回顧歷年TGA(The Game Awards)獲獎遊戲&入選遊戲

197 回覆
31 Like 5 Dislike
2014獲獎遊戲
Dragon Age: Inquisition (闇龍紀元:異端審判)

而家睇返呢隻game同間廠都真係時代既見證,往後應該好難再有呢類rpg可以拎獎了
當年隻巫師1都好似係間廠既engine出(有錯勿屌,太耐既事唔記得了)

2014入選遊戲
魔兵驚天錄2
黑暗靈魂II
中土世界:暗影魔多
爐石戰記

中土個隻其實幾好玩,如果出remake應該好多人唔介意佢用AC或者horizon個種ubi系重製,個人最中意係呢隻
但無中文
2015獲獎遊戲
The Witcher 3: Wild Hunt – CD Projekt Red

實力不懷疑,當年出係令人很震驚的

2015入選遊戲
Bloodborne – FromSoftware
Fallout 4 – Bethesda Game Studios
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain – Kojima Productions
Super Mario Maker – Nintendo

同年入選都係勁野,fallout 4,bloodborne,MGS,呢年認真癲
2017-2019 依三年最多好game
10/10
skip 10/10 plz
見到fallout4又諗起比個黑鬼點嚟點去又無得殺
買唔到ps5 tga已經無人理
平均計2014年應該近10年最弱
撞正世代交替唔少大作都炒車
2016獲獎遊戲
Overwatch – Blizzard Entertainmentdouble-dagger

聲音很大,身邊好多fd玩,不過唔覺有好好既續航力,本身自己少玩呢類唔討論

2016入選遊戲

Doom – id Software
Inside – Playdead
Titanfall 2 – Respawn Entertainment
Uncharted 4: A Thief's End – Naughty Dog
2016都唔算太勁,uncharted4以前都OK,而家睇返都係爭少少
睇埋gowr
原來已經2016
2017獲獎遊戲
The Legend of Zelda: Breath of the Wild – Nintendo

不解釋未玩大師版,留返出2前一個月先玩返

2017入選遊戲
Horizon Zero Dawn – Guerrilla Games/Sony Interactive Entertainment
Persona 5 – Atlus
PlayerUnknown's Battlegrounds – PUBG Corporation
Super Mario Odyssey – Nintendo

因為對手係BOTW,所以horizon,P5,mario odyssey贏唔到都冇人嘈,呢3隻放返去2016年是但一隻贏到都唔出奇,只係BOTW太強勢
10/10
ER 太多人討論,GOWR對比返係少D人傾的當然volume唔代表咩既
2018獲獎遊戲
God of War – Santa Monica Studio/Sony Interactive Entertainment

非引戰,呢隻玩左陣最後係上網睇劇情,劇情係超水準,故仔同鏡頭都冇得輸的

2018入選遊戲
Assassin's Creed Odyssey – Ubisoft
Celeste – Extremely OK Games
Marvel's Spider-Man – Insomniac Games/Sony Interactive Entertainment
Monster Hunter: World – Capcom
Red Dead Redemption 2 – Rockstar Games

同年最中意係RDR2...之前開左個新save,打算永遠停留係chapter 2....唔需要新槍唔需要unlock晒所有野....淨係想同author永遠留係1900年既時代,得閒打獵釣魚,同人say hi,刧都廢事打,我只係想做個好人
引戰:Rdr2我失眠果時會玩,因為悶到好好訓
2019獲獎遊戲
kiro: Shadows Die Twice – FromSoftware/Activision

2019入選遊戲
Control – Remedy Entertainment/505 Games
Death Stranding – Kojima Productions/Sony Interactive Entertainment
The Outer Worlds – Obsidian Entertainment/Private Division
Resident Evil 2 – Capcom
Super Smash Bros. Ultimate – Bandai Namco/Sora Ltd./Nintendo

Death Stranding簡直令人驚訝,隻狼完勝既一年,見證FS挨出頭,唔單止係得魂粉吹奏
unlock左快速移動未?有得快閃體驗係爭好遠的
劇情嚟講我更鍾意RDR2,但係戰神個劇情都唔錯,而且戰鬥部分比RDR2好好多,所以佢攞都實至名歸嘅。但係私心都係覺得RDR2值得一個GOTY
滿分神作
2020獲獎遊戲
The Last of Us Part II – Naughty Dog/Sony Interactive Entertainment

曾經的神作,竟然比sony玩到咁今年個remake都幾喪心病狂

2020入選遊戲
Animal Crossing: New Horizons – Nintendo
Doom Eternal – id Software/Bethesda Softworks
Final Fantasy VII Remake – Square Enix
Ghost of Tsushima – Sucker Punch Productions/Sony Interactive Entertainment
Hades – Supergiant Games

得罪講句呢年根本係動森年,岩岩爆疫症個排半個香港既女人都玩緊動森,我條女到而家都仲玩緊,動森先係最大贏家,睇住動森出完之後老任個股價直線上升,食左壯陽藥咁
btw 個人最like係對馬戰記,境井仁既故事寫得好好,雖然爆左機未必會重刷,考慮到史實會有2次對馬之戰,應該有機會等到sucker punch出2
我直頭覺得呢年係sony 走向沒落既開始,無論係出既game定係市場策略都九唔搭八
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞