藍色嗰間big4 是咪就執

502 回覆
54 Like 4 Dislike
其實D記audit好啲定K記audit

論名氣k點都好過d嘅(audit)

但係假設之後會再轉工
係咪做過Deloitte audit會比做過kp audit 更加吃香

咩問題 你會唔會唔轉工呀
kp audit more pro than dtt la

但係假設之後會再轉工
係咪做過Deloitte audit會比做過kp audit 更加吃香

聽開都係p同k寫cv最好睇,不過唔知維持到幾耐

K仔呢期咁柒都仲好睇

K仔睇你入邊條team, 都重有一堆藍籌嘅...
而家好多大陸job俾返上面做, 唔洗點返大陸

其實講CP
K 記仲有三間或以上的老牌地產商
你SEARCH 下AASTOCK 就知
跟住仲有因航,大昌X

但係假設之後會再轉工

聽開都係p同k寫cv最好睇,不過唔知維持到幾耐

K仔呢期咁柒都仲好睇

K仔睇你入邊條team, 都重有一堆藍籌嘅...
而家好多大陸job俾返上面做, 唔洗點返大陸

其實講CP
K 記仲有三間或以上的老牌地產商
你SEARCH 下AASTOCK 就知
跟住仲有因航,大昌X

K唔好入FS就得, 佢個audit methodology 算係最comprehensive, 可惜近年醜聞多, 但整體都係走緊下坡啦

D似終比人感覺係尻做多 但派OT聽講都算多
入咩Team做咩客對跳出去個陣係咪真係好重要?
就算e家K個名柒,係K做大藍籌係咪都好過係其他三間做細公司?
講真
出到黎搵工
人地都唔會特別因爲你邊間出黎覺得你勁d渣d
總之就係edpk啦
當年去到p partner in

果老細話, 我手上17 個candidates
個個都有exchange, internship, 上莊, gpa

問我點differentiate到自己

其實唔好睇太重cv, 你以為自己cv靚, 大把人入u就有plan e 部分

關鍵係點present自己, 因為若干年後就係你入房present比e個老細聽
就算e家K個名柒,係K做大藍籌係咪都好過係其他三間做細公司?

邊有得你揀job 做?

邊有得你揀job 做?

去到咁上下狗屎垃圾都要你做埋
講真
出到黎搵工
人地都唔會特別因爲你邊間出黎覺得你勁d渣d
總之就係edpk啦

唔淨係big4係咁 其他行業都係

邊有得你揀job 做?

岩呀 呢樣真係audit慘況,入到big4仲要睇運睇team
做大藍籌做到爆肝 個心都chur d
做鳩公司又係做到爆肝都唔知為咩
下年fg 教下我入 真係好驚 好撚驚入唔到bug4

利申 shitty U

放鬆d先巴打。 其實比你想像中易入。如果你係慢熱既人,就諗下點可以係 group in 突圍而出。

至於group in 咩玩法,recruitment talk 時應該會講。你反而擔心入左去,斷六親好過啦

識一個fd shitty 3rd hon都入到
入唔到果班真係要好好反省下

其實入到去interview個關份cv係點已經唔重要,見過人cv麻麻但好醒好presentable,同樣亦有人靚cv但冇offer

其實 big 4 唔睇成績,聽講Ey 會 自動out 走GPA 唔過3既人。只要big 4派左 online test 比你,你可以理解為,大家都係同一起跑線。

Online test 有得操,都係個句,用緊邊間 test bank ,自己google 下。

Group in 唔知咩玩法,好難一概而論。唔洗操,你表現到好 logical , good team player , helpful 就得。
我個年,某big 4 係做 case study 、group discussion 最後 presentation 。個人感覺同公開考試既既 oral 差唔多。
過左online test 同 group in , partner in 睇運數,暫時未聽過有人會過唔到 partner in 。 partner in 好遠既事,到時巴打再問下人。

利伸,非big 4員工,純粹經驗之談。

E大量唔過3, 比左apt test你之後,gp in正常就有ptr in。 in完基本上有head court都會請

大家講到好似 好易咁

希望你入左真係鍾意

邊有得你揀job 做?

岩呀 呢樣真係audit慘況,入到big4仲要睇運睇team

Mid join嘅話會唔會大d機會有得揀team?

邊有得你揀job 做?

唔會 請得你通常都係條team 太wok所以d人走晒

利申 shitty U

放鬆d先巴打。 其實比你想像中易入。如果你係慢熱既人,就諗下點可以係 group in 突圍而出。

至於group in 咩玩法,recruitment talk 時應該會講。你反而擔心入左去,斷六親好過啦

其實入到去interview個關份cv係點已經唔重要,見過人cv麻麻但好醒好presentable,同樣亦有人靚cv但冇offer

其實 big 4 唔睇成績,聽講Ey 會 自動out 走GPA 唔過3既人。只要big 4派左 online test 比你,你可以理解為,大家都係同一起跑線。

Online test 有得操,都係個句,用緊邊間 test bank ,自己google 下。

Group in 唔知咩玩法,好難一概而論。唔洗操,你表現到好 logical , good team player , helpful 就得。
我個年,某big 4 係做 case study 、group discussion 最後 presentation 。個人感覺同公開考試既既 oral 差唔多。
過左online test 同 group in , partner in 睇運數,暫時未聽過有人會過唔到 partner in 。 partner in 好遠既事,到時巴打再問下人。

E大量唔過3, 比左apt test你之後,gp in正常就有ptr in。 in完基本上有head court都會請

大家講到好似 好易咁

真係易
我今年Fg,三大但non account仲要成績差到差D third hon grad
四間報左三間(有一間miss左deadline)
兩間有得In, 一間有offer,另一間應該入左Waiting list

利申 shitty U

大家講到好似 好易咁

真係易
我今年Fg,三大但non account仲要成績差到差D third hon grad
兩間有得In, 一間有offer,另一間應該入左Waiting list

你咁講big4真係唔睇成績 可能睇你個人overall
大家知唔知最後一批offer幾時派?

邊有得你揀job 做?

唔會 請得你通常都係條team 太wok所以d人走晒

Wok但做大藍籌我願意

利申 shitty U

大家講到好似 好易咁

真係易

你咁講big4真係唔睇成績 可能睇你個人overall

睇Overall我應該都係蘿底橙黎
超級毒撚,講野1999完全唔Presentable
成個大學剩係玩過D寫落cv都驚比人笑嘅垃圾課外活動
唯一優勢係返過兩份Intern
十幾二十年前Big 4可能真係唔易入
但E家連我e d狗屎垃圾都會收
其實宜家每年成幾千個fg湧入big 4 audit 究竟條career path仲好唔好行 會唔會好難升 我見水記要加上個director grade before partner 係咪自己好難升

利申 shitty U

N 年前 k 記partner in 一句飛嚟「我唔想請non accounting major 喎」一嘢踢走咗...
其實宜家每年成幾千個fg湧入big 4 audit 究竟條career path仲好唔好行 會唔會好難升 我見水記要加上個director grade before partner 係咪自己好難升

邊有幾千呀
做左一年local 打算轉去2nd tier做一兩年 有冇機mid join到big4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞