下考車指引:

230 回覆
789 Like 33 Dislike
樓主事實唔適合揸車
又唔認 唔自省 唔認錯

成日賴考官
有cam 只會更嚴,考生唔會著數左
政府買就幾萬
其實擺個車cam 你考車果時個心理壓力咪仲大

我都覺第二點係合理要求黎 可以推行
擺個cam考試就會難咗,就好似馬討討論車cam片咁,錯少少即肥
冇錯,想放水都唔得
疫情呢期班考官已經手鬆左好多
基本上你俾到個官睇你有意識留意路面就已經合格咁滯
考試個d規定同實際渣車好多都唔同
不如檢討下個考試好過
又唔係靚女大波低胸曬短裙
放唔放到水唔關我地事
又咁講

而家透明度不足係真嘅,但一般考官又唔係同你有仇,你真係揸得掂嘅佢做咩要肥你?除非你本人同駕駛態度好差,咁就自己反省下啦 咁當然都有仆街嘅考官啦,但多唔多我就唔敢講

同埋意識嘅嘢真係感覺嚟,有時我坐朋友車其實都已經會feel到佢意識係點同穩唔穩陣,何況考試考官咁有經驗更加會知道,呢啲真係好難白紙黑字解釋出嚟

其實真係技術呀信心同態度都OK嘅,就算第一次肥,第二次多數都得啦。得罪都要講句,有啲人自己揸成點心中有數啦…考3,4,5,6次嗰啲諗清楚係咪真係識合揸車啦
以為要考埋國安法
1) 先唔講裝cam、處理影片紀錄、上訴翻睇cam嘅時間同行政成本,裝cam會令考生所有動作被記錄,心理壓力更大,而且本身考官睇唔到你錯嘅嘢,翻睇cam時都可以話你做錯而fail(除非上訴結果只能從唔合格變做合格)

2)如果純粹想知自己衰咩,可以向運輸署查詢返,佢會出返張書面回覆俾你,講你啲大剔衰咩,不過你同唔同意佢解釋嘅原因就另外一回事

3)寫到咁清晰,考生就要避免或者跟足所有情況先唔洗肥,但考官可能見你有一個情況避免唔到或者做唔到就可以肥你
考生: 裝cam 我一定pass
考官: 裝cam 你仲難pass
事實: 肥咗既點都會嘈
想下就好
第二點有啲官有

我有次考18牌, 個官有同我講邊個位肥左
考試不嬲唔會講你錯咩啦
你估讀書咩
細至dse 大至專業試都唔會同你解釋
你有無見過會計師試會同你對返邊到錯解釋返

香港車牌太多
快啲收緊同更新返個難度就真
係都強制考回旋處/鑼旋處
睇漏咗個想字
只會俾人公審
只會唔肥都變肥
真,樣樣野都要解釋
當正自己老細咩
以為自己比幾舊水路費就大哂
一定要比你合格咩
你比人查牌會唔會問點解
周街人都唔查點解剩係查你
你頭先轉灣無擰頭, 你咪死拗話有

咁第一點咪話要有個cam 錄埋車內囉

知自己錯乜先可以進步

你肥真係基本底打得唔好

只要十單有⼀單例外,都應該要改善個考試制度
認真 如果加cam 合格率一定仲低左
想俾你pass都唔得
考官俾人睇住都一定緊手好多
無人話要易係要公開同透明

要易就著短裙
但到時又會有考生話唔公平
一陣又話呢架極力子高得滯
一陣又話架車唔夠迫力唔夠軚呢樣嗰樣

滑坡
個考官都係唔適合揸車

又唔認 唔自省 唔認錯

而家係要爭取公開透明,有條片知識自己錯乜都叫唔自省唔認錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞