[理性討論] 唔明總辭好處係邊

196 回覆
50 Like 32 Dislike
總辭根本係靠害, 支共一定借機搞事

佢宜家已經搞得啦

唔辭咪等做千古罪人囉

辭唔辭都係死
辭左, 歷史會比佢地一個正面評價, 唔會變賣港罪人

辭完
補選保皇再攞多幾席
之後咩廿三條個D過哂
咁同吳三桂又有咩分別

23條要過一早夠票,睇民意啫

咁你又明唔明總辭完如果係杯葛跟住重選
結果咪就係作個立法機關完全俾佢控制哂囉
當然你可以話同依家係冇分別既
但首先你總辭係咪夠民意支持呢個都成疑問
民氣唔夠搞呢個同自毀長城有咩分別

總辭就唔會重選架啦
你估係五區公投咩

議席懸空就要補選
唔參加啫係杯葛選舉啦
咁咪建制全取囉
到時慢慢修咩法都得玩謝你啊
有幾白痴先鳩UP得出咩重選咁小學雞

我指泛民唔會再去選
但即使唔辭職, 宜家同建制全取有咩分別?

其實嚴格黎講都真係有分別,如果總辭後唔選,建制係70/70,絶對係為所欲為。

雖然依加係連條底線都冇埋,但係咪要乜過乜又唔一定,因為大家都假定建制每次都齊腳開會,留意番建制議員出席率,其實大部分時間都係得30人左右會番黎坐定定,只要民主派日日番齊(雖然冇咩可能),都未必咁悲觀。

可以修改議事規則
總辭下一步就當然成立人民議會啦
仲點會選返入去

成立個議會有咩用?

仿效波蘭團結工會
即使無法進入體制
但絲毫不損 動員群眾既能力

你覺得香港既政客有呢種執政意志?
人民又已經受到啟蒙喇咩?

港豬根本未ready好咁玩

認同
根本無人會認為hk pig 會團結到
民主黨繼續咬糧理得你
其實民選既議席 同 選票人數
係唔係非建制多過建制

但太多人攬住層樓 /份工/懦夫/養家 唔敢出黎
淨係識投票 諗住人地議員會幫我地做晒野

結果而家老並就明搞人民選出黎既代表
聲都唔敢聲

香港人真係抵做中國人
其實民選既議席 同 選票人數
係唔係非建制多過建制

但太多人攬住層樓 /份工/懦夫/養家 唔敢出黎
淨係識投票 諗住人地議員會幫我地做晒野

結果而家老並就明搞人民選出黎既代表
聲都唔敢聲

香港人真係抵做中國人

你睇住啦
跟住補選中, 會係溫和建制人物選出

23條要過一早夠票,睇民意啫

咁你又明唔明總辭完如果係杯葛跟住重選
結果咪就係作個立法機關完全俾佢控制哂囉
當然你可以話同依家係冇分別既
但首先你總辭係咪夠民意支持呢個都成疑問
民氣唔夠搞呢個同自毀長城有咩分別

總辭就唔會重選架啦
你估係五區公投咩

議席懸空就要補選
唔參加啫係杯葛選舉啦
咁咪建制全取囉
到時慢慢修咩法都得玩謝你啊
有幾白痴先鳩UP得出咩重選咁小學雞

我指泛民唔會再去選
但即使唔辭職, 宜家同建制全取有咩分別?

其實嚴格黎講都真係有分別,如果總辭後唔選,建制係70/70,絶對係為所欲為。

雖然依加係連條底線都冇埋,但係咪要乜過乜又唔一定,因為大家都假定建制每次都齊腳開會,留意番建制議員出席率,其實大部分時間都係得30人左右會番黎坐定定,只要民主派日日番齊(雖然冇咩可能),都未必咁悲觀。

可以修改議事規則

ff
70/70
可以睇建制派內鬥
樓上好多都執着民主黨為自己飯碗
雖然係事實,但有冇d從政治/現實角度出發嘅觀點?

例如人民議會好似好有希望咁
但正如樓上巴打講,根本無約束力,何況現實上唔會得到"廣大巿民"支持
到最後係一場大龍鳳後收皮

的確,要起革命就係由小數人開始
但呢個係長遠目標,短時間好難起家成事
何況林鄭上場,社會又"和諧咗",革命支持度一定比689個時小
正如有巴打提過,途中隨時一個23條or similar 話你癲覆政權收你皮

如果總辭,又拎唔返30議席
係總辭同補選之間,同補選後
議事規則可以比建制亂改,惡法更加容易通過
咁係咪仲衰?
見到好多反對總辭既人個理據都係總辭完建制派可以任意修法 推23條
但其實依個argument係錯既 根本就算泛民唔總辭 都已經冇左分組點票否決權同阻唔到23條

但正如樓上巴打講,根本無約束力,何況現實上唔會得到"廣大巿民"支持

何況林鄭上場,社會又"和諧咗",革命支持度一定比689個時小
正如有巴打提過,途中隨時一個23條or similar 話你癲覆政權收你皮

咁係咪仲衰?

好簡單,革命打到入立會,宣佈新政府成立,宣佈臨時議會成立,宣佈舊政府為非法組織,公布和外國建交(否則警告土共奪權既時候財產會俾土共充公),同保持普通法等

一定要人地出老解秒你之前做曬

總辭去到盡玩法(革命唔洗理wfc既人)
見到好多反對總辭既人個理據都係總辭完建制派可以任意修法 推23條
但其實依個argument係錯既 根本就算泛民唔總辭 都已經冇左分組點票否決權同阻唔到23條

雖然係咁
但補選個段真空期
仍然可以拉布等等手法拖慢審議進度
然後補選配票拎返6席 (雖然無咩可能)
係咪好過總辭?

再講
叫你地是但一個罷工罷課都做唔到
總辭?談何容易

咁係咪仲衰?

好簡單,革命打到入立會,宣佈新政府成立,宣佈臨時議會成立,宣佈舊政府為非法組織,公布和外國建交(否則警告土共奪權既時候財產會俾土共充公),同保持普通法等

一定要人地出老解秒你之前做曬

總辭去到盡玩法(革命唔洗理wfc既人)

exactly,一係唔做,一做就要去到盡。
唔拖唔水先最危險。

雖然係咁
但補選個段真空期
係咪好過總辭?

而家已經修改議事規則唔俾拉布
補選比例代表制最多拎4席,功能組別唔計,直選5個可以拎到最多3個而家14個,即係17個,保皇而家16個位佢一定拎兩個即係18個

雖然係咁
但補選個段真空期
係咪好過總辭?

而家已經可以修改議事規則唔俾拉布
補選比例代表制最多拎4席,功能組別唔計,直選5個可以拎到最多3個而家14個,即係17個,保皇而家16個位佢一定拎兩個即係18個

應唔應該總辭,著眼點唔係總辭,總辭後繼先係重點,
後繼唔WORK,總辭只係鳩辭。
後繼WORK唔WORK唔係FF鳩吹,咪撚國師上身。
如果法院遲下DQ埋白鴿果班就好笑喇
宜家建制未夠票修改基本法,總辭後建制應該會加國安法入基本法

睇下摶唔摶真正焦土

拉晒啲激進派坐監就會郁白鴿,
白鴿一係退出政治界一係投共先會無事。

咁係咪仲衰?

所以一定要以"香港民族"名義既議會
咁先有足夠既團結力

拉晒啲激進派坐監就會郁白鴿,
白鴿一係退出政治界一係投共先會無事。

白鴿咪投左共

咁係咪仲衰?

咁先有足夠既團結力

諗下就得

咁係咪仲衰?

咁先有足夠既團結力

諗下就得

唔係諗

"香港民族" 會同"香港人" 有異
呢個對比足夠造出結力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞