[理性討論] 唔明總辭好處係邊

196 回覆
50 Like 32 Dislike
樓上好多都執着民主黨為自己飯碗
雖然係事實,但有冇d從政治/現實角度出發嘅觀點?

例如人民議會好似好有希望咁
但正如樓上巴打講,根本無約束力,何況現實上唔會得到"廣大巿民"支持
到最後係一場大龍鳳後收皮

的確,要起革命就係由小數人開始
但呢個係長遠目標,短時間好難起家成事
何況林鄭上場,社會又"和諧咗",革命支持度一定比689個時小
正如有巴打提過,途中隨時一個23條or similar 話你癲覆政權收你皮

如果總辭,又拎唔返30議席
係總辭同補選之間,同補選後
議事規則可以比建制亂改,惡法更加容易通過
咁係咪仲衰?

所以一定要以"香港民族"名義既議會
咁先有足夠既團結力

諗下就得

唔係諗

"香港民族" 會同"香港人" 有異
呢個對比足夠造出結力

我之前都有睇好多書好多文,覺得自己好撚勁,一定可以遊說好多人
去到最尾,原來香港民族只係比一班人用嚟圍爐取暖嘅口號
香港人由頭到尾都冇變,難民心態、過客心態,係中國人嘅變質

但正如樓上巴打講,根本無約束力,何況現實上唔會得到"廣大巿民"支持

何況林鄭上場,社會又"和諧咗",革命支持度一定比689個時小
正如有巴打提過,途中隨時一個23條or similar 話你癲覆政權收你皮

咁係咪仲衰?

好簡單,革命打到入立會,宣佈新政府成立,宣佈臨時議會成立,宣佈舊政府為非法組織,公布和外國建交(否則警告土共奪權既時候財產會俾土共充公),同保持普通法等

一定要人地出老解秒你之前做曬

總辭去到盡玩法(革命唔洗理wfc既人)

誠哥科水先搞到喎

咁係咪仲衰?

好簡單,革命打到入立會,宣佈新政府成立,宣佈臨時議會成立,宣佈舊政府為非法組織,公布和外國建交(否則警告土共奪權既時候財產會俾土共充公),同保持普通法等

誠哥科水先搞到喎

下,雨革果次敢做,今日可能已經有真普選,果次誠哥又課咗幾多

咁係咪仲衰?

誠哥科水先搞到喎

冇錢搵鬼做你邦交國
保持普通法你洗唔洗搵法官?
點執行判決?
仲有一堆公務呢?搵義工呀?
其實話咩"選民叫你辭呀"個班人 當年個票真係投俾泛民 ? 如果係抵我笑柒你
唔洗講咁多

而家係選民命令你總辭呀

你班貪錢狗

你個票投左俾邊個泛民呀 選民

咁係咪仲衰?

誠哥科水先搞到喎

冇錢搵鬼做你邦交國
保持普通法你洗唔洗搵法官?
點執行判決?
仲有一堆公務呢?搵義工呀?

係冇邦交國嫁啦,但我同你講我一輸咗你唔洗指意人民幣有找數人,唔洗旨意你班外資既錢唔會俾土共反打既時侯搶撚曬

程序執行呢d 野冇咩好諗嫁啦,第一你同港共係兩個國家,未企好所有野都係無人地帶,可以做既全部都係事後,所以我答唔到你反到之後香港會點,但應該會好(at least好似我呢種人響革命果陣係第一班死既,都wfc了)
其實話咩"選民叫你辭呀"個班人 當年個票真係投俾泛民 ? 如果係抵我笑柒你

我以為得熱狗先會屌票
原來泛民都會屌票架
大家叫總辭都係因為民主黨公民黨出立會份糧幫唔到抗爭姐

咁不如叫佢地分糧比DQ議員啦
大家叫總辭都係因為民主黨公民黨出立會份糧幫唔到抗爭姐

咁不如叫佢地分糧比DQ議員啦

最好分埋投票權比佢地
純粹搵野搞
橫掂左唔到議案 總辭可以激起更大關注

代價係補選建制必獲得2/3議席 可以任意推23條 同修改基本法

要關注黎把撚?
到時講乜柒都被人拉啦

代價係補選建制必獲得2/3議席 可以任意推23條 同修改基本法

要關注黎把撚?
到時講乜柒都被人拉啦

唔去到呢個地步 你想香港人會企起身反抗簡直係痴人說夢 唔比人燒緊個春袋佢都唔會理呀

要關注黎把撚?
到時講乜柒都被人拉啦

本身都唔夠議席阻23條架啦 數夠一半議席就過到架啦
23條未立只係驚暴動
有效既總辭反而係加強哩種民意威脅
一早無左關鍵否決權

所以總辭唔可能使情況更壞
樓上仲有班垃圾講咩總辭=任意推23條
現在政府已經夠票硬推

香港大部分合資格選民連議會投票制度係點都唔曉
唔總辭都得
咁唔該泛民更主動搞亂檔
睇下咩叫國際標準既議會抗爭啦

https://www.youtube.com/watch?v=HmIhFxiJ6ig
唔總辭 你班泛民 都要做到野先得架
留低係度果班 最低限度都要都要令議事規則唔好俾人改到 唔係既話俾你返到入去都係無撚用
如果只係一心諗著重選有拎返幾席就叫做可以 咁你地不如宣佈投共好過啦
唔總辭都得
咁唔該泛民更主動搞亂檔

https://www.youtube.com/watch?v=HmIhFxiJ6ig

岩呀
明知制度不公仲坐定定投反對票既
同投共有乜分別
唔總辭都得
咁唔該泛民更主動搞亂檔

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞