[99Viu]瑪嘉烈與大衛系列: 前度

1001 回覆
61 Like 10 Dislike

有前塵,才能撫平裂痕;有前度,才能間中回味,
她,瑪嘉烈;他,大衛—兩個人的過去,構成不一樣的風景,
讓我們一起重臨舊地,貪多一次綠豆前的戀愛新鮮。
https://youtu.be/FmmIzdrURZs

《瑪嘉烈與大衛系列 - 前度》(英语:Margaret & David - Ex),是香港電視娛樂所製作的日常愛情生活電視劇,於2017年7月17日起逢星期一至五21:30於ViuTV播出,由袁澧林、劉俊謙、許志安、廖碧兒、馬志威及杜小喬主演[1] [2],改編自南方舞廳的小說《瑪嘉烈與大衛的前度》。

下星期一 17/7 21:30先播
我認我心急 認唔住開咗先
唔知有冇人都好似我咁 等咗好耐?

呢個星期其實南方舞廳都喺自己fb貼咗好多野
而老老實實 綠豆之後只係間唔中開下Viu嚟睇
今日搵返先知原來都出咗唔少片
今次邊個做導演
今次邊個做導演

肯定唔係fatball同25啦 之前鬧晒交

我再睇返啲片 風格感覺都唔太似

維基又唔見有講
開波前講少少個人感覺 同做返利益申報先

話說係之前因為綠豆 而開始鍾意瑪嘉烈與大衛系列
今次咁早開定post支持 係因為綠豆套劇
之後再睇埋綠豆小說
最近睇緊前度小說

其實當初鍾意綠豆係因為導演嘅手法、鏡頭、剪接、講故事⋯⋯等等
個人認為 暫時應該見唔到有咩劇集可以超越綠豆係我心裡面嘅地方
包括呢套前度

總括嚟講
會睇前度係因為
1 愛屋及烏
2 個人喜歡南方舞廳寫嘅嘢 簡單 貼地 易入口
3 袁濃林
開波前講少少個人感覺 同做返利益申報先

話說係之前因為綠豆 而開始鍾意瑪嘉烈與大衛系列
今次咁早開定post支持 係因為綠豆套劇
之後再睇埋綠豆小說
最近睇緊前度小說

其實當初鍾意綠豆係因為導演嘅手法、鏡頭、剪接、講故事⋯⋯等等
個人認為 暫時應該見唔到有咩劇集可以超越綠豆係我心裡面嘅地方
包括呢套前度

總括嚟講
會睇前度係因為
1 愛屋及烏
2 個人喜歡南方舞廳寫嘅嘢 簡單 貼地 易入口
3 袁

被樓主截糊開定……
今次邊個做導演

維基又唔見有講

陳志發導演, 應該都係伏
今次邊個做導演

維基又唔見有講

三一如三悶到嘔,呢個班底預備雷聲大雨點小
被樓主截糊開定……

林澧袁絲打 I have been expecting you
今次邊個做導演

維基又唔見有講

三一如三悶到嘔,呢個班底預備雷聲大雨點小

前度係陳志發?

我有睇三一如三

唔好啊
被樓主截糊開定……

林澧袁絲打 I have been expecting you

連續幾個angela po嘅樓主都諗起我由套劇話開拍,定咗邊個係女主角開始期待到而家三一如三袁濃林嗰幾集
被樓主截糊開定……

連續幾個angela po嘅樓主都諗起我由套劇話開拍,定咗邊個係女主角開始期待到而家三一如三袁濃林嗰幾集

袁澧林電視機第一次出現
就已經食檸檬

不過個幾集
唔知仲有無綠豆果種容入感

綠豆個種效果真係咁多樣夾埋出嚟嘅效果

好嘅原著小說、好嘅編劇(將小說變成拍得出嚟嘅劇本 )、好嘅導演(fatball 25簡直將TVB建立出嚟嘅'電視劇影象'重新建立咗 最吸引我係啲鏡頭擺位⋯吸引我留低嘅原因

當然唔少得好嘅演員
將大衛同瑪嘉烈 由劇本角色 變成活生生嘅人
林保兒自己都話 拍攝個幾個月 佢就係大衛

前度演員我都好鍾意
我覺得男女主角都幾靚
袁澧林靚唔駛講
有許志安好驚喜
竟然仲有黃秋生

搞笑嘅係杜小喬做甲組腳

但係 做唔做到綠豆效果?
我暫時覺得未必得
杜小喬
卡士吸引,不過陳志發做導演好重伏味
Angela
電視有我
仲以為今晚仲會宣傳添
今晚其實係咪叫開始左
定係比d野吊下引
好悶
聽到jam把聲 好L正
秋生!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞