30歲人仲住公屋或者仲租緊樓真係好失敗(絕對真心)

455 回覆
124 Like 994 Dislike
其實英國倫敦中心區同香港冇分別喎
當一個國家最top嘅中心城市,一定係鬥靚樓
你去外國嗰啲二三線城市,例如英國曼城嗰啲
其實大陸廣州都差唔多,汕頭汕尾諗之唔需要諗住屋問題
因為你唔係住喺中心區
香港係全中國,最發達嘅地方,最繁華最靚,
自然要競爭
你逃避去二三線地方,當然舒服
就好似返汕頭汕尾都係舒服
絕對有
英國中心區淨係講一條街Kensington Palace Gardens,平均價仲貴過香港山頂

成個倫敦中心區平均價都係天價

你哋鍾意將香港當一個國家同成個英國或者成個澳洲比,咁當然覺得人哋抵住

事實係人哋好似香港咁大嘅中心區,隨時貴過香港

美國求其舊金山中心區都貴過晒香港

一般香港搬過去第二三,例如曼城對香港嚟講都係鄉下地方,咁當然平
人人需求唔同,最緊要適合自己
清潔洗街果啲就係讀唔成書

自殺我好同情,但你飲酒開車周圍撞,呢種人值得可憐?EQ咁低,窮係正常
睇佢打啲野似白卡
唔使畀家用?
屋企人有事你唔使請個菲傭照顧佢?
唔使還學債?
個個一畢業就20k? 知唔知香港人均中位數係搵幾多錢?

樣樣錢都屋企人畀晒咪容易囉
之不過叻的只係你屋企人,唔係你
你屋企人有事?講嚟聽吓你要洗幾多錢你屋企人身上?
佢哋最叻,就係搵呢啲藉口通常都係幾千蚊家用講到自己好苦咁
跟住講個個人屋企人都有事,講到自己好有重擔廢又唔認

你話係屋企人叻,咁點解你屋企人可以叻你唔可以叻?
點解人哋幫到仔女,你連自己都搞唔掂?
果啲毒撚台、貼女圖果啲
嗰啲冇鬼用
好多人住到70歲都係住公屋
你睇吓樓上啲人
俾家用講到自己好偉大
歷史上有幾多人係唔使俾家用即係全世界都唔使成功?
又話屋企人有事要請工人
講到尾就係怪屋企係負累
同肥仔去到深圳睇環境之後點,你都未講埋落去?
我承認呢道d連登仔係憎人富貴,但我會迫自己係一路屌一路睇果個
月入8萬仲住緊屋企

冇物業,但有2球股票,3球cash
咁要反思下點解呢啲人會投錯胎,投左係基層家庭度,必有前因。中產階級以上父母,所謂俾家用係心意而已,基層出生既俾家用先真係要俾
sorry lo
出身基層多數父母都垃圾,係垃圾既環境長大,佢地即使發到圍。性格都好大機會扭曲哂,其實幾可悲。但呢班人只能自救,怨人地比自己好係無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞