Affordable Watches 手錶討論區(23)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

生日老母走去City Chain買左隻$3000既Titus俾我

咁我本身對錶就無咩研究同講究 都係落街邊錶行買幾百蚊啡皮錶銀當裝飾咁

但上網search下Titus原來好多巴打話大伏黎 加上全黑色我就唔太中意 所以諗住去換番隻岩心水d既

我都有做下research咁 知大家戴錶玩開咩價位我就唔獻醜啦 不過都知Orient Seiko Citizen Christopher Wand都係便價靚野

咁就睇中左呢隻乾乾淨淨同斯文百搭

定係巴打覺得我應該唔好換 始終老母揀左好耐送俾我都係一番心意 雖然佢同意但換左就唔同感覺
//定係巴打覺得我應該唔好換 始終老母揀左好耐送俾我都係一番心意 雖然佢同意但換左就唔同感覺 //

唔好換
唔好拎去換, 伯母一番心意嚟
既然係老母揀左咁耐就唔好浪費佢一番心意啦
靚錶第時有錢可以自己買,但老母就得一個
我就唔會換,我開唔開心唔重要,最緊要老母開心就得。 其實伏係叫你唔好買,但買咗就開心戴,無乜問題嘅。
錶嘅嘢意義重要過一切,既然係老媽子送就唔好換喇
寧願自己另外買返隻鐘意嘅戴,反正Citizen本身都唔係貴
老母揀比你就唔好換了
自己出錢買過下面個隻啦 唔同款輪住帶都好

細個老母送個呢D款比我都唔見左
而家買返,有樣又有內涵
心意呢d幾多錢都買唔到錶就係要有個故事
有故事就戴咩都得
多謝樓上巴打們既回答 我都打消左去換既念頭

我本身原意係覺得換自己中意既錶好似比勉強戴更好 一樣都會諗起係mama送

不過換個角度諗 如果我到時諗左好耐揀左份禮物送俾個女

佢唔中意去換我當然都ok 佢開心就好 但睇住佢戴左第2樣野可能都唔係咁滋味

始於唔係送禮者親手揀既野個原意會冇左 貪靚真係可以自己再買 反正錶對我黎講真係睇時間同裝飾咁 價值應該係回憶果d 錢銀再貴都係拎黎打J
鐵達時marketing 對像係女人,所以女人揀呢個牌子好合理。女人同男人審美觀始終唔同,女人最緊要靚,但男人最緊要有用,所以工具錶比較受男人歡迎,啲廣告都係顯示男人戴錶落地上天。始終女人好難明白男人,正如你買手袋俾女人,都唔知咩牌子好。

隻鐵達時咪dress watch 或日常戴,都唔失禮。
1000 內又可以落水, 只有 G Shock
男女睇錶角度真係好唔同

我俾大牌子經典款俾海關睇,次次都俾佢話晒錢買埋晒D核突錶,或者DW仲靚啦反而精工/GS/micro brands玩dial嘅款,或者月相錶,佢會覺得有design好靚
https://www.authenticwatches.com

有無手足上去買過錶 見佢隻隻錶都無保用卡
唔係平,點解要喺呢度買
見有啲女裝款幾平
用嚟送比人
唔好換啦 老母送
你揀中呢隻Citizen 上網都係3千有找
買多隻好過
我睇過omega jlc ap, 唔係平喎
其實過千到千五都ok GA/GM2100真係好正 但又想加多少少買隻機械
再換條皮帶真係無得輸
一千至千五其實orient入門diver都好多揀
唔係就G膠
呢隻儲起佢 特別時候先戴啦
自己買過隻咪得
呢啲Titus賣出去都唔值錢
又影下
好少見你戴呢隻
amazon.de 搵 Citizen NY0040, 可能啱你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞