Affordable Watches 手錶討論區(23)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
係呀
如果百幾我即刻要心水冧巴
百幾咩呀? 萬呀?

貧窮限制想像力
就係我呢啲,我最重倉係領展,其他係果啲煤氣、電盈之類穩陣嘢,都蝕到阿媽都唔認得
果度每年買幾隻Affordable watch都可以玩好多年了
諗唔到刻咩好
You are not my only one
基本面冇咩變
等下啦
問題係香港嘅基本面變到面目全非
呢排搵錶比女朋友 識多左好多獨立牌子
Armand Nicolet 艾美達
Louis Erard 諾時
其實小眾牌子(e.g yema, 帝瑪etc)係香港是咪無service centre ?
歡迎巴打踏入玩錶的思考領域

Armand Nicolet 係一個小眾瑞士牌,舊時曾經做代工同設計機芯,而家主力用eta機芯,當然亦有小量自家機芯。唔保值&二手價低,有興趣可以去跳樓場或c24搵下,5K內已執到一隻,款式設計比較傳統,但據說手工不下浪記同oris呢d中間品牌。

Louis Erard 背景有d相似,不過佢近年大力改革,同唔同designer合作,創意力大爆發,多左好多人關注。雖然佢用通用機芯多,但設計同用料都唔馬虎,價錢仲要係超值。jura有時都特價貨幾抵玩,你有興趣可以留以下。

yema 我地有討論過,你可以睇返頭post連結。歡迎多d上來交流分享
感謝巴打傾囊相授
我係無咩閒錢買錶個啲人嚟 多數都係睇
一兩年先買到一隻affordable 錶
送嘢俾女朋友,一係牌子,一係心思
唔好買啲太過小眾嘅牌子
最緊要收禮物個時 個盒影出嚟畫面靚
第一眼以為係mojave 仲諗巴打係咪post 錯地方
哪有錢
其實買比女朋友Apple watch /smart watch 嗰啲冇死啲
再唔係DW 都穩陣
支持apple watch,自從買咗apple watch佢都無戴過隻機械錶
其實根本就得三個options

Apple watch
Cartier
Hermes/ Gucci/ Chanel
DW過唔到自己嗰關
過到女朋友咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞