日本鐵道情報及旅遊交流區(06)

1001 回覆
8 Like 1 Dislike

咁點睇我地條膠鐵

簡單兩個字 蝕硬
成個project冇成本效益,對促進交通/經濟發展作用不大

根本成條高鐵就係軍事設施, 由設廠係石崗隔離/大而無當既西九總站(有幾個月台唔係俾客用既添)/一地兩檢將支那既公安帶入香港

將高鐵project睇成中國國家戰略工程,哩件冇成本效益嘅事就解得通
當年起深圳灣一地兩檢就係為哩件事鋪路

深圳灣本身咪又係香港地方, 係強國夾硬要香港同佢換水域

后海灣吖

係, 而家名都改埋

後海突顯唔到搶你地型
想問下買Tokyo subway pass嘅話
根據佢張鐵路圖,我可以搭到邊幾條線?

A or B or C or All?

A+B

a+b
東京metro同都營地鐵都搭得
但注意係直通路線嘅路段落車需要補差額

a+b

咩係直通路線路段?

路線圖上面所講直通運行至乜乜乜嗰啲
大部份地鐵路線都有同其他私鐡或JR合作 列車到達尾站之後會進入其他公司嘅路段繼續行駛

例如副都心線列車到咗渋谷站之後 會入到東急東橫線繼續行駛到橫濱 但由於路段係屬於東急 pass唔包 要係上述路段落車出閘就要補番渋谷至落車站呢段路程嘅車費

a+b

咩係直通路線路段?

大部份地鐵路線都有同其他私鐡或JR合作 列車到達尾站之後會進入其他公司嘅路段繼續行駛

例如副都心線列車到咗渋谷站之後 會入到東急東橫線繼續行駛到橫濱 但由於路段係屬於東急 pass唔包 要係上述路段落車出閘就要補番渋谷至落車站呢段路程嘅車費

唔明就入大西北搭轉輕鐵614P 615P

a+b

咩係直通路線路段?

a+b

咩係直通路線路段?

明!

用另一個方法講,雖然唔關直通運轉事

你揸住屯門-南昌全日通,屯門上車喺紅磡站落
就要補番南昌-紅磡嘅車費
求買到東京metro同都營地鐵合辦既3days證地點,最近淺草係邊間
求買到東京metro同都營地鐵合辦既3days證地點,最近淺草係邊間

買skyliner票買埋啦

機場嗰間最方便
Metro上野站遊客中心都有,不過營業時間0915-1715

計過,除非你三日都周圍走三個點起,否則用suica 都差不多

果陣咁岩坐到京成本線特急,直接行左去,miss左機場果到
https://trafficnews.jp/post/77691/
九州七星號四日三夜路線變更 齊齊兜大圈
預計臨時措施至少維持到下年二月
http://www.asahi.com/articles/ASK7X53QZK7XTIPE01Q.html
長崎県の中村法道知事は28日、九州新幹線長崎ルート(長崎新幹線)の全線フル規格化を求める意向を初めて表明した。一方、佐賀県の山口祥義知事は財政負担増を理由に反対した。フル規格化した場合、事業費は現在の5千億円からほぼ倍増する見込み。

佐賀收皮啦, 阻人發達

其實都幾貴吓
佐賀自己整番雙複線玩新快速直落長崎好過啦
唔係就長崎俾多啲囉

唔係用FGT
佐賀跟本唔會同意起
而家洗濕個頭

佐賀縣一直都話又要磅水又要搞鳩在來線仲要冇乜肉食唔想落搭
得長崎縣死哎爛哎話要起
早知都係要起full spec嘅又何必當初燒錢搞fgt呢

咁FGT真係好on9
http://www.asahi.com/articles/ASK7X53QZK7XTIPE01Q.html
長崎県の中村法道知事は28日、九州新幹線長崎ルート(長崎新幹線)の全線フル規格化を求める意向を初めて表明した。一方、佐賀県の山口祥義知事は財政負担増を理由に反対した。フル規格化した場合、事業費は現在の5千億円からほぼ倍増する見込み。

佐賀收皮啦, 阻人發達

其實都幾貴吓
佐賀自己整番雙複線玩新快速直落長崎好過啦
唔係就長崎俾多啲囉

唔係用FGT
佐賀跟本唔會同意起
而家洗濕個頭

佐賀縣一直都話又要磅水又要搞鳩在來線仲要冇乜肉食唔想落搭
得長崎縣死哎爛哎話要起
早知都係要起full spec嘅又何必當初燒錢搞fgt呢

咁FGT真係好on9

好似北京去莫斯科嘅火車咁,吊起架車換bogie咪得
覺唔覺得鳩鐵西九總站應該叫做新香港站
配合返新香港人(支那人)

係都新九龍啦
但明明新九龍係講緊界限街以北

強國點會用新xx黎改站名

強國用市名加離市中心咩方向嚟命名
個個站都要走到遠一遠

因為佢地入唔到市區無地
未用高鐵整個新市區出黎
都係發展地產姐

賣地鋪路通通都係油水 入市區肥水落晒賠償到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞