恆生Cash Dollars 真係同時代脫撚晒節!

276 回覆
1625 Like 10 Dislike
所以點解咁憎恆生銀行啲cash dollar:

1) 想扣Cash Dollars,但唔會知幾時要帶埋實體卡,幾時可以用Apple pay / Google pay。間間鋪唔同。

例如:在muji用muji卡可以拍卡;在大生用銀聯卡,插埋卡都扣唔到,打去CS擾攘左一陣,話要商戶撳卡機時唔好揀銀聯,而係揀V/M先扣到

2) 其他銀行係簽賬賺積分,轉頭才用積分扣減簽賬額。恆生就諗縮數,簽賬時先扣cash dollar,簽賬額細左儲少左積分。

3)其他銀行卡真係當cash減,恆生就限死特約商戶先用到。

4) 限期最長只得1年3個月,超級短。

Cash Dollar係十幾年前嘅產品,當時算係突破發明。依家脫晒節,用落好廢。

利:已Cut
hsbc 直接係app 到扣幾開心
堅垃圾
以前可以有X2倍惠康卷換
以前間間都積分換Coupon(25000分換$100 Coupon),恆生可以一蚊一蚊咁扣錢,真係好先進。

可惜……時代唔等人。
唔係轉哂做yuu分?
一直想申請過第張,因為恆生戶口方便找卡數先懶得搞
恒生啲卡回贈唔夠其他銀行多,如果唔係為拎迎新,就用翻其他銀行啦。如果想用埋啲迎新cash dollar, 可以換超市coupon 或者openrice pay 食咗佢。
得enjoy卡儲分落yuu app
一般消費每$200送200分落yuu戶口=1蚊回贈
(交俾yuu app控制積分使用情況)

其他卡係儲分落傳統cash dollars
一般消費每$250有1蚊cash dollars=1蚊回贈
(透過指定商店卡機碌卡過數時候,駁條線去恒生扣除)
蝕晒啦
唔知有咩好用
懶人要回贈有安信Earnnore、有渣打Simply cash 1.5%

乜都唔使煩、岩你
HSBC張visa platinum有冇用的
排緊隊聽親人地話咩扣CASH DOLLAR我就掩住半邊嘴笑,
250蚊1蚊, 0.5%都冇, 邊條傻鳩仲用啲咁既卡,
無。

Hsbc得Red同Visa signature叫做有D用

其他都係垃圾
呃鳩啲師奶以為好抵
應該廢中廢老用多,

佢地最鍾意死固固,唔會望下有無新事物
最長拖到一年零三個月
師奶以為惠康有92折好抵

其實次次92折果常都會Mark高晒D價
例:月結單寫就寫2023年10月到期

但到時未用既Cash dollar會自動延長,改為2024年1月到期。

但去到一月尾你用唔晒就真係會無晒D分。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞