[理性討論] 唔明總辭好處係邊

196 回覆
50 Like 32 Dislike
題外話 民主黨選前係咪冇簽嗰張效忠基本法

如果689肯定繼續撚狗
比個例子:星加坡60年代反對派杯葛選舉,結果人民行動黨全面控制
華人就係咁

關華人咩事
係PAP係吸納精英支持方面實在做得係好好
唔係PAP根本唔會有咁既實力做到呢樣野
依家同理
政府個基本盤根本都仲好穩
比個例子:星加坡60年代反對派杯葛選舉,結果人民行動黨全面控制
華人就係咁

關華人咩事
係PAP係吸納精英支持方面實在做得係好好
唔係PAP根本唔會有咁既實力做到呢樣野
依家同理
政府個基本盤根本都仲好穩

求教 借問而家香港建制唔係全面控制議會?
總辭=打飛機
泛民唔總辭話有能力繼續抗爭=打飛機

倒不如老實話想繼續用立法會資源維持自己勢力好過

自己既咩勢力名譽權力

身份、助理、宣傳渠道,有呢幾樣野已經好唔同

但有咩用,個個都死曬既時侯都冇人再同你出聲,飯氓同人講呢句既時候其實明唔明人地講咩

所以我都覺得兩邊都只係打緊飛機
我只不過係從實用角度去睇,唔辭係好過辭少少咁多

冇眼光,正常總辭訓身同你玩你同我唔跟機咩,差咗佢地又唔敢做又知自己控制唔到咋

去到盡,俾曬壓力外資我地反派放棄保護香港法治,你既錢等土共魚肉啦,大把國家都出聲,係佢地唔識玩

咪繼續打飛機囉
挪威都一早為左三文魚放棄劉曉波啦

你唔識玩咋,講到咁白,外資會覺得香港仲有咩可以信,商業冇人同你講法治既時侯香港冇曬價值啦,到時鼓勵一班人個支持將所有外資充公俾黨都,你都唔走咩

自己既咩勢力名譽權力

身份、助理、宣傳渠道,有呢幾樣野已經好唔同

但有咩用,個個都死曬既時侯都冇人再同你出聲,飯氓同人講呢句既時候其實明唔明人地講咩

所以我都覺得兩邊都只係打緊飛機
我只不過係從實用角度去睇,唔辭係好過辭少少咁多

冇眼光,正常總辭訓身同你玩你同我唔跟機咩,差咗佢地又唔敢做又知自己控制唔到咋

去到盡,俾曬壓力外資我地反派放棄保護香港法治,你既錢等土共魚肉啦,大把國家都出聲,係佢地唔識玩

咪繼續打飛機囉
挪威都一早為左三文魚放棄劉曉波啦

你唔識玩咋,講到咁白,外資會覺得香港仲有咩可以信,商業冇人同你講法治既時侯香港冇曬價值啦,到時鼓勵一班人個支持將所有外資充公俾黨都,你都唔走咩

真心 外資見到香港商業法搞到咁一定會走人
一走人 經濟差 更多人參與 效果就更佳
史上不嬲大把先破而後立既野
樓上d咩人民議會...會否不設實際左d

你有足夠香港人做後盾支持成立人民議會
其實即係足夠選票比泛民攞晒個30議席

就算比你成立人民議會
除非起革命推翻香港政府,趕走解放軍,成立新政府,which is 0.01%可能性
唔係咪又係得個up字當做show

有無d實際想法,唔好ff

人民議會最需要唔係人多
而係議而有決,決而有行
唔想搞議會既可以做團結工會
而且一做就一定係長期做,唔會今日成立聽日搞革命

波蘭 愛沙尼亞都係咁脫離蘇聯
咁佢地係咪不設實際呢?

議而有決,決而......點行?
香港依家咁樣,比你搞人民議會但無任何實際執行能力,咁同公園阿伯圍埋論政有乜分別? 到時咪又會俾你地笑佢地圍爐

要有執行力嘅話一係有鎗有炮一係有錢有權勢,槍炮唔洗講,權勢...? 咁淨係講錢已經係問題,叫普通人捐錢就要俾你地話夠鐘課金,有錢佬私下科水又話黑金。咁又點搞人民議會呢。
團結工會亦然,依家非建制工黨本身已經無乜資源,好多時都係靠區議員立會議員身份去,依家非建制工會已經越黎越難搞,生存都成問題,反而政府仲一車車錢咁送去工賊會。大部份香港人就好現實,尤其大部份低下層,join你工會已經好俾面,仲要我科水俾會費? 所以點解工賊會做極衰野都仲食得住你班人就係咁解,人都唔夠又點團結工會呢? 香港唔係個個行業都有非建制工會好似國泰果個咁強架(至少班成日比高/連登仔恥笑嘅空姐都團結過人先啦)

我就好悲觀既,但係如果有人解答到我以上嘅疑問就最好啦

我分開三點講
Red: 唔需要一黎就諗大,可以由小做起先
Big things have small beginnings.
你留意下:如果有個組織/人民議會既前身成立時,對外人既態度愈唔友善,愈有法西斯傾向同戰爭意識既,日後所具備既執行力就愈高。
短小而精鋼為起始既重點,要防止搭便車既人出現

Blue: 反對派之間既互相攻堅,主因係目前反對派仍有空間容納不同既競爭對手存在
然而北京既行動實際上打擊緊港獨派以外既競爭對手,港共對該團體既敵對性遠高於競爭團隊間既異質性,競爭空間不再,咁互相攻奸既機會就愈少
亦都所謂:大敵當前,迫住槍口一致對外
DQ潮只係前戲,外交部宣稱聯合聲明已失效,好快香港將步入西藏人民既現況
平時得把口既人將被除去,唔堅強既人亦然,最後剩低既只有抱有堅持意志,擁有強烈羈絆既人生存落黎
有羈絆,就唔會再有互相攻擊
GREEN:團結工會並非一般既工會,而係打住民族旗號既既團結聯盟,唔會係比人任飲任食既組織
你所提既擔憂係源於香港人未民族覺醒,所以佢地想進入就一定要付出代價
要成為「香港民族」,就先要保衛香港
香港民族 慢慢就會同 香港人 分別出黎

唔敢笑熱狗了
樓上d咩人民議會...會否不設實際左d

你有足夠香港人做後盾支持成立人民議會
其實即係足夠選票比泛民攞晒個30議席

就算比你成立人民議會
除非起革命推翻香港政府,趕走解放軍,成立新政府,which is 0.01%可能性
唔係咪又係得個up字當做show

有無d實際想法,唔好ff

人民議會最需要唔係人多
而係議而有決,決而有行
唔想搞議會既可以做團結工會
而且一做就一定係長期做,唔會今日成立聽日搞革命

波蘭 愛沙尼亞都係咁脫離蘇聯
咁佢地係咪不設實際呢?

議而有決,決而......點行?
香港依家咁樣,比你搞人民議會但無任何實際執行能力,咁同公園阿伯圍埋論政有乜分別? 到時咪又會俾你地笑佢地圍爐

要有執行力嘅話一係有鎗有炮一係有錢有權勢,槍炮唔洗講,權勢...? 咁淨係講錢已經係問題,叫普通人捐錢就要俾你地話夠鐘課金,有錢佬私下科水又話黑金。咁又點搞人民議會呢。
團結工會亦然,依家非建制工黨本身已經無乜資源,好多時都係靠區議員立會議員身份去,依家非建制工會已經越黎越難搞,生存都成問題,反而政府仲一車車錢咁送去工賊會。大部份香港人就好現實,尤其大部份低下層,join你工會已經好俾面,仲要我科水俾會費? 所以點解工賊會做極衰野都仲食得住你班人就係咁解,人都唔夠又點團結工會呢? 香港唔係個個行業都有非建制工會好似國泰果個咁強架(至少班成日比高/連登仔恥笑嘅空姐都團結過人先啦)

我就好悲觀既,但係如果有人解答到我以上嘅疑問就最好啦

我分開三點講
Red: 唔需要一黎就諗大,可以由小做起先
Big things have small beginnings.
你留意下:如果有個組織/人民議會既前身成立時,對外人既態度愈唔友善,愈有法西斯傾向同戰爭意識既,日後所具備既執行力就愈高。
短小而精鋼為起始既重點,要防止搭便車既人出現

Blue: 反對派之間既互相攻堅,主因係目前反對派仍有空間容納不同既競爭對手存在
然而北京既行動實際上打擊緊港獨派以外既競爭對手,港共對該團體既敵對性遠高於競爭團隊間既異質性,競爭空間不再,咁互相攻奸既機會就愈少
亦都所謂:大敵當前,迫住槍口一致對外
DQ潮只係前戲,外交部宣稱聯合聲明已失效,好快香港將步入西藏人民既現況
平時得把口既人將被除去,唔堅強既人亦然,最後剩低既只有抱有堅持意志,擁有強烈羈絆既人生存落黎
有羈絆,就唔會再有互相攻擊
GREEN:團結工會並非一般既工會,而係打住民族旗號既既團結聯盟,唔會係比人任飲任食既組織
你所提既擔憂係源於香港人未民族覺醒,所以佢地想進入就一定要付出代價
要成為「香港民族」,就先要保衛香港
香港民族 慢慢就會同 香港人 分別出黎

唔敢笑熱狗了

唔係排, 熱狗咁多人騙飲騙食
仲有, 熱狗唔係法西斯 LO
只係一班投機主義者
總辭根本係靠害, 支共一定借機搞事

佢宜家已經搞得啦

唔辭咪等做千古罪人囉

佢宜家已經搞得啦

唔辭咪等做千古罪人囉

辭唔辭都係死

辭左, 歷史會比佢地一個正面評價, 唔會變賣港罪人

佢宜家已經搞得啦

唔辭咪等做千古罪人囉

辭唔辭都係死

辭完
補選保皇再攞多幾席
之後咩廿三條個D過哂
咁同吳三桂又有咩分別

佢宜家已經搞得啦

唔辭咪等做千古罪人囉

辭唔辭都係死

辭完
補選保皇再攞多幾席
之後咩廿三條個D過哂
咁同吳三桂又有咩分別

23條要過一早夠票,睇民意啫

佢宜家已經搞得啦

唔辭咪等做千古罪人囉

辭唔辭都係死

辭完
補選保皇再攞多幾席
之後咩廿三條個D過哂
咁同吳三桂又有咩分別

宜家即刻過得
23條35票就得
即使做埋補選
16+2=18---> 過半數
一樣保唔住地區直選否決權

佢宜家已經搞得啦

唔辭咪等做千古罪人囉

辭唔辭都係死

辭完
補選保皇再攞多幾席
之後咩廿三條個D過哂
咁同吳三桂又有咩分別

咁你又明唔明總辭完如果係杯葛跟住重選
結果咪就係作個立法機關完全俾佢控制哂囉
當然你可以話同依家係冇分別既
但首先你總辭係咪夠民意支持呢個都成疑問
民氣唔夠搞呢個同自毀長城有咩分別

佢宜家已經搞得啦

唔辭咪等做千古罪人囉

辭唔辭都係死

辭完
補選保皇再攞多幾席
之後咩廿三條個D過哂
咁同吳三桂又有咩分別

總辭就唔會重選架啦
你估係五區公投咩

佢宜家已經搞得啦

唔辭咪等做千古罪人囉

辭唔辭都係死

辭完
補選保皇再攞多幾席
之後咩廿三條個D過哂
咁同吳三桂又有咩分別

總辭就唔會重選架啦
你估係五區公投咩

議席懸空就要補選
唔參加啫係杯葛選舉啦
咁咪建制全取囉
到時慢慢修咩法都得玩謝你啊
有幾白痴先鳩UP得出咩重選咁小學雞

佢宜家已經搞得啦

唔辭咪等做千古罪人囉

辭唔辭都係死

辭完
補選保皇再攞多幾席
之後咩廿三條個D過哂
咁同吳三桂又有咩分別

總辭就唔會重選架啦
你估係五區公投咩

議席懸空就要補選
唔參加啫係杯葛選舉啦
咁咪建制全取囉

我指泛民唔會再去選
但即使唔辭職, 宜家同建制全取有咩分別?
醒未
先唔好講能力,泛民根本冇執政意志,永遠都想做反對黨
就算總辭咗,算返入去都係一樣
人民議會又係得啖笑,香港人根本就係中國人,點會識同你議政? 畀一票佢當贖罪券算啦,投咗就當支持咗民主架啦
醒未
先唔好講能力,泛民根本冇執政意志,永遠都想做反對黨
就算總辭咗,算返入去都係一樣
人民議會又係得啖笑,香港人根本就係中國人,點會識同你議政? 畀一票佢當贖罪券算啦,投咗就當支持咗民主架啦

所以建構香港民族同人民議會 要同步進行

人民議會要以"香港民族" 為主位, 並非以"香港人" 為主位

佢宜家已經搞得啦

唔辭咪等做千古罪人囉

辭唔辭都係死

辭完
補選保皇再攞多幾席
之後咩廿三條個D過哂
咁同吳三桂又有咩分別

總辭就唔會重選架啦
你估係五區公投咩

議席懸空就要補選
唔參加啫係杯葛選舉啦
咁咪建制全取囉

我指泛民唔會再去選
但即使唔辭職, 宜家同建制全取有咩分別?

其實嚴格黎講都真係有分別,如果總辭後唔選,建制係70/70,絶對係為所欲為。

雖然依加係連條底線都冇埋,但係咪要乜過乜又唔一定,因為大家都假定建制每次都齊腳開會,留意番建制議員出席率,其實大部分時間都係得30人左右會番黎坐定定,只要民主派日日番齊(雖然冇咩可能),都未必咁悲觀。
民間議會係一種抗爭方式,
但無論你搞到天花龍鳳,都唔會對極權政府有約束力。
所以最有效益嘅方法係由現任議員提供資源畀死士搞武裝革命,
不過泛民表示要供樓,不了。
繼續留係內裡就會慢慢被陰乾。
民間議會係一種抗爭方式,
但無論你搞到天花龍鳳,都唔會對極權政府有約束力。
所以最有效益嘅方法係由現任議員提供資源畀死士搞武裝革命,
不過泛民表示要供樓,不了。

民間議會唔係真係做議會
而係要做到團結工會咁
用民族旗號, 集結民族力量反政府
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞