模擬經營遊戲來講你覺得最好玩係邊隻?

785 回覆
364 Like 18 Dislike
Football manager我淨係玩過yahoo版

利申:女人
我用gaming laptop熱到連keyboard都熱埋
第4季票仲未出哂,依家先出左兩個DLC
主要係關於南美洲新世界

第一個係玩莊園
佢係類似歷史上,黑奴集中工作嘅地方
你起左莊園之後,玩法好似動物園、植物園咁
佢有自己嘅專屬農田同其他設施

莊園嘅專屬房屋可以容納更多人口,稅收都多啲
但佢嘅需求會比普通房屋更加多

莊園最好用嘅地方
就係可以用佢專屬農田種薯仔
再用專屬釀酒廠生產烈酒
唔洗再由舊世界運過去

第二個DLC天空帝國,上個月20號出
你依家唔止北極,新世界都可以起飛船
新增左唔同種類嘅飛船,而且仲有得打空戰
要用鋁材同氮氣黎生產飛船
兩種新資源都係新世界度

第三DLC 新世界掘起
好似話會大改新世界嘅核心
暫時未有咩資訊
我用mod玩
主要係放我同我partner嘅屋企人一齊 另再加佢老母同佢老豆個情婦 想睇下邊個同邊個唔妥
等特價果陣買先!
佢啲dlc好似越整越好玩
依隻遊戲啲細節同耐玩度
完全唔似UBI出嘅遊戲
黑金企業2
tropico同 anno邊個好玩d
真係好想玩番 但好似冇正版數碼版買
但anno好似steam冇賣
左邊嗰隻我都未見過

好想玩
Tropical 休閑為主
Anno 玩策略 物流 生產線
有陣時用mod 都搞唔掂
saturn 嘅育成足球 模擬便利店
舊版Zoo Tycoon

而家嘅經營遊戲主要都有個好大嘅問題
就係將重心放落設計 創造嗰部份
相反經營 經濟 競爭元素非常不足
開局初期就耕田其實係自殺行為
耕田一年只可以收成一次,入冬完全0進帳,困難難度開局冇種子要靠貿易而且好撚貴,農作物又要睇每款收成期長短,塊田太大就算塞滿農民都一定收唔切啲農作物最少蝕1/4,完全唔合符成本效益
開局一定係力谷採集同打獵,採集可以確保食物多樣性=村民開心度,打獵就唔受地形限制同埋有肉之餘有皮草可以供應造衫,加埋搵個多水spot釣魚,三樣嘢都可以全年運作唔會怕斷供而且夠穩定
過多兩三年起到貿易站,就all in買兩隻雞,之後就有無限雞蛋,再等牧場生滿雞之後就有無限雞肉,基本上已經再冇食物問題唔會滅村
劇情編輯器
踢波點會有必勝
現實都成日爆冷啦
最平迷宮cls提款機
係咪拎咗草上飛之後就彈
要download 更新
最衰佢係用電腦sense你有幾多裝飾物 嚟顯示個景物percentage 。即係鳩放幾十棵樹 個scenery就會100%,但一啲都唔靚。

反而勁有心設計到勁靚嘅景物,scenery得1x%
d npc唔會厭既咩
我記得起耐左會無人玩
佢個演算係咁,此終做唔到人性化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞