[理性討論] 唔明總辭好處係邊

196 回覆
50 Like 32 Dislike
原來做議員唔係為香港人整體利益而做,係為養家打份工咁黎做。

又要夾硬塞個光環比人
平時又鬧人政棍呃飯食
而家又要人為香港人整體利益而辭職

繼續FF班議員係聖人

冇人話佢地係聖人
但係選你班飯民入去就係為左搞抗爭架啦
依家乜春都唔做淨係呃飯食投你班撚樣做咩

又要夾硬塞個光環比人
平時又鬧人政棍呃飯食

繼續FF班議員係聖人

冇人話佢地係聖人

做大和解囉!會又唔開票又唔投,但無人話佢地係5毛……
總辭下一步就當然成立人民議會啦
仲點會選返入去

成立個議會有咩用?

仿效波蘭團結工會
即使無法進入體制
但絲毫不損 動員群眾既能力

你覺得香港既政客有呢種執政意志?
人民又已經受到啟蒙喇咩?

港豬根本未ready好咁玩

Big things have small beginnings.

類似既架構已經出現左
志同道合既人走埋一齊,共同奮鬥

執政意志同行動意志成正比
然而目前情況後者比前者更重要

飯民既其他人都未跟得上
最多都係8大學生會同gphone仲有自決派班人有D魄力
你叫佢地依家就push香港人咁做,風險好大

gphone而家佔旺清場先求緊情話有宏大理想想選入港共個議會喎
進攻是最好防守
不放棄某些事是不會取得任何野
進攻是最好防守
不放棄某些事是不會取得任何野

如果唔係我地一早有,因為香港人唔執輸

又要夾硬塞個光環比人
平時又鬧人政棍呃飯食

繼續FF班議員係聖人

冇人話佢地係聖人

投佢入去抗爭
你呢d就正宗廢物來
你唔投佢都唔會抗爭架啦
唔洗扮野啦
明明就係保皇狗打手

屌你老母真係on 99 咁就叫保皇狗 不如我話你係支那派落黎啦
大把人覺得飯民搞緊抗爭 依家屌7依班人姐
反正飯民分組點票又守唔住 留返d位係到唔係呃飯食為咩

又要夾硬塞個光環比人
平時又鬧人政棍呃飯食

繼續FF班議員係聖人

冇人話佢地係聖人

做大和解囉!會又唔開票又唔投,但無人話佢地係5毛……

反正開唔開會都冇咩用 都係舉下手做樣
十足十共產黨班民主派咁
照咁講,如果23條過左
你有個人民議會又如何?
一句話你危害國家主權就可以收你皮。

仲有,大部分選得泛民嘅都係支持和理非,你叫泛民搞總辭即係要佢地背棄支持者(因為此舉對佢地黎講太大風險同不理性)。 其實投得比泛民嘅人都好簡單,就係支持你爭取民主…僅此而已,要嗰班支持者一齊訓身玩就唔洗預佢地。

所以泛民搏左呢鋪唔會得到啲咩。
第一,年輕人本來對佢地冇好感,就算
泛民肯總辭亦都冇可能招攬呢班人支持

第二,冇埋班熟客仔(因為大部份佢地嘅支持者都係所謂和理非)

第三,泛民嘅細黨派全部收得皮…泛民議員喺立會份糧同名氣其實係吊住細黨派條命仔,你叫佢總辭,知名度同曝率會大減,同時會失去埋固定經濟支持。你覺得佢地喺亡黨同總辭之間會點揀?會唔會做兩面不討好嘅事?

同埋,搞人民議會嘅話應該邊個組織發起同做核心?

經濟來源喺邊到(要捐錢又係呃飯食,做議員又係呃飯食,咁有咩方法創造經濟來源?)?

以往民主派四分五裂、各自為政,呢個如意算盤係咪一定會打得響?

立會係咪呢世都唔再選?如果搞人民議會就冇得番轉頭,如果呢個人民議會收左皮,成班人冇曬退路。
總辭根本就靠害
提出果個唔使付出,又可以搶光環

班議員都係人,都要養家,選舉又洗左咁多錢,話辭職就辭職? 比你幾經辛苦有份十幾萬既工,你都好難會放棄啦

再者,總辭完有咩用? 大家心知肚明,雨革咁大型既民眾運動都無用,下一步必然係將抗爭升級,但香港根本無人有能力做到呢件事

如果大家係有心要搞抗爭,麻煩自己盡啲責任,而唔係將個波射落班議員就算數

屌你老母議員為自己諗不如死撚左去啦

佢會唔會其中一位議員黎?
宜家做議員係為港人定為自己?
照咁講,如果23條過左
你有個人民議會又如何?

仲有,大部分選得泛民嘅都係支持和理非,你叫泛民搞總辭即係要佢地背棄支持者(因為此舉對佢地黎講太大風險同不理性)。 其實投得比泛民嘅人都好簡單,就係支持你爭取民主…僅此而已,要嗰班支持者一齊訓身玩就唔洗預佢地。

第三,泛民嘅細黨派全部收得皮…泛民議員喺立會份糧同名氣其實係吊住細黨派條命仔,你叫佢總辭,知名度同曝率會大減,同時會失去埋固定經濟支持。你覺得佢地喺亡黨同總辭之間會點揀?會唔會做兩面不討好嘅事?

經濟來源喺邊到(要捐錢又係呃飯食,做議員又係呃飯食,咁有咩方法創造經濟來源?)?

以往民主派四分五裂、各自為政,呢個如意算盤係咪一定會打得響?

立會係咪呢世都唔再選?如果搞人民議會就冇得番轉頭,如果呢個人民議會收左皮,成班人冇曬退路。

總辭咁都唔係和理非
你都唔需要我支持咁又乞我票
照咁講,如果23條過左
你有個人民議會又如何?

立會係咪呢世都唔再選?如果搞人 民議會就冇得番轉頭,如果呢個人民議會收左皮,成班人冇曬退路。

總辭咁都唔係和理非

呢個總辭唔同以前五區總辭,以前佢地有得做翻議員實同你癲。今次唔同,站喺泛民角度,佢地實覺得非理性 原因講左。
總辭完就唔會再選啦 中共想控制哂咪比佢控制囉
搞成咁唔通仲同佢玩議會民主呀
比個例子:星加坡60年代反對派杯葛選舉,結果人民行動黨全面控制
華人就係咁
照咁講,如果23條過左
你有個人民議會又如何?

立會係咪呢世都唔再選?如果搞人 民議會就冇得番轉頭,如果呢個人民議會收左皮,成班人冇曬退路。

總辭咁都唔係和理非

呢個總辭唔同以前五區總辭,以前佢地有得做翻議員實同你癲。今次唔同,站喺泛民角度,佢地實覺得非理性 原因講左。

唔爬文,有咩重點,理唔理性又係佢地同你宣傳既,好人好姐點解要我(其他議員)加入。港豬做議員都係港豬,關自己事永遠都要考慮,自己都唔可以身先士卒點叫人同你抗爭

雨革又係咁,說到個個都唔怕死你先話怕
總辭=打飛機
泛民唔總辭話有能力繼續抗爭=打飛機

倒不如老實話想繼續用立法會資源維持自己勢力好過
比個例子:星加坡60年代反對派杯葛選舉,結果人民行動黨全面控制
華人就係咁

香港一樣
你總辭,除左蘋果,其他傳媒一定屈班議員兒戲,浪費納稅人金錢
立法會暢通無阻,話而家無拉布所以有效率
港豬見到惡法通過,高呼香港已死要移民
間唔中可能會有啲和平集會
然後散水番工

幾年後泛民可能又會選番入立法會,高呼民主戰勝歸來。。。

議員都係港豬,有事都唔反抗
究竟佢地覺唔覺得講一套做一套

講真,你暴力抗爭,都係得兩派可以投嫁啦,都係焗投嫁姐其實
總辭=打飛機
泛民唔總辭話有能力繼續抗爭=打飛機

倒不如老實話想繼續用立法會資源維持自己勢力好過

自己既咩勢力名譽權力
好似話當屆辭職嘅議員唔可參加當屆補選
有錯請巴打更正

如果真係咁,民主派補選嘅梯隊有無足夠嘅能力同經驗議政同吸引選票?

飯民好似有份贊成修改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞