Affordable Watches 手錶討論區(23)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
但佢L to L又唔係好長,50mm
幾星期前watchfinder條友係自己個personal YouTube channel話見過CW新錶張相,可以拍得住MB&F。CW forum開始有人估係唔係出minute repeater.

我睇返啲舊articles, 2015年出過隻mono-pusher chronograph + tourbillon + minute repeater, 限量10隻賣$10k美金所以大家唔好太興奮住

https://wornandwound.com/breaking-news-christopher-ward-releases-supercomplication/
其實10k USD 買咁嘅spec 好扺屌
見到話係 hour repeater,出 250 隻 3000 鎊
但個brand 唔值10k usd…
舊logo都仲叫有愛,但買前諗下個新logo
我意思係淨係睇spec 呢個brand唔會比10k
新舊logo 都唔值啦
78k hkd 買到好多傳統大牌子
如果真係3000鎊我會有d興趣, 最好唔用新logo
每個人價值觀唔同嘅,可能人地對個牌子好熱愛呢
好似我對bremont硬係有種執着咁
zelos 隻 tourbillon 都係 10k,去得幾快
我覺得買錶去到買d 咁advanced 既complication,除左買spec 之外仲係買緊QC 同歷史
新brand / microbrand 一來QC 成疑,二來歷史背景短淺,未值得用傳統大brand 既價錢去買
我覺得同水魚無分別
我覺有歷史當然加分啦,(發吓夢咁講) 不過我就寧願揀 fpj gronefeld 而唔係 pp ap 喇
下面 覺得佢個錶面少野靚啲
我膚淺,過左affordable range 都係target 傳統大brand 算
bestwatch ?
如果唔係支那芯就一定值!
懷疑條友開多咗個acc
Yes
之前一直都想試一次睇佢伏唔伏
如果係佢真係好可憐
Swatch 旗下啲true GMT 42mm起跳是咪擠牙膏 等客買完再出39mm gmt

咪又係2824/2892 改 個殼洗唔洗咁大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞