覺得自己比考車師傅累,可以點做

320 回覆
31 Like 751 Dislike
是咁的,小弟前幾日考車,朝早考,然後本身要早15分鐘報到但係師傅遲咗10幾分鐘先到,考官嗰陣時企我隔離都有催過,之後師傅一到我即刻就要上車泊位然後泊錯位fail咗
我知泊位呢啲咁撚簡單我都fail真係冇嘢好講,但我想講我當刻真係好緊張,大佬我前一晚做assignment,瞓咗三四個鐘之後六點幾起身一早已經去到,前一晚仲要打風個師傅肯定放假,個師傅竟然遲到,隔離個學生人哋師傅一早炸到仲同我學生考之前再brief下

泊車呢我泊錯位,我泊咗後面嗰個,停低入parking波之後個考官仲同我講拍得好靚不過係拍錯位,咁就肥撚咗

然後開車去路試啦,我拉開手掣架車向前移但係都未著引擎,點解?因為我着咗車但係未着引擎,原來要將個車匙順時針再扭多下,個師傅係未同我講過,我好肯定佢未講過,佢之後肯定話佢講過㗎啦

佢堂堂就係咁講呢個學生點嗰個學生點,咩自己識好多人,咩193都係佢學生,屌你老母關我撚事咩奀星一個,跟住就講咩共產黨治國都係冇辦法呢啲呢啲,總之教車嘅嘢打燈嘅嘢我全部都係自己上網睇片不斷自己重新煲

其實呢個師傅係我當初朋友介紹俾我嘅嗰位師傅介紹的,因為我朋友考棍波然後佢個師傅都只會教棍波,所以嗰位師傅就介紹咗呢個俾我

啱啱傾偈講嘢都覺得佢有啲閪,同埋一次過就要俾晒10堂錢同埋考試租車錢,不過當時諗緊個朋友都信得過,於是就直接交,我想講我當時朋友個師傅係俾佢逐堂逐堂交的

教車師傅好多我應該知嘅嘢都冇同我講,平日上堂就係係咁講廢話,當我考試嗰陣又遲到影響我發揮,我知道自己責無旁貸,但我可以肯定嘅係個師傅絕對唔係冇責任,跟住佢冇教過我着引擎所以我架車空波滑行(我唔知算唔算 其實空波都唔算我都未着車)搞到我肥埋路線,斜路掉頭出嚟轉返入大路嗰陣又比啲南亞狗搞到考官踩腳制

諗返起當日在場啲司機其實真係個個都好好,啲人都好讓我行真係好多謝大家考完之後返到試場其實我諗都係算,只能夠賴自己唔夠醒目唔夠冷靜,我已經冇講乜嘢個師傅仲要係咁講勁多嘢不停推卸責任,即係嗰啲「我一早講咗㗎啦,你做乜嘢啊喺度」,佢姓鄧

呢幾日諗返越諗越嬲,我想問吓大家其實我有啲咩可以做?係咪有嗰啲黑名單嗰啲我想擺佢上去

同埋想提醒大家遇到啲師傅唔啱傾 你又覺得講嘢閪嘅真係睇定啲 一嚟就話要俾晒啲錢嘅睬佢都有味 佢同你講係行規咁你咪問返佢唔遵守係咪會犯法囉
同埋覺得佢冇盡本分直接開聲屌 根本唔使俾面 唔識字嘅人你想同佢互相尊重係唔得 你越俾面佢越係唔要面
我會答你,係你自己問題囉
唔明點解要熄車 無得點做, 轉師傅自己試下抽個快期再考
我明你考唔到好嬲,好想換野瀨
但啲低級錯誤常識野都奶你都幾嚴重吓
有時間你都係練多陣算啦
好想搵野瀨*
其實上到車feel 唔到引擎有冇著自己都有d 問題
又唔係電車
幾年前考好似自己著車
其實唔明點解香港考車一定要有考車師父係到
美國自己渣過去就得
瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨瀨
無睇內容, 但有d師傅係好on9
我十年前學棍波個陣, 到考車個陣一踩落去架車好似失控咁, 明明學個陣都係咁踩, 我心諗點解會咁, 事後諗返根本係個師傅(阿伯黎)係我學車個段時間, 成日踩住個break, 考完後我諗都唔諗即係轉第二個師傅
樓主,睇完你頭果2段,我建議你自己反思一下,
唔好下下都怪個教車師傅,例如教車師傅遲到點解唔約佢早啲?一定要早15分鐘?唔可以比錢佢買左早2個鐘?

講真你呢個情況出面啲教車師傅都差唔多係咁。
你自己問題, 完
其實係我泊完位之後考官叫我落車睇吓自己個位係咪錯咗,嗰陣好似順手熄埋匙落車睇,上返去嘅時候我就咁着車我唔知要扭多一下去着引擎
乜考泊位要熄匙㗎咩?

同埋如果你肥係出面比考官踩停,唔關你着車事喎?

師兄手車咁好學車嗰陣未死過火?

除咗佢遲到令你緊張之外我睇唔到佢累你啲咩
不過一次比10堂就真係你on9
早15分鐘係佢講的,同埋嗰日朝早係佢話佢太遠最早係呢個時間嚟,我當然想俾錢朝早臨考前操多一兩堂
諗就係到咗加拿大先再考啦
反正要再考過
師傅有冇教你用水潑
有冇教你開油箱蓋
有冇教你換胎
其實你要諗吓考試真係會緊張的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞