[理性討論] 唔明總辭好處係邊

196 回覆
50 Like 32 Dislike
泛民係議會既作用只有拖慢些少政府提案,否決需三份二既重大議案同埋出糧

議員提案果啲根本本身都冇諗住過
只係比泛民自high扮工比選民睇咁姐

但係總辭帶黎既好處大唔大得過留任就好難講啦
我又唔覺得人民議會有得搞
成個法國大革命有版你睇,照做一次得唔得?

鍵盤大革命
橫掂左唔到議案 總辭可以激起更大關注

代價係補選建制必獲得2/3議席 可以任意推23條 同修改基本法

講左幾多次,23條只要過半就得,要推d唔dq 都過到

香港人真係豬嚟
講撚到口臭
連23條點過都未識就上網論政
再睇下法國人全市聲援一個小小郵差
香港垃圾唔幫仲屌工業行動阻礙社會

香港人層次無得同洋人比

佔幾多成呀?咪又係少數

鍵盤大革命

睇返歷史,法國大革命係少數人做嘅嘢嚟,你計返人口,都唔知有冇一成
法國人係法豬
留名
總辭得就無諗住就咁選番入去,唔係做咩要總辭
不過班友無撚得救,仲響度講贏返6席,好似贏左DQ就無發生過咁

代價係補選建制必獲得2/3議席 可以任意推23條 同修改基本法

香港人真係豬嚟
講撚到口臭

自由黨4席+民主23/24席 < (70-6)/2
自由黨都幫唔到你
總辭得就無諗住就咁選番入去,唔係做咩要總辭
不過班友無撚得救,仲響度講贏返6席,好似贏左DQ就無發生過咁

冇可能贏返哂6席啦

香港人真係豬嚟
講撚到口臭

自由黨4席+民主23或24席 < (70-6)/2
自由黨都幫唔到你
我想問依家三分二係計七十人定六十六人
我想問依家三分二係計七十人定六十六人

PRO GOV 議案計66
PRO DEMO議案計70
總辭根本就靠害
提出果個唔使付出,又可以搶光環

班議員都係人,都要養家,選舉又洗左咁多錢,話辭職就辭職? 比你幾經辛苦有份十幾萬既工,你都好難會放棄啦

再者,總辭完有咩用? 大家心知肚明,雨革咁大型既民眾運動都無用,下一步必然係將抗爭升級,但香港根本無人有能力做到呢件事

如果大家係有心要搞抗爭,麻煩自己盡啲責任,而唔係將個波射落班議員就算數

個班飯民議咪又係垃圾
叫班垃圾辭職有咩問題

講到尾成班垃圾咪又係當議員係份糊口既工
根本就冇諗過爭取利益 只求安逸舒適度過
總辭根本就靠害
提出果個唔使付出,又可以搶光環

班議員都係人,都要養家,選舉又洗左咁多錢,話辭職就辭職? 比你幾經辛苦有份十幾萬既工,你都好難會放棄啦

再者,總辭完有咩用? 大家心知肚明,雨革咁大型既民眾運動都無用,下一步必然係將抗爭升級,但香港根本無人有能力做到呢件事

如果大家係有心要搞抗爭,麻煩自己盡啲責任,而唔係將個波射落班議員就算數

屌你老母議員為自己諗不如死撚左去啦
做得議員諗野仲咁撚膚淺
唔撚係呃飯食叫乜鳩
總辭都唔撚撐 真心覺得連登撚係咪傻撚左?
會覺得保持現狀 支共會係某一日自爆
香港會逃離到支共既魔掌?
咁不如希望自己唔好咁長命
係呢未來5年內瓜老襯個機會比起支共自爆更高啦
好似話當屆辭職嘅議員唔可參加當屆補選
有錯請巴打更正

如果真係咁,民主派補選嘅梯隊有無足夠嘅能力同經驗議政同吸引選票?
原來做議員唔係為香港人整體利益而做,係為養家打份工咁黎做。
唔明總辭好處係邊

總辭同補選之間嘅議案會繼續處理
大會仍然可以正常運作,因為建制過半數
而且補選如果有建制去選,泛民點都無可能攞返晒所有議席
隨時泛民原本個30席有一半被建制拎走,即係最後得返1x席

當然意義上係好,但現實上又可唔可行?
有無人可以解釋下

共產黨最高慶
原來做議員唔係為香港人整體利益而做,係為養家打份工咁黎做。

班泛民支持者仲夠薑大大聲咁講
真係唔撚知真心定假膠
我屌你當議員個職位係打工
真係香港先會有
總辭下一步就當然成立人民議會啦
仲點會選返入去

姐係打飛機

鍵盤大革命

連登仔真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞