回顧歷年TGA(The Game Awards)獲獎遊戲&入選遊戲

197 回覆
31 Like 5 Dislike
2021獲獎遊戲
It Takes Two – Hazelight Studios/Electronic Arts

買左但冇人一齊玩,DKLM

2021入選遊戲
Deathloop – Arkane Studios/Bethesda Softworks
Metroid Dread – MercurySteam/Nintendo
Psychonauts 2 – Double Fine/Xbox Game Studios
Ratchet & Clank: Rift Apart – Insomniac Games/Sony Interactive Entertainment
Resident Evil Village – Capcom

呢年都算靜靜地,好多大廠留2022同23年先出招
今年應該好睇的
2017:
Zelda
Mario
Nier
P5
Bio7
仁王

2018:
Gow
Rdr2
Mhw
Spiderman
Detroit

2019:
Sekiro
Death stranding
Bio2 re
Control
Dmc5
Mhwi

依三年正到
戰神呢代個戰鬥系統加入左物理效果
好多GAME 想試但做唔到既野來
佢地肯撚定試幾唔知幾多萬次先做到咁SMOOTH
加上劇情方面係冇可能輸比RDR2
因為戰個故事係講家人
大部份人都有家人
冇既都想有
果種共嗚係唔會有任何其他主題超越到
RDR2 果啲都係家人
不過係陀衰家
同埋西部牛仔既生活預左會比起同廠既GTA 少好多人有共嗚
抵輸
呢隻戰神應該係近廿年最好既GAME
一早就過撚左BOTW
神仙打交
因為control 宣傳少咋
講玩法講故事講畫面
隻狼同Control 比都係食得屎
音GAME 就行撚開啦
隻狼只係隻做得比較差既souls game 來
未玩過CONTROL 冇資格講隻狼好過佢
黃金3年,年年有正game玩
btw 今年都算係咁,下年就咁觀望已經有5,6隻大作,仲未計CDRP個D 概念股
唯一希望係下年人中之龍可以入提名
2022有冇心水
今年其實睇返都唔差 開始回春

2022:
Elden ring
Gowr
Splatoon3
卡比
bayonetta3
Xb3
年頭年尾兩隻Pokemon
頭2隻真係叮噹碼頭
要睇埋下星期既review先估到個勢會點
自從畀咗the last of us 2之後就冇留意
屌佢老母垃圾獎
下年
2023:
Zelda
Bio4 re
餓龍
Star field
FF16
FF7 re2
人中
Dead space re
雖然巫師3係抵贏既 但佢對手好多比人搞
fallout4 todd又吹太大 劇情同廢土感連3都屌打佢
MGSV小島比人搞到爛尾
22: elden ring
23: Zelda
24: GTA6

係咪book定左
今年都係呢兩隻架啦
不過GOW2得 sony有得玩
受眾少左
RDR2個種真實感同無力感既後勁唔係物理效果級別黎
已經係精神效果

arthur企左係文明同outlaw中間﹑道德同背德中間既十字路口位,一方面想盡義跟dutch個傻鳩一齊行,另一方面睇住dutch個傻鳩愈行愈錯都救唔返
當年個時代不斷變,雪山開頭而家睇返係好有意義,就好似岩岩係冰河時代咩都無既日子,去到ch2個陣終於可以入下valentine小鎮享受下小鎮生活,打下獵釣下魚,然後去到聖丹尼先發現美國已經好有意識行入現代化,好多周邊既文化發展緊,馬戲團,恐龍化石,奇人show﹑電力系統﹑大城市生活圈,甚至係城市既周邊有工業污染....你去完聖丹尼再返返去dutch個狗竇,你死心塌地比撚晒所有野幫佢做撚晒所有事,但佢就自己收埋D錢,成日話做埋呢單最後一單,扮到成個智者咁但其實只係食古不化唔想面對自己已經比時代淘汰....呢隻game對我黎講個代入感真係太深...要講既話有人開po我應該講返幾日幾夜

所以唔係做比較,GOW唔係唔好,只係未深入去玩冇咁深感受
sorry講rdr2動左個人感情,舊老世就好似dutch個傻鳩咁,玩呢隻game個陣既代入感太勁,到而家都未抽離到,希望大家可以討論返正題先
實至名歸
呢隻都係實至名歸
又咪係戰神對elden ring
跑得出第三隻我切
呢幾年好似時間停頓左咁 RDR2 仲好似前2年先玩既game
地平跣大媽西
佢拎到剌客教條都拎到啦
D倒模open world真係見到都想嘔
1 Elden Ring Bandai Namco Entertainment
2 LEGO Star Wars: The Skywalker Saga Warner Bros. Interactive
3 Madden NFL 23 Electronic Arts
4 Pokemon Legends: Arceus* Nintendo
5 Horizon II: Forbidden West Sony (Corp)
6 MLB: The Show 22^ Multiple Video Game Manufacturers
7 Call of Duty: Vanguard Activision Blizzard (Corp)
8 Gran Turismo 7 Sony (Corp)
9 Kirby and the Forgotten Land* Nintendo
10 Mario Kart 8* Nintendo

今年暫時個銷量rank好似係咁,估唔到老任有3隻上左,仲未計splaton,老任今年都fatfat,佢既存在證明翻炒唔緊要但係唔可以冇新意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞