YouTube 開始要求用戶訂閱 Premium 才能觀看 4K 影片

216 回覆
12 Like 199 Dislike
disney+ netflix有自家制既劇 感覺上成本大D 比錢睇戲無可厚非
YOUTUBE只係一個比人放片上去既平台 再者佢都有廣告啦 仲要搞Premium
但Youtube已經唔單單係當初齋放片嘅平台 而家都有俾錢creators 鼓勵多啲creators 加入創作 某程度上嚟講都係請人拍片 只係模式唔同
因為disney+同netflix一黎就係收費 個個都清楚自己要比錢買佢service
而youtube本身就免費但係愈黎愈多廣告焗你買premium 所以d人心態就變左係我免費睇片點解無啦啦要我比錢
所以佢咪有廣告 我唔係行內人唔知佢實際係點啦 以我理解YOUTUBE 收左廣告錢再分D比作者 咁佢成本可以幾大?
佢一開始條路就唔係玩Premium E+見人地玩得好佢又跟 一係佢就學人地 唔比錢無得睇 一係就CUT曬廣告 netflix話加廣告個陣都比人屌爆啦
自己倒自己米
如果有新平台出現
好快佢就好似高登咁因小失大
遲早變Cyberpunk 世界啲企業咁乜柒都要俾錢先用得
既然YouTube主要靠廣告收入 咁越嚟越多嘅creators 係呢個平台咁自然要多啲廣告去養呢班creators 咁所以YouTube 都係俾個選擇你去subscribe premium 去養呢班你想睇嘅creators 面 又有冇廣告嘅良好觀映體驗

而你有得睇4K片 唔係冇成
4K拍攝普及咗太多
越嚟越多creators 放4K 甚至8K片上YouTube
而呢啲4K 8K片size又大過1080p好多 咁run server都係成本
咁唔係應該唔睇YouTube唔好俾佢賺廣告費咩
咁原來嘅YouTube 都冇俾錢YouTuber賺
咁自然唔會見到而家咁多人做Youtuber搞大製作
YOUTUBE我多數用黎聽歌 最多睇下書/劇既講解 無必要用到4K 但佢搞Premium 食相令我好反感 好地地收廣告錢咪算 佢廣告都唔係小嫁啦
另外我想問有咩片係youtube睇要到4K 8K?
咁所以YouTube 咪有得俾你選擇
唔俾錢 睇廣告 唔睇4K片
唔似Netflix Disney+咁一刀切一定要俾錢先有得睇content
咁好似你用聽歌apps 你都係要俾錢skip返廣告同解鎖某啲功能

有啲人影風景/micro movie都鍾意拍4K片
即係阿根廷人要比香港價錢?
上面師兄咪講左其中一個可以用既方法
"只要淨係容許當地發出嘅credit/debit card 可以畀錢就得"
呢D野要揸正黎做實有方法, 係差在幾時做
而家好明顯就係明知都唔搞你住, 等到夠多人先可以收網, 到時佢收你幾多錢你都要比
即係就算以後我upload 4k片,佢都係俾唔到4k冇subscription嘅人睇?

係時候搵定第二個platform
大時代
發錢寒 on99
有啲唔同,一個係俾錢睇內容,另一個係俾過路費
係咪漏左無講 youtube music, premium 已經包埋music,乜歌都有得聽,點解你地又覺得要俾錢聽歌有問題
電腦瀏覽器裝個插件就完事

煩嘅係手機版
佢個收費模式真係搞唔掂
個個channel 都開會員
再加埋個platform 都要要收埋一份
變幾幾舊水咁先睇到
咪囉,遲吓加到同美金一樣價,你咪又焗俾
一蚊都唔會比youtube賺,就算咩阿根廷印度premium 都唔會join
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞