最近開始聽台灣名嘴節目,幫我睇睇我有冇理解錯各電視台既藍綠立場?

185 回覆
12 Like 16 Dislike
我同你講 台灣既電視台,9成都唔好睇
點解? 成為9成都有立場,d意見好偏佊,完全係打飛機用,一個係政府唇舌,一個係反政府
即藍綠

所以睇佢地有時睇到好掹
乜真係半推半就咩
我反而覺得佢好撚想選
而且兩黨互相打壓係去到實質打壓,只要一方執政,另一方係一定仆街,炒家咁炒
見到三立d名嘴講到聲廝力歇 拍枱拍凳咁就覺得好好笑
台灣d政論節目好嘈
個人覺得者,佢都冇市政經驗,所以一定有擔憂。北市一向藍營票倉,加埋柯文哲呢八年都拎咗唔少鐵票。選得就一定係血戰。加埋上一屆要姚文智輸得太慘。好地地邊個想踩落個火坑。
三立,中天,兩個好大對比
平時其實唔睇的,但前輪中國軍演
我專登睇台灣反應
一個就如臨末日,一個就話佢地唔敢打
上一屆係因為人選問題姐
姚文智同柯文哲 點打
今屆完全唔同
而且陳時中如果幫綠營拎到台北,一定係英雄
佢之後一定會選總統
所以對佢黎講,選台北係為總統鋪路
點會係苦差
佢做總統肯定變台灣biden
選市長又唔係揀男朋友後生靚仔對管治有咩用
章生同國民黨太千絲萬縷
先唔講佢老豆點「認祖歸宗」
蔣孝嚴俾習近平用國宴宴請又無人講

本身都睇好時中,但真係講兩句野就見真章
你睇下公廁搞免治馬桶單野
再最近撐佢既名嘴周玉蔻又出黎亂講野辣火頭

我想支持黃珊珊多啲
黃珊珊輸撚硬嫁啦
二選一吧啦
上次佩洛西訪完台國民黨個副主席已經仆到咁返大陸獻媚

啲基層國民黨員都好sad話佢地點做基層工作都無用

凳佢地慘
呢度得你係咁認為
呢啲多餘啦,陳菊當年去中國破冰見中共高層,高雄人咪又係照支持佢顏色啱做咩都啱啦
咁佢行入中聯辦個日被鬼上身?
咁陳菊去見中共高層係撐共產黨?
做生意姐
佢台灣人,佢理鬼你香港比人打壓咩
我當棟篤笑咁睇
所以連登班友幾好笑,綠營執政六年唔取消馬英九簽啲兩岸貿易協議又唔當奶共藍營去傾生意就奶
之前係林佳龍出聲想選台北,但係小英唔畀,於是推陳時中出嚟頂(有一輪更加吹到由前副總統陳建仁選台北),事實上全黨都知新北係豬頭骨,小英用佢自己10年選新北12年選總統嘅例子去說服林佳龍轉區

根本就係小英為咗自己係黨嘅地位沒收咗六都嘅初選,所以桃園鄭寶清都係為咗“程序正義”而出嚟選
華視係國企 跟政府 依期算綠
陳時中 - 太on9,想貼地但太多on9橋,廁所事件真係
蔣萬安 - 太廢,而且國民黨又係奶共奶到出面
王珊珊 - 個黨同柯p真係紅統左,又係唔掂

基本上得番陳時中,但真係含淚揀,佢有雖然有講政策但宣傳手段真係非常on9
同埋睇到台北選舉都唔係鬥實力,係鬥唔失誤
民進黨公職人員中,去大陸訪問層級最高的高雄市長陳菊曾兩度訪問大陸,其中2013年在天津與當時的國台辦主任張志軍會面還共進晚宴,那次陳菊也是沒有事前報備,但是執政的馬政府並未要求陳菊要在事後提詳細說明。對照這次朱立倫與劉結一會面,事後民進黨政府卻要求朱立倫說明的態度,無異於打臉陳菊。

綠營肯定鬼上身撐共產黨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞