回顧歷年TGA(The Game Awards)獲獎遊戲&入選遊戲

197 回覆
31 Like 5 Dislike
唔值得
仁王2 同法環
複雜過呢隻十倍
我都無玩
但最近換咗張卡 想操吓啲大作
gameplay係好正
可以用好多種戰鬥方式通關
大山婆徒手mma肉搏個打擊感好正
(唔係講同條仔嗰場肉搏)

齋講gameplay我俾到8-9分
不過人設劇情同故事編排發展倒扣返100分唔該
你講既野我非常認同

而且我認為rdr2已經做到左遊戲敍事既新境界,有d超越電影敍事同文字敍事,有能力確立電子遊戲係一個新既故事體系既味道

呢套劇本用黎做電影,係絕對唔會攞到奧斯卡,以電影既規格黎講佢算係平淡,而且相對漫長
而用黎寫小說,佢既反饋同轉折亦唔夠

但以game慢慢咁“角色扮演”出黎,可以由一個相對平淡既故事,體驗到成個劇本既真正韻味,反饋亦會比小說超出好多

rdr2無疑係突顯左電子遊戲既敍事優勢去到極致

但遊戲性方面rdr2真係弱左d,game始終好講遊玩內容,劇情響主流玩家同媒體眼前,唔係最至關重要既一環,好少玩家會以敍事架構,手法,故事核心去定論隻game,好似botw根本唔駛d咩強勁既劇力,遊戲性勁就硬攞goty咁,佢如果肯俾多d精心鋪排既大茶飯,更多唔同既玩法,咁我諗佢會贏gow
自從依一年所有咩大game評網,TGA係我心中一律零參考價值
control悶到仆街
god of war
又玩得壓抑
玩爆咗就無開黎玩
dlc都無玩
唔開心既話玩呢隻game會越黎越唔開心
首先有條醜樣到死既男人婆開波就高爾夫球棍爆頭殺上集男主角 之後上集女主角去搵男人婆復仇 點知鬼轉要你控男人婆打柒上集女主角 之後上集女主再次搵男人婆復仇 比男人婆咬甩三隻手指 玩家諗住終於可以殺9佢既時候 劇情剩係可以比你原諒佢 10分神作 100分滿分
Control要鍾意睇文件先會覺得正
寫咗好多神怪嘢好正
講漏左 Neil 條撚樣自作聰明到破壞埋一代個結局
一代結局係男主為救上集女主而殺入總部 再呃佢話搵到第二個實驗對像, 唔需要佢犧牲 而大部份都認為女主知道成件事但因為感受到男主既父愛而決定唔出聲 點知二代直接話上集女主其實係on9真係比佢呃左 當佢發現真相時就嬲9男主 先引發男主死亡事件
一代個神結局直接變左地底泥 無眼睇
好鍾意種怪異風格
同埋1代極度謹慎既無敵戰神男主死前比人強行降智 孤身一人接受陌生人邀請 深入敵陣 毫無戒備心
真係一言難盡
完全認同,rdr2 劇情同代入感無一隻game 比到我
但gow 既創新同一鏡到底都好神

利申:想rdr2 贏多d
仲有條垃圾trailer詐騙 唔知呃咗幾多人pre order
而家好似話Alan wake2會連番去control個世界
對馬戰鬼頭兩章真係好正,尤其第二章尾
但第三章好似唔夠錢整咁
rdr2 輸真係嬲撚咗
樓主同我d 品味差唔多
比我揀game of the century 一定係 rdr2

Btw 原來dark soul 3 2016年無入選
十分神作
第一次見3A超級大作嘅2手價咁快平到咁
作為game 麻麻
作為deadpool 作品唔錯
孤身一人 你有冇玩架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞