Affordable Watches 手錶討論區(23)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
即係隻錶本身係精工正版,你拎去換針,換圈嗰啲
UG個人覺得dressy啲嘅款靚啲
而家d mod就算係seiko殼型,都唔代表佢係真seiko殼
大陸海米德

所以正宗精工 mod 係會跟返原裝件,你係可以還原
加左咁多價,搵鬼買真野砌咩
呢啲位都真心想知大家把尺係點
老實講一路追咗個post咁耐
都覺得戴錶應該我有我態度
理撚得其他人點諗
但又好矛盾唔想戴一隻會畀人鄙視嘅款
有冇巴打想做社工開解下我
咁咪變咗假錶囉

唔通我買隻假勞返嚟自己改吓圈就變 勞力士 mod 咩
問題係真錶同假錶啫

總之唔好買老翻就ok
如果係香港
我就會選oris
外國就自己選擇,兩隻都唔錯
oris名氣就比ug高
我覺得 Oris 好睇啲

呢個 post 有自動負評系統,我都唔使撳喇
好簡單,如果無咗glashutte 隻字你仲唔會唔揀Union? 如果唔會,咁你識揀啦
其實呢啲似勞款嘅好多都歸咗入流四類

講真 tb大把呢啲都唔知真假嘅dial賣
所以如果唔係你自己買隻seiko去改
嚴格上係度問都會俾人當係流四

買隻蝦頂下癮算啦
我諗呢度啲人對流四反感過蝦
估唔到咁大比數
中 point
總之勞 pp ap款大部份都pass得

唔好話假野,就算成隻都係真勞,換左唔同期數配件/dial好多人都接受唔到,vintage KS/GS都有類似情況。

另一個極端係Vostok... 因為d錶太平, 根本冇人理你原唔原廠 精工/casio mod就夾左係中間,會多d爭議性

我覺得mod呢家野,好多時係本身隻錶(或者想抄果款)越貴,會越多人介意
我諗其中一個原因係不屑啲人係為咗充大頭
前排都訂咗一隻本地品牌Anicorn出嘅錶
呢度應該好少留意到佢
品牌由一個平面設計師主理
近幾年同NASA好多crossover

https://www.anicorn-watches.com/collections/kojimaproductions-anicorn/products/kojima-anicorn-spaceludens-limitededition-vip

不過要出年先收到貨
又要搶
我有玩開vostok mod, d殼換黎換去有D第三方殼出到好premium

mod呢樣野其實冇話岩定錯, 只係要注意你既目標係想整隻自己既錶定係想抄款
抄款呢D呃到人但係呃唔到自己, 抄到幾似都係成為唔到你心中果隻勞
佢都仲係一隻入門精工

利申: 黎緊會整隻精工mod
呢隻幾得意。
如果係小島fans應該一定會買
幾靚喎,不過好貴

又嚟揀錶時間了
今次試埋Gentleman
都係PRX靚啲
毒已中
prx 靚好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞