[理性討論] 唔明總辭好處係邊

196 回覆
50 Like 32 Dislike
總辭=打飛機
泛民唔總辭話有能力繼續抗爭=打飛機

倒不如老實話想繼續用立法會資源維持自己勢力好過

自己既咩勢力名譽權力

身份、助理、宣傳渠道,有呢幾樣野已經好唔同
總辭=打飛機

自己既咩勢力名譽權力

總而言之 為權力 搵食 供樓

亦都可以咁講,但泛民一直唔敢老實講出口
總辭=打飛機

自己既咩勢力名譽權力

但有咩用,個個都死曬既時侯都冇人再同你出聲,飯氓同人講呢句既時候其實明唔明人地講咩
總辭=打飛機

自己既咩勢力名譽權力

亦都可以咁講,但泛民一直唔敢老實講出口

明曬,雖然我一早知,只係要班左膠好好睇清楚我地點諗佢地,同我地冇諗錯佢地
總辭=打飛機

自己既咩勢力名譽權力

但有咩用,個個都死曬既時侯都冇人再同你出聲,飯氓同人講呢句既時候其實明唔明人地講咩

所以我都覺得兩邊都只係打緊飛機
我只不過係從實用角度去睇,唔辭係好過辭少少咁多
總辭=打飛機

自己既咩勢力名譽權力

原來係為左自己既利益為依歸
咁泛民不如加入支共啦
有得做局長又有得番支那叫雞
又有錢供樓 更可以用錢維持勢力
總辭下一步就當然成立人民議會啦
仲點會選返入去

成立個議會有咩用?

仿效波蘭團結工會
即使無法進入體制
但絲毫不損 動員群眾既能力

屌 波蘭 波蘭反抗幾多次都係會繼續比其他國家強姦
總辭=打飛機

自己既咩勢力名譽權力

原來係為左自己既利益為依歸
咁泛民不如加入支共啦
有得做局長又有得番支那叫雞
又有錢供樓 更可以用錢維持勢力

啱嫁,人稱土共第二梯隊你當人流嫁
樓上d咩人民議會...會否不設實際左d

你有足夠香港人做後盾支持成立人民議會
其實即係足夠選票比泛民攞晒個30議席

就算比你成立人民議會
除非起革命推翻香港政府,趕走解放軍,成立新政府,which is 0.01%可能性
唔係咪又係得個up字當做show

有無d實際想法,唔好ff

人民議會最需要唔係人多
而係議而有決,決而有行
唔想搞議會既可以做團結工會
而且一做就一定係長期做,唔會今日成立聽日搞革命

波蘭 愛沙尼亞都係咁脫離蘇聯
咁佢地係咪不設實際呢?

議而有決,決而......點行?
香港依家咁樣,比你搞人民議會但無任何實際執行能力,咁同公園阿伯圍埋論政有乜分別? 到時咪又會俾你地笑佢地圍爐

要有執行力嘅話一係有鎗有炮一係有錢有權勢,槍炮唔洗講,權勢...? 咁淨係講錢已經係問題,叫普通人捐錢就要俾你地話夠鐘課金,有錢佬私下科水又話黑金。咁又點搞人民議會呢。
團結工會亦然,依家非建制工黨本身已經無乜資源,好多時都係靠區議員立會議員身份去,依家非建制工會已經越黎越難搞,生存都成問題,反而政府仲一車車錢咁送去工賊會。大部份香港人就好現實,尤其大部份低下層,join你工會已經好俾面,仲要我科水俾會費? 所以點解工賊會做極衰野都仲食得住你班人就係咁解,人都唔夠又點團結工會呢? 香港唔係個個行業都有非建制工會好似國泰果個咁強架(至少班成日比高/連登仔恥笑嘅空姐都團結過人先啦)

我就好悲觀既,但係如果有人解答到我以上嘅疑問就最好啦

我分開三點講
Red: 唔需要一黎就諗大,可以由小做起先
Big things have small beginnings.
你留意下:如果有個組織/人民議會既前身成立時,對外人既態度愈唔友善,愈有法西斯傾向同戰爭意識既,日後所具備既執行力就愈高。
短小而精鋼為起始既重點,要防止搭便車既人出現
Blue: 反對派之間既互相攻堅,主因係目前反對派仍有空間容納不同既競爭對手存在
然而北京既行動實際上打擊緊港獨派以外既競爭對手,港共對該團體既敵對性遠高於競爭團隊間既異質性,競爭空間不再,咁互相攻奸既機會就愈少
亦都所謂:大敵當前,迫住槍口一致對外
DQ潮只係前戲,外交部宣稱聯合聲明已失效,好快香港將步入西藏人民既現況
平時得把口既人將被除去,唔堅強既人亦然,最後剩低既只有抱有堅持意志,擁有強烈羈絆既人生存落黎
有羈絆,就唔會再有互相攻擊
GREEN:團結工會並非一般既工會,而係打住民族旗號既既團結聯盟,唔會係比人任飲任食既組織
你所提既擔憂係源於香港人未民族覺醒,所以佢地想進入就一定要付出代價
要成為「香港民族」,就先要保衛香港
香港民族 慢慢就會同 香港人 分別出黎
樓上d咩人民議會...會否不設實際左d

你有足夠香港人做後盾支持成立人民議會
其實即係足夠選票比泛民攞晒個30議席

就算比你成立人民議會
除非起革命推翻香港政府,趕走解放軍,成立新政府,which is 0.01%可能性
唔係咪又係得個up字當做show

有無d實際想法,唔好ff

人民議會最需要唔係人多
而係議而有決,決而有行
唔想搞議會既可以做團結工會
而且一做就一定係長期做,唔會今日成立聽日搞革命

波蘭 愛沙尼亞都係咁脫離蘇聯
咁佢地係咪不設實際呢?

波蘭人屢次反抗俄羅斯
vs
香港中產主動幫中國人奶袋底

香港人咩質素,波蘭人咩質素

支那國中既天降偉人 會將香港推向波蘭/芬蘭/愛沙尼亞既位置
總辭後點攪先係重點,到時就唔再係鳩吹。
成立人民議會? 會唔會睇得件事太簡單呀。
先唔講點組成就已經係問題,
更實際係要人冇人要錢冇錢,最重要係要權冇權。
冇權冇錢冇人又靠咩認為會有人理你?
到時咪又係個個不了不了不了收場。
總辭=打飛機

自己既咩勢力名譽權力

冇眼光,正常總辭訓身同你玩你同我唔跟機咩,差咗佢地又唔敢做又知自己控制唔到咋

去到盡,俾曬壓力外資我地反派放棄保護香港法治,你既錢等土共魚肉啦,大把國家都出聲,係佢地唔識玩
其實做咩都係假,最緊要有人民支持,有群眾基礎。你睇睇你自己親戚朋友、同學同事,有幾多個係明確反共/爭取民主?你數數手指就知。已經未去到流唔流血咁遠,你試下有50萬人100萬人咁堅決,即使和理非,我相信實會爭取到啲野。問題好似雨革咁,泛民大台根本軟淋淋,差佬行前兩步即刻走都走唔切,又冇堅實論述做基礎。咁梗係死得快啦,劉曉波夠和理非啦掛,你試下香港有一班人做到劉曉波一半(包括佢既學識、論述能力、勇氣、決心),情況同而家比已經天同地啦。可惜即使係有名政客,9成人連劉曉波1成都做唔到,所以講咩都係哂氣

咁你既立場就必需粗暴而簡單明瞭,而且確保到核心開始有自產跌序既機能
唔需要再諗政唔政客
宜家大家需要諗既係點樣為「香港民族」奉身就已經足夠
總辭後點攪先係重點,到時就唔再係鳩吹。
成立人民議會? 會唔會睇得件事太簡單呀。
先唔講點組成就已經係問題,
更實際係要人冇人要錢冇錢,最重要係要權冇權。
冇權冇錢冇人又靠咩認為會有人理你?
到時咪又係個個不了不了不了收場。

豬改不了鳩坐唱歌,可惜有膽識之士擔唔到大旗
總辭係新運動開端,唔係永續社運。
維持勢力咪啫係任由溫水繼續煮蛙
講句白嘅 咪啫係成班契弟繼續有Funding
做政府有限嘅宣洩渠道
唔想社會有咁大動盪? 收皮喇 移民咪無動盪囉
總辭=打飛機

自己既咩勢力名譽權力

冇眼光,正常總辭訓身同你玩你同我唔跟機咩,差咗佢地又唔敢做又知自己控制唔到咋

去到盡,俾曬壓力外資我地反派放棄保護香港法治,你既錢等土共魚肉啦,大把國家都出聲,係佢地唔識玩

咪繼續打飛機囉
挪威都一早為左三文魚放棄劉曉波啦
總辭根本就靠害
提出果個唔使付出,又可以搶光環

班議員都係人,都要養家,選舉又洗左咁多錢,話辭職就辭職? 比你幾經辛苦有份十幾萬既工,你都好難會放棄啦

再者,總辭完有咩用? 大家心知肚明,雨革咁大型既民眾運動都無用,下一步必然係將抗爭升級,但香港根本無人有能力做到呢件事

如果大家係有心要搞抗爭,麻煩自己盡啲責任,而唔係將個波射落班議員就算數

屌你老母議員為自己諗不如死撚左去啦

佢會唔會其中一位議員黎?
宜家做議員係為港人定為自己?

認真,有咩人可以完全唔諗自己利益?
甘地?德蘭修女?
你可以繼續幻想議員真係好有理想,可以為左香港人連命都唔要

咁你都唔好講出黎呀大佬
仲要講到咁厚顏無恥,理所當然咁
維持勢力咪啫係任由溫水繼續煮蛙
講句白嘅 咪啫係成班契弟繼續有Funding
做政府有限嘅宣洩渠道
唔想社會有咁大動盪? 收皮喇 移民咪無動盪囉

泛民只為份糧,唔會搞到任何抗爭

唔會係開端,只係終結,贏盡同輸盡既分別
連登仔乜7 都要即時見到效果,唔怪得一事無成
總辭下一步就當然成立人民議會啦
仲點會選返入去

成立個議會有咩用?

仿效波蘭團結工會
即使無法進入體制
但絲毫不損 動員群眾既能力

屌 波蘭 波蘭反抗幾多次都係會繼續比其他國家強姦

有動力源為一重點

唔會係開端,只係終結,贏盡同輸盡既分別

DQ潮出現反映泛民快將蓋棺
無論總唔總辭,死亡都係不變
此刻總辭,起碼歷史上會留佢地一個清白之身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞