YouTube 開始要求用戶訂閱 Premium 才能觀看 4K 影片

216 回覆
12 Like 199 Dislike
YouTube 的 Premium 付費訂閱服務目前最主要的功能就是免除廣告、背景播放和優先測試一些功能,但據 MacRumors 報導,目前在 Reddit 和 Twitter 上都有用戶回報 4K(2160p)解析度的選項也被鎖進 Premium 訂閱服務之中了。目前還不確定這只是個測試,還是已經在一定用戶範圍內全面推行,也不確定是否僅特定國家、裝置,或是特定影片才有所限制。YouTube Premium 的個人方案訂閱費用目前為每個月 NT$179 / HK$68。

YouTube 會將腦筋動到 4K 這上面倒也不太讓人意外,雖然說 Premium 和 YouTube Music 在 9 月時總計有 5,000 萬的用戶,但這和 Spotify Premium(1.88 億)或 Netflix(2.2 億)比起來,還是小巫見大巫。理論上將 4K 變成訂戶限定應該是比較不會影響免費用戶的使用體驗,又能增加 YouTube Premium 訂戶(及 Google 營收)的辦法了。

https://twitter.com/sondesix/status/1576256922965069824
唔貴,轉阿根廷地區 買Premium 十蚊個月
覺得唔係貴唔貴問題
係個手法有啲乞人憎
記住係依家唔貴
我係美斯呀hi
而家6.5 1個月
我family plan $10
技術上要封殺海外戶口唔難嘅,只要淨係容許當地發出嘅credit/debit card 可以畀錢就得,只不過Google 唔急住割你哋禾青啫
有得轉年約?
講到阿根廷Google唔賺你錢咁
member片有得background先搞新野啦屌
我每個月扣
廣告多閪到呢
咪就係 d人次次有人話唔撚比錢youtube就屌人乞兒 屌個幾十蚊係人都比到啦
都唔撚係比唔比錢問題
問題係youtube食相愈黎愈撚差 明明佢咁多人用就係因為本身免費又方便 而家就割韭菜咁焗人買premium
唔買就幾百萬個15秒廣告唔skip得
由佢一開始出premium我都知佢實會愈黎愈得寸進尺 唔比錢就當你狗咁撚

所以話adblock真係世界上最偉大發明之一
之前手機版個vanced又比佢搞到收撚左皮 屌你老母啦google youtube
我睇240p 就夠,推飽佢
關硬件台咩事
依家唔得了
仲得喎
當head quarter 話要堵塞呢個漏洞時你阿根廷google可以唔跟?
壟斷就係咁
做到一家獨大後佢想點都得,因為已經冇選擇焗用
幾十蚊唔係問題 問題係個個都話收幾十 disney+ netflix youtube 個個都收錢加加埋埋一個月幾百 都咪話唔小野
Youtube啲戲已經係咁做
非挑機純好奇 其實點解啲人肯俾錢disney+ netflix但咁抗拒俾錢YouTube
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞