最近開始聽台灣名嘴節目,幫我睇睇我有冇理解錯各電視台既藍綠立場?

185 回覆
12 Like 16 Dislike
你講嚟聽點奶法?如果叫兩岸交流叫奶,呢個地球有多個國家冇奶到?綠營做就得,人地做就奶共
我反而覺得柯文哲唔係紅統,佢係比較利益思維。佢講過幾次如果共機擾台會打佢落黎。佢強調係保台優先,抗同容係考慮政策之一,同台灣要自強唔可以靠晒美國加要两岸對話,盡量避免戰爭。
不過以台灣政治風氣,你提出两岸對話一定會俾人話係二五仔。加埋民進黨選舉係有一手,打自由民主呢張牌同煽動個氣氛好強,但治國無能。
長知識!以後會識得點比like!
吓,佢係做民眾黨個下已經俾人揭露左奶共啦
反送中已經都驚得罪中共

https://tw.news.yahoo.com/%E6%B8%AF-%E5%8F%8D%E9%80%81%E4%B8%AD-%E6%9F%AFp%E9%96%8B%E7%8E%A9%E7%AC%91-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%88%B0%E5%8F%B0%E7%81%A3%E6%97%85%E9%81%8A%E5%A4%AA%E5%A4%9A-%E9%83%BD%E8%A2%AB%E6%B1%A1%E6%9F%93%E6%89%8D%E9%80%99%E6%A8%A3-040708563.html
仲有之前D野
佢而家成日死守住個雙城論壇
係個到成日批評台灣唔講中共
基本上因為利益奶共
邊到唔係統戰左
https://www.youtube.com/watch?v=2moRjT3aUaY
同埋有話兩岸唔可以交流咩
不過要對面唔好成日話台灣係中國係一部份
然後又成日嬲嬲豬去演習(但又俾人害到縮埋一角)
呢D去要講左撩人者先啦
點會話番自己人
無架
佢基本因為利益就逃離唔到統戰
佢自己口講唔無呢D咁既事
但實際上佢就係做咁呢堆野
反送中個陣言論已經咁
到雙城論壇都係咁
如果唔係點會講藍營D老派奶共,係到幫倒忙
搞到改革派永遠洗唔甩奶共咁
快新聞/傳將擔任綠營刺客參選台北市長? 謝震武親曝自己有「2個身分」
https://www.ftvnews.com.tw/news/detail/2021C14W0314

自己睇,舊年年尾無啦啦傳民進黨想揀佢選台北市長,空穴來風,未必無因

當然我覺得上新聞面對面嘅藍營人物唔夠放,先至係我覺得得個節目偏綠嘅原因
雙城論壇就奶共,你叫營綠解釋下搵陳菊去中國見中共高層叫咩先?呢個嚴重好多喎
咁中美成日開會咁美國咪奶到上月球
事實係咁,人地講反共個傻鳩就睇唔到,睇綠營電視台上腦以為柯P俾人統咗
咁又唔好咁話人,可能佢有份投票。我就真係冇得投票。我純粹係好關心台灣政治。

應該咁講,首先佢應該無表態係支持送中,
雙城論壇我睇晒佢發言佢因為嗰時有共機擾台佢語氣都係好重同好強調雙方平等。
你要做一個領袖你要考慮到有二千萬人都好憎大陸,咁係咪有二千萬人都想戰爭?老實講你話佢實質做過邊件事係損害台灣利益去奶共我真係睇唔到。

如果民進黨係完全放棄對話同強調两岸不两立,係咪應該立即撤回所有台商同放棄內地市場先?

選舉要打民主左膠牌好簡單,但民進黨次次選完之後又係原地踏步,佢都強調過,唔係話唔靠美國,係台灣自己要自強。政治一定冇永遠嘅敵人,如果今日台灣喺中美局面上係完全冇政治利益。你嗰時仲大叫民主自由有咩用?
台灣全部台都係笑話,睇得多壞腦就有份
無錯,口講抗中又話咩南向政策,做咗六年中國仲係最大貿易夥伴,又唔敢cut馬英九簽落啲貿易協定,自己政策失誤就推晒去中共打壓又瀨在野黨講到依家仲係藍營執政咁
吓,無人講雙城論壇就奶共wor
點解邏輯可以咁滑坡既
我係講緊話佢平時D言論由反送中開始都露底
燒山係節目都講柯P串陳時中咁叻咪唔好搞雙城論壇,趕走陸商
同樣道理的確可以唔搞,但無話要趕走陸商
唔好將兩樣混為一談
佢唔肯去駁人地中共一個中國原則先可以交流
將個波射去綠黨
然後綠黨話可以交流但唔接受一個中國原則
最後兩岸升温又係到抽水
咁樣射完個波第二個人
然後第二個人話國家主權唔做得,又話人
陳菊個陣去中國都係叫中國大陸,而唔係直接叫中國
而家佢地都叫自己中華民國台灣啦
唔通咁又認自己係中國台灣省?
唔係話做一樣野就可以推論點點點
而係長期觀察住一舉一動
如果柯P唔係長期以黎都係奶共,然後抽自己人水
會俾人話紅統?
正常呀
依到啲人唔係黑就白
識鬼分析咩
即係陳菊用第二個叫法去見高層就唔係奶
繼續跟住馬英九政策開心做生意又唔係奶
呢啲一舉一動你就阿叻上身睇唔到
人地嗰啲咩都未賣過就奶
會俾人話紅統?佢俾綠營啲人話喎唔通綠營啲人撐佢,你真係白卡用呢個做point你就收皮先
拿,民進黨其實無講過完全放棄對話
佢純粹唔接受人地既一個中國,一國兩制套用落台灣到
同埋都係個句, 呢D唔接受直接推論唔接受陸商+放棄內地市場係邏輯謬誤黎(滑坡)
(不過內地市場本身都開始無力,但呢個係另一個話題黎)
其實話佢紅統係由送中開始先開始露底
其實佢不停都係自己撈油水
然後交個波俾人
到人地因為原則問題唔可以咁做
跟住問題發生又抽人水
咁樣奶完人,然後抽自己人都可以置身事外
同埋佢串人地成日將所有野撈埋一齊
都係個句,唔係因為A而一定推論到B
好大程度要睇下A同B之間因果關係係咪好強烈
基本上民進黨連最基本幫自己國家嘅產品搵第二個出口方向都冇做次次中國斷台灣product入口就屌大陸,屌完又冇政策跟進更加唔好講要斷ECFA
吓,你又咁樣錯誤類比
馬英九中間講左幾多說話同開左幾多論壇去奶共唔講?
點解可以直接咁推論
講唔掂就將所有野去直接類比
唔講以為樣樣野都一樣
唔緊要,反正咩都唔做都好多傻仔信綠營好抗中,呢個post有一個
你說得對啦,其他人做就錯,明嘅
你咁鍾意話人唔講,綠營點奶共你提都唔提添
陳菊單嘢咁死撐法肉酸咗啲囉
吓,咁其實自己都避諱下
咁佢自己都醒水收
但你就直接將所有野同樣類比一樣既野
唔講下之間發生幾多野
幾多件事先推論到
真係以為因為A就所以B咩
我記得柯文哲冇話過支持一國两制套落台灣度。所以我唔係太睇得明你第一段講緊乜。同埋佢失言同抽水唔應該求扣帽子話佢支持送中。極其量都係佢政治失言。

都係果句你問我佢做過邊件事係損害台灣利益去奶共,應該真係無。

民進黨打文宣戰係好勁,呢個係佢優點之一。所以而家民進黨都好驚,因為民眾黨拎左好多後生仔票,加埋而家網絡發達,唔係陳水扁個年代,靠地下電台就可以洗到台南農民腦。(雖然我相信當年民進黨係有班熱血分子,例如施明德個班,係想推冧高牆)。但民進黨呢幾年真係出唔到政治明星,推咗個柯P出黎,但又out of control同埋新潮流個班人太過講小圈子。

不過都個句台灣政治好似支持球隊一樣,顏色啱,咩都啱
講唔過又話人說得對
又唔講下點樣打倒人地既PT
人地指出你既邏輯謬誤就點點點咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞