[理性討論] 唔明總辭好處係邊

196 回覆
50 Like 32 Dislike
唔明總辭好處係邊

總辭同補選之間嘅議案會繼續處理
大會仍然可以正常運作,因為建制過半數
而且補選如果有建制去選,泛民點都無可能攞返晒所有議席
隨時泛民原本個30席有一半被建制拎走,即係最後得返1x席

當然意義上係好,但現實上又可唔可行?
有無人可以解釋下
總辭下一步就當然成立人民議會啦
仲點會選返入去
橫掂左唔到議案 總辭可以激起更大關注

代價係補選建制必獲得2/3議席 可以任意推23條 同修改基本法
仲點會選返入去

無錯, 要總辭就要準備成立國民議會
如果又參選返,玩五區公投, 真係當人on9
唔明總辭好處係邊

有無人可以解釋下

認真無好處、實際啲處理啲議案啦

代價係補選建制必獲得2/3議席 可以任意推23條 同修改基本法

講左幾多次,23條只要過半就得,要推d唔dq 都過到
唔明總辭好處係邊

有無人可以解釋下

認真無好處、實際啲處理啲議案啦

宜家係咪審緊派錢議案?
審完就好走啦
上網就咁多人講, 到現實又冇人出黎
仲點會選返入去

民選議會
仲點會選返入去

成立個議會有咩用?

講左幾多次,23條只要過半就得,要推d唔dq 都過到

修改基本法唔得

過2/3即可任意修改基本法,變相一國一制
仲點會選返入去

成立個議會有咩用?

打飛機
仲點會選返入去

成立個議會有咩用?

仿效波蘭團結工會
即使無法進入體制
但絲毫不損 動員群眾既能力
仲點會選返入去

成立個議會有咩用?

仿效波蘭團結工會
即使無法進入體制

你覺得香港既政客有呢種執政意志?
人民又已經受到啟蒙喇咩?

港豬根本未ready好咁玩
成個法國大革命有版你睇,照做一次得唔得?
仲點會選返入去

成立個議會有咩用?

仿效波蘭團結工會
即使無法進入體制

Big things have small beginnings.

類似既架構已經出現左
志同道合既人走埋一齊,共同奮鬥

執政意志同行動意志成正比
然而目前情況後者比前者更重要
同焦土派構想一樣

成個議會由土共控制
呢三年土共可以壞事做盡

強迫香港人面對現實
激起民憤同鬥志

最理想既 可以做到激烈抗爭 繼而獨立自決等等
唔理想既 抗爭唔成功都好 隨時下屆選舉大勝 分組佔晒過半數

總辭就唔會返入去選架啦
仲點會選返入去

成立個議會有咩用?

仿效波蘭團結工會
即使無法進入體制

Big things have small beginnings.

類似既架構已經出現左

飯民既其他人都未跟得上
最多都係8大學生會同gphone仲有自決派班人有D魄力
你叫佢地依家就push香港人咁做,風險好大
反對派同奶共派

兩邊都各有互相指責既籍口都理由

當反對派完全消失
支持奶共派既理由會一一消失 到時所有矛頭指向政府同土共

其與繼續現況慢慢等死
總辭係一場豪賭 強迫香港人面對現實之後會有所行動

唔會,不過個矛頭唔係反對派
係「法西斯團體」
仲點會選返入去

成立個議會有咩用?

仿效波蘭團結工會
即使無法進入體制

類似既架構已經出現左

飯民既其他人都未跟得上
最多都係8大學生會同gphone仲有自決派班人有D魄力
你叫佢地依家就push香港人咁做,風險好大

唔使一黎就大
可以由小做起

短小而精鋼為初始既重點
先軀者必為異人也
同焦土派構想一樣

成個議會由土共控制
呢三年土共可以壞事做盡

強迫香港人面對現實
激起民憤同鬥志

最理想既 可以做到激烈抗爭 繼而獨立自決等等
唔理想既 抗爭唔成功都好 隨時下屆選舉大勝 分組佔晒過半數

總辭就唔會返入去選架啦

呢屆總辭下屆選有咩問題?
記唔清楚 辭職下屆再參加大選好似冇問題?

就算唔得 咁大個黨總有人既
再唔係透過今次總辭推幾個新人上去

無話唔比
不過總辭即係做定最壞打算--選前DQ成潮流
咁樣入議會就淨拎資源
不過惡霸會比你偷錢既機會好低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞