最近開始聽台灣名嘴節目,幫我睇睇我有冇理解錯各電視台既藍綠立場?

185 回覆
12 Like 16 Dislike
巴打幾心水清,當年推柯P上台發覺控制唔到就搞到佢變中共同路人,唔明綠營呢啲咁賤手段都會有人撐
上次總統如果韓國瑜肯專心高雄,藍營使鬼又輸總統又輸高雄咁難得攻到深綠高雄又放棄
https://zh.wikipedia.org/zh-hant/%E8%BE%B2%E6%9C%83?wprov=sfla1
農會主要都係農民選幹事,同政府表面上唔親密
最慘你冇指出過一味九唔搭八,貼圖無用結果你都無point
拿,我都無話過佢支持一國兩制
我純粹講民進黨無講過完全放棄對話
但唔接受中國人地既一個中國,一國兩制套用落台灣到
咁唔可以推論我講過柯P支持一國兩制套用台灣到
拿,如果下下歸納為政治失言就唔得咁講
至少佢無真係掌控實權
如果要講真係損害台灣利益去奶共都係國民黨最多(其實民進黨都有,一直以黎中共不嬲所有野一齊滲,綠黨都走唔甩)
但至少佢既言論上的確傷害到台灣自主性
佢呢個撈油水性質
基本上已經統戰左(唔一定經濟利益,文宣言論都係其中一環)
民進黨打文宣不嬲勁,只不過柯P係露底都係由反送中開始,之前係唔覺
至於民進黨不嬲最大問題係不思改進
而藍黨自己成日自爆
咪搞到台灣咁
我只出個PT 你又唔反駁我
拎個馬英九出黎
大佬人地係言論間,係佢做總統其間,同埋開左幾多論壇又成
咁都可以混為一談
你要反駁都唔係咁
然後就話我九唔搭八
不如你成日拎一D 邏輯謬誤去混淆視聽
其實外國都有呢D地方滲透問題
無辦法
同埋台灣黑金又成
又係容易俾中共利用
乜野嘅自主性?佢當時講咗邊一句野直接或間接令到台灣外交軍事財政嘅獨立自主有損害到?係一個以國家利益為優先領導嘅角度。香港反唔反送中,關我乜事。(當然係唔影響選票嘅情況下)。

你當然可以話佢冇直接出聲譴責,但佢亦有權保持沉默。因為佢角度香港係中國內政問題(呢個係我估計,唔係代佢答)

都係果句你問我佢做咗邊件事係傷害到台灣利益去奶共,我真係睇唔到。
都係果句啦,我都係純粹鐘意留意台灣政治。台灣政治有興趣關心下就好,唔好太上心。對於大部份台灣人嘅黎講,好似球隊咁,顏色啱乜嘢啱。唔需要咁認真

如果你好認真去睇咁多年嘅前文後理,前因後果。就會覺得好可笑

但呢幾年支持柯文哲,我承認我係有私心。因為我覺得佢以絕對台灣利益角度治國,有啲似trump。但係可能係台灣嘅一個轉捩點
如果你要扯落外交軍事財政利益損害到先叫奶共咁就無文宣呢樣野
我無直接講反送中=>話佢暗紅
而我係話佢露底咁
跟住言論基本上都係親中
你可以話佢唔係自己自主去紅統
但實際上佢已經人紅統左
而佢甩唔到紅統標籤都係因為一直以黎既言論
正如國民黨甩唔到奶共係因為成日有人去拜訪中國又成
然後又唔夠膽批評中國咁
搞到改革D人成日話自己唔係奶共都無人信
我無上心
其實台灣政治不嬲唔高水平 (香港自從回歸直頭無)
同埋台灣人好易俾人利用(金錢,民族主義,利益,...)
如果我要講
柯文哲想直接取代藍營,成為第二大黨
然後拎兩邊著數
但拎兩邊著數就肯定俾人統戰(呢個藍營都係咁)
無得走
我會認為你可以拎油水
國家利益的確係要咁做 (並唔係下下要親美)
但如果真係原則底線既話
一定要講出黎
如果唔係你基本上都
到最後台灣而家咩黨都係唔太掂
純粹都係揀一個無咁痛既選擇咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞