(絲入)絲打係邊到買bra?(5)

1001 回覆
14 Like 3 Dislike
開左(5)繼續傾

孖辮妹絲打開嘅第一個post
(絲入)絲打係邊到買bra?
http://lihkg.com/thread/190339/page/40?ref=ios

(絲入)絲打係邊到買bra?(2)
http://lihkg.com/thread/210906/page/1?ref=ios

(絲入)絲打係邊到買bra?(3) 乜都講
http://lihkg.com/thread/210906/page/1?ref=ios

(絲入)絲打係邊到買bra?(4)
lihkg.com/thread/292208/page/1?ref=ios
由兔兔絲打同眾絲打提供

GHI絲打看這裡,不要再說買不到胸圍了!

矯型選擇:Bodibra (最大JJ cup,唔知係正常G定H),曼黛瑪璉(最大H),Satami (最大G),Hafina (最大G),葆露絲

不矯型選擇:Wacoal Salute (最大I),Peach John Days (最大G),Narue (淘寶旗艦,日本牌子最大I),Prima Donna (比利時bra,Private Shop有售)

65圍絲打靠過來,不要再穿70圍了!

矯形選擇:Bodibra,Braologie,曼黛瑪璉改帶,Satami 改帶,Le Boni (葆露絲旗下),葆露絲

不矯形選擇:Peach John,Une Nana Cool (F以下),Narue(淘寶旗艦,日本牌子),Cotton On,The Little Bra Company (C/D以下兼有60圍), Oysho

歡迎大家補充!最新version
戴開嗰啲開始「rea」,走形
有邊啲承托好啲襟用啲?
繼續都係兔兔絲提供

1. 量胸方法, 亞洲bra size計法, 胸型

大家一定一定唔好靠sales量胸同揀bra, sales可靠的話就唔會有人著錯bra
首先裸胸向前烏低45度, 90度量度上胸圍, 然後企直量下胸圍(稍微拉緊)

將上胸圍減下胸圍得出cup數, 下胸圍就係bra圍數
例如量到上胸圍45度86, 90度88, 下胸圍70, 相差16-18, 係70CD左右, 可以試下深杯70C/ 正常70D

胸形圖

2. 著bra方法

https://youtu.be/dJBVUSX_GWQ
正確著bra方法(必看)

可能你話有咩咁特別姐, 咁都要睇, 錯喇, 好多人都著唔岩位, 著太低, 撥過龍係常見情況, 所以一定要睇喔

3. 著bra常見問題集

a.

背帶唔係水平, 飛左上天, 向後拉可以拉到九丈遠
常見於bra圍數唔岩 (例如70圍著75圍), 肩帶收得過緊

b.

假滿杯1
常見於胸距好近的絲打, 中間夾線, 但其實上或下半杯係吉, 無滿杯應有弧度, 上或下半杯斜入去

假滿杯2
成個罩笠曬個胸, 無胸肉露出bra外, lin頭係杯最高點以下位置

3/4罩杯其實只係無左1/4塊布的全罩杯, 所以應該要露返1/4個胸出去個罩外面, 而且上下半胸都要有脹起弧度先得架, 以上著法都係偷雞, 唔OK架

上胸無肉70C示範圖
就算上胸無肉都好, 著左岩size都好豐滿, 唔會無曬肉

c.

wire問題

左一wire太大(有時其實係bra太大,因為鋼圈係會隨bra size成正比例增闊),左二wire太細壓胸(有時係bra太細),左三岩岩好

wire太細例子, 哇個胸好痛呀
亞洲bra好少話wire太大, 因為設計係俾亞洲身型, 所以除非著大左尺碼, 否則好少見
左一個張圖比較特別, 係一個著得唔滿但wire又壓胸的case
依啲情況好大機會係杯型唔合個胸型, 要試下第二啲牌子/ 款式, 而不是換大一個cup
其他就係連個bra本身都太細

d.

著得太低/ 水平唔岩

個胸正面睇係橢圓型, 除bra要檢查下wire個印貼唔貼胸底
又或者有啲水平著得唔岩係wire貼胸底, 但無抽高個bra黎著(所以咪要睇上面條片)

正確應該正面要睇到係圓型

e.

雞心問題

雞心壓係胸肉上
可能係bra雞心太高/ 個bra太細
戴開嗰啲開始「rea」,走形
有邊啲承托好啲襟用啲?

我自己覺得矯型嘅話mm都幾好 我自己果幾件都ok襟 但都有絲講過唔襟 可能真係睇款
今日同朋友去左SOGO 16樓睇W記
除左une nana cool同pj
仲有個唔記得好似咩air bra都有65圍
好似有去到65F
個攤係une nana cool隔離 有齊70ABC果邊係70A左面
Une nana cool 皇牌 fun fun week我只係見到80A 不過我只係睇左ABC cup
Pj就好多前扣 都有yummy mart set賣
個場有好多75-90圍 去到個cup都幾大
底底就唔多掂 啲款唔係好合我心水
先留名

Uniqlo 又學人減價
sogo減價到幾時
有無人係ig shop zoey個到買過?我之前買左但想再買,今次想係香港買 方便啲,其實佢賣個啲同香港個啲係咪一樣
sogo減價到幾時

資料來源:pj fb page
【銅鑼灣SOGO夏日大激減】
地址:銅鑼灣軒尼詩道555號崇光(香港)百貨16樓
營業時間:
12/7-13/7 & 16/7-18/7 10:00am-10:00pm
14/7-15/7 10:00am-10:30pm

sogo減價到幾時

好似去到18/7
建議帶軟尺去 因為冇得試
例: 胸下圍70 個bra一度出黎72cm咁通常都會太鬆
記得留意埋彈性
sogo減價到幾時

好似去到18/7
記得留意埋彈性

唔該絲打

Uniqlo 又學人減價

係我眼中,衰過背心 有咩承托力

睇落個背好似會係咁走上去咁
sogo減價到幾時

好似去到18/7
記得留意埋彈性

唔該絲打

唔使 祝你都買到又平又fit嘅心頭好啦
買開satami 最近想試下新牌子收下個副乳
sogo減價到幾時

好似去到18/7
記得留意埋彈性

唔該絲打

sogo減價到幾時

好似去到18/7
記得留意埋彈性

唔該絲打

sogo減價到幾時

好似去到18/7
記得留意埋彈性

唔該絲打

sogo減價到幾時

好似去到18/7
記得留意埋彈性

唔該絲打

新年嗰陣去tst mm買過
個姨姨又係話我撥得太多肉 浪費左個bra
佢幫我托返高個bra 撥好啲肉 但我點學都唔識
係屋企托極都無佢托得咁高 可能我真係著得太低
U記果啲真係唔掂
新年嗰陣去tst mm買過
個姨姨又係話我撥得太多肉 浪費左個bra
佢幫我托返高個bra 撥好啲肉 但我點學都唔識
係屋企托極都無佢托得咁高 可能我真係著得太低

睇下上面段片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞