藍色嗰間big4 是咪就執

502 回覆
54 Like 4 Dislike
想問考cpaa 會唔會sponsor
我聽朋友話考hkicpa有 定係佢呃我??

四間得EY會俾番錢考試錢你

咁好

Qp係全數退(扣左政府果一皮)
Cpaa/aicpa等只退最多$3000

想問下QP點申請政府扣錢
係唔係under CEF

咁好

搵到官網邊到寫了

咁好

搵到官網邊到寫了

btw
如果打算12月考第1次
要八九月交先先?
但又話要complete4個先申請

咁好

去見 D 個 HR 話淨係得 qp pass 曬有 q pay
唔知佢係咪水鳩我

咁好

去見 D 個 HR 話淨係得 qp pass 曬有 q pay
唔知佢係咪水鳩我

四間都係 pass左Fe 就有qpay了
下年fg 教下我入 真係好驚 好撚驚入唔到bug4

利申 shitty U

K 幫到你,乜人都請

咁好

EY伏黎。
之前6月diet冇revision class,到今個diet MD都仲係冇。
補習好似又要weekend上

咁好

唔知佢係咪水鳩我

ACCA/AICPA/CPAA/HKICPA任君挑選

咁好

EY伏黎。
之前6月diet冇revision class,到今個diet MD都仲係冇。

講清楚d。
係6月diet一向冇補習,係今年D A屌鬼先安排video。姐係你weekend 就要係屋企睇video
That being said,今年6月佢地video係唔包MD,而今年MD又咁啱係近5年黎最難

咁好

EY伏黎。

講清楚d。
係6月diet一向冇補習,係今年D A屌鬼先安排video。姐係你weekend 就要係屋企睇video
That being said,今年6月佢地video係唔包MD,而今年MD又咁啱係近5年黎最難

巴打唔係做ibank架咩

咁好

EY伏黎。

講清楚d。

巴打唔係做ibank架咩

I'm a proud big4 🐶

咁好

唔知佢係咪水鳩我

我考緊 cpaa
佢話就算我考曬都唔會有 q pay
佢話佢地淨係提供 support 俾 qp

咁好

唔知佢係咪水鳩我

我考緊 cpaa

你邊間?
Support 只比QP就正路,佢地香港所有「社會責任」推HKICPA
仲有CICPA都有Q pay

咁好

唔知佢係咪水鳩我

我考緊 cpaa

你邊間?
Support 只比QP就正路,佢地香港所有「社會責任」推HKICPA

Dtt ?

咁好

唔知佢係咪水鳩我

我考緊 cpaa

你邊間?

考完cpaa再補返final 啦咁

咁好

唔知佢係咪水鳩我

我考緊 cpaa

你邊間?

Dtt ?

Yes.

唔俾考試 support 冇咩所謂,但連每個月果幾千都慳真係好屎忽

唔知佢係咪水鳩我

我考緊 cpaa

你邊間?

Dtt ?

Yes.

唔俾考試 support 冇咩所謂,但連每個月果幾千都慳真係好屎忽

因為事實qp有用過cpaa

M2當年55-60啦 (睇performance)
有d細公司/pre ipo公司有問有無興趣做fc
當時自問自己未夠料turn down左
係commercial當然無加得咁多,但有番d私人時間
再揀....可能會頂到sm先走

唔該巴打

3年前M2都55-60k
樓上話SM1先60k個條右可否收皮

sm 60應該係老底?
m2 55-60應該係計左b仔雙糧?
同埋佢係水記 有兩間人工低成10%以上嫁

明明個post本來講緊藍色果間sm唔計bonus真係得60k左右
Bonus又唔係一定有仲要得果少少
上面條友唔睇清楚仲叫人收皮

講真,你捱到第五年先講啦

去到S1緊係搏盡升m la
走既機會係:
A1 (考哂試,未有牌)
S2 (加左一大舊人工+ Q左)
M2 (M title 出 commercial)
一過m2你就aim sm grade, 好難走

M1唔走等m2走係因為做過一年街外人先當你有manager experience?
exp hire (2-3yrs exp)黎計,係咪都係K / D最易入?

得大陸fg會考?
都係果句,想將來行financial/management accounting呢條路既
Big4 exp係最基本要求
當然你講剩係想入下數既咁就無呢個必要啦
不過入big4前諗下自己想得到d咩先
Set個goal俾自己,如果唔係你會好快想走

M走同SA走比會唔會吃香好多?
做太耐audit怕唔怕學既野唔啱commercial 用?

SA會易走d, 因為叫價唔高,但係就做番senior accountant/am
係commercial升職係難好多,可能要做幾年先升到m
M走你當然會搵m grade,但係會難d搵到
我當年都搵左半年先有offer
唔難適應commercial

巴打想問下去到manager 搵工其實係咪好局限喺financial reporting financial accounting 呢啲commercial 工?如果想轉adviaory due d 嗰啲係咪好難?
感覺越做上去就算肯discount 人工都好難轉到field 咁
exp hire (2-3yrs exp)黎計,係咪都係K / D最易入?

識人就邊度都易入
都係果句,想將來行financial/management accounting呢條路既
Big4 exp係最基本要求
當然你講剩係想入下數既咁就無呢個必要啦
不過入big4前諗下自己想得到d咩先
Set個goal俾自己,如果唔係你會好快想走

M走同SA走比會唔會吃香好多?
做太耐audit怕唔怕學既野唔啱commercial 用?

SA會易走d, 因為叫價唔高,但係就做番senior accountant/am
係commercial升職係難好多,可能要做幾年先升到m
M走你當然會搵m grade,但係會難d搵到
我當年都搵左半年先有offer
唔難適應commercial

巴打想問下去到manager 搵工其實係咪好局限喺financial reporting financial accounting 呢啲commercial 工?如果想轉adviaory due d 嗰啲係咪好難?
感覺越做上去就算肯discount 人工都好難轉到field 咁

都有人轉去Corp Fin/equity research。
其實人醒同有network想去邊都得。

得大陸fg會考?

未聽過有香港人未q就直接考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞