覺得自己比考車師傅累,可以點做

320 回覆
31 Like 751 Dislike
我學嗰陣,第一樣教係教點較seat位,倒後鏡嗰啲,跟住教點樣著車,每堂都要自己著車熄車
其實樓主連著車都未識,俾你考得到係一件好事咩?
學熟啲再去考過啦
除咗換呔,我師傅真係每個掣教點用,去油站玩入油嗰幾次,仲補返10分鐘俾我
師傅係好緊要。如果師傅無料到。你就要靠自己,努力啲。
你今次肥,自己都有一定責任要負。例如點解唔book埋考前個一節?你明知個師傅靠唔住,唯有俾多節錢避免風險。

我學車都係第一個師傅無料到。我即刻搵過另一個師傅瘋狂補鐘,學返啱啲概念。最後一take pass 樂活道。

香港學車就係咁荒謬,師傅唔掂就靠自己架啦。有時上網睇YouTube 學重好過師傅教。
我拉開手掣架車向前移但係都未著引擎

未著引擎你都唔知?
佢訓得咁冧證明你手車好
香港你搵條闊啲嘅路都無 又窄又多人又多車 點同
一陣師傅用45分鐘教哂車內嘅設備點用幾時用, 到時又話師傅浪費佢1節時間呱呱嘈
換師傅囉
師傅遲到固然唔岩
但都唔好合理化比人肥你有問題
架車著左未都唔知真係好誇張

就算係自動波考完都要手制入P波熄匙先當完
練熄匙果陣係唔識撻車就問
我都係英國一take,又唔覺得特別難喎,cut唔洗望盲點、過死車唔洗打燈、轉灣慢駛可以空波滑行,我香港未考過但網上見好似香港難啲咁
啱,係cut入dual carriageway 要望盲點
香港固定兩三條路線考其中一條,頂盡15分鐘
英國考成粒鐘,冇固定路線,犯錯機率相對高好多
英國真係好practical
考你識唔識揸架車, 點入roundabout
重會撚啲考生叫佢轉入逆線, 考佢會唔會真係衝出嚟柒

唔計大錯, 香港肥嘅好多都係望少次鏡
唔係話望鏡冇用, 但係考試嗰個standard又係咪真係咁實用呢?
香港考死一條路
當正你考到牌唔會揸其他路咁
少一個馬路炸彈

多謝師傅
香港考完冇揸過,去到英國先揸,最近試過唔識defog又夜晚冇乜光,邊揸邊驚仆街好驚去咗對面線,揸完先識上網搵點defog
瞓得三個鐘,就算你有幾多年駕駛經驗都出事啦,樓豬呢條 on9 真係當自己天才咩

自己根本唔做好準備就瀨人,仲要 post 埋司父車牌,正垃鳩圾樓豬
最尾笑撚咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞