30歲人仲住公屋或者仲租緊樓真係好失敗(絕對真心)

455 回覆
124 Like 994 Dislike
以前會考都考唔掂嗰班MK好鍾意話先生/正常同學捉字蝨
再唔係就話讀書多冇撚用
點會識分咩時候用咩字
講得好中
屋企兩個廢老都廢,唔好講性格,教育都差人一截
睇下圈子姐
個圈子大把人有實力買樓而租樓 你同呢班人講自己有樓係曬命係想比人笑撚到甩牙咩
相反 冇實力買樓既同佢講呢d都曬口水啦
同人地講自己有錢買樓好撚威咩
你班朋友中學生咩
正常22歲都買唔到樓要檢討下自己
做廚師(邊位)買乜春野樓
嘩裝修咁專業呀,其實你知唔知咩叫專業人士

裝修學徒日薪800左右,木工、油漆1500,比盡扎鐵都係2500,果啲已經叫地盤。唔知你識啲人點月入十萬,反正我見啲裝修佬就大部分都無買到樓。
你買咗樓都俾家用注定你一世冇運行
係抵死嘅
你有冇睇清楚講乜?
我話連裝修都可以穩定$10 萬(一門手藝)(當然你要有良女好技術、有你嘅知名度,行行出狀元)

同埋最多睇唔到我下一句?「更何況專業人士

佢哋搵藉口啫,買唔到就唔認自己廢
大部份俾個3-4000$家用就當自己係擔負起頭家 食兩餐飯都冇左啦
我得閒寫埋落去啦
冇咩人睇真係冇乜動力寫
寄生蟲
中產以上階級父母的兒女
過多二三十年直頭可以攞埋老豆老母d資產添
遺產之中是鳩旦一個物業都已經高價值於香港普通基層奮鬥一生賺返嚟的錢

所以如果咁樣計法講乜撚月入都係晒鳩氣
數下老豆有幾多錢嚟衡量成唔成功仲好
睇你d回覆真係笑撚左

我老豆依家有層市值九百幾萬的樓,但點解我老豆可以咁叻?

因為廿幾年前佢買果陣,呢層樓只係值二百萬炸,但請問依家香港人的工資中位數又多過廿幾年前幾多倍?

同埋我想講我老豆係低級公務員,人工變化有數得計,我依家人工已經多佢職系頂薪點一截,咁係我廢定佢廢?

可惜的係我並買唔到佢當年所擁有的野囉,咁肯定係我廢啦

同埋咩家用咩學債我無話過係咩重擔,呢D係生活開支的一部分,普遍香港市民都會有,我只係解釋好多香港人係有呢D開支,唔係話搵3皮野自己使1萬跟住就可以儲足2萬
我睇你呢堆廢話,我都笑咗
上一代成功嘅定義同呢個代已經唔同
我講緊依家30幾歲嘅人,大把人都買咗樓
你買唔到樓,我同你講緊大把30歲上哂車
你喺度講上一代容易買樓做乜春?

你廢就一定,唔使咁多藉口
廢人特別多廢話同埋鍾意同人爭論
你屋企贏咗
JM9
天生奴才性格憑咩富有?
你有無睇清楚講乜?

我同你講專業人士要讀到廿中尾,你就講18歲出黎做裝修

我同你講裝修搵唔到10萬,連扎鐵個價都搵埋比你,你就話行行出狀元,更何況專業

現實就係有啲行出既狀元都搵唔多錢,同埋狀元之所以叫狀元因為係極少數

仲要講要專業人士就一定月入10萬咁,同你講野氣都嘥,你都係去同劉鳴偉做朋友啦,呢度唔啱你
你做乜撚呀窮鬼

我只不過係過一個俾專業人士更低嘅職業例子:「做裝修」(一門手藝)已經可以搵到10萬

你話:
「嘩裝修咁專業呀,其實你知唔知咩叫專業人士」

我邊句講個做裝修係專業人士

你唔好拎劉生同我比較,呢度個個都知我白手興家,有晒證明,連我點樣起步我都講晒俾大家聽,有晒證據

你呢啲垃圾失敗者,唔好成日喺度同人辯論,我發覺越失敗人越鍾意同人辯論
傻閪保安又幻想自己有樓
你條撚樣訓緊天橋底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞