30歲人仲住公屋或者仲租緊樓真係好失敗(絕對真心)

455 回覆
124 Like 994 Dislike
如果唔生仔女就ok ,做丁克一族
生埋仔女,要供書教學,5萬其實唔夠
點解一定要買樓?

我鐘意一時住下西貢 一時住下元朗
咁唔通全港九買哂?
投資下外國樓都唔錯 hea富學個位郭生
我仲等緊你寫埋佢bookmark左
以為佢入左青山,又出番嚟
英國人仲誇張
香港仲可以講下衣著打扮
英國人開口埋口都係講緊自己間house
哦 原來要人讚
直接講 咪係囉
駛乜貶低人地抬高自己呀
唔通你近排比d仲有人過你嘅人串親?
要黎呢到揾自豪感?
連登最鐘意講譚仔都18k
上面都有幾個講左

月入資產post 個個只係報稅得12k
話報少d唔交咁多稅
實際現金出糧50,60k
副業乜7 freelance 代購 網店又多50,60k
識人/朋友話/隔離屋/樓下執紙皮阿婆 有十幾個單位收緊租

閒閒地都袋150k, 200k一個月
香港直情遍地黃金啦
升唔升都好 你自住係必須 除非你好運抽到公屋居屋
就算抽到居屋都係要供
樓主剛買到樓

仲要龍床盤
係連登同loser 說教無人會聽你講野
識落既朋友多數都十萬/month 甚至20萬 眼光係唔同d
請問點仆街?
供樓佔月薪五分一
唔係誇張 有咩理由18歲要做炒散又讀唔成書咁撚垃圾
你覺得喺香港買樓 就令人生變好?
咁你慢慢供
唔阻你變好
on9仔 外國買樓咪仲貴
有錢一定係香港買
想問下月入51k屋企留左層舊大型屋苑收租 自住一層居屋 駛唔駛買多間買多間都係收租
多人買個市場就唔洗咁死
定係你只係講zone 1 曼哈頓,miami SF LA downtown ?
香港樓升左十幾年 大部分十幾年以上樓齡既都升左一個double有突
短暫跌左一年 成班淡淡就話人輸
其實輸乜呢?你唔洗住既?物業根本係一個長線投資
一層樓 如果合心意 size合適 根本住八至十年以上 中間一年跌左 就話輸硬?
完全唔明連登仔邏輯
認真問點解一定要買樓
識D人流動資產可以full pay買樓但都揀租
如果後生嗰班如果又要九成按揭仲要慢慢供即係有排綁住。 除非賣到出去。
冇講過多人買 但有需要就自然會買
只係討論緊根本唔難買
點解可以搵兩三萬咁多既
你摸呢次個頂都飽啦,定係你仲覺得宜家會exponential 咁上?
曼城都夠top tier城市 屌打香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞