藍色嗰間big4 是咪就執

502 回覆
54 Like 4 Dislike
大家知唔知最後一批offer幾時派?

九月d 人開始reject第一水 offer,有一轉
十月又一轉。
呢d時間突擊反而機會大

但係9月training 班人仲會reject offer咩巴打?

哈哈, 總有幾個等緊其他更好ge 工, 如督察, IBank

十月又一轉。
呢d時間突擊反而機會大

但係9月training 班人仲會reject offer咩巴打?

Big 4 係人地既back up plan, 有好路數會唔走?

咁又係

十月又一轉。
呢d時間突擊反而機會大

哈哈, 總有幾個等緊其他更好ge 工, 如督察, IBank

咁又合理既 但pk a2 得15.5k 真係好on9

十月又一轉。
呢d時間突擊反而機會大

我自己當年十一月入職,一半人都話係9月 d人放左公司飛機所以執到offer

十月又一轉。
呢d時間突擊反而機會大

我自己當年十一月入職,一半人都話係9月 d人放左公司飛機所以執到offer

希望我都有啦唔想再玩多輪
我海歸得2間有開overseas
我應唔應該報下 Steve 個d 19野 教你interview 個d 自問自己又唔係毒 又搞個下活動咁 但係好驚比d 3大 gp in 個時屌打到仆街 有時擔心到訓唔到 因為好似就黎要報 又要就黎in

Group in 3大先最chill
City poly果d chur到一個點

Chill 乜9

個人經驗:唔會比人屌打,亦都唔會有人想屌打其他人。Team spirit 好重要,大家都會當show 咁做。放心

唔好唔記得有強國人
為左表現 chur到爆 唔識玩呢個show

個人經驗,Hku ust比較多屬於chur

big4 audit既interview唔算chur啦
MT班人show off先誇張

Audit要嘅係奴才,任勞任怨ot到睇到日出冇補水都唔反抗唔出聲個種
Interview都咁chur, d partner 唔驚你入到去間firm之後反佢咩

partner in個陣佢問我如果好多野做要ot點算,我話會盡量multitasking,但如果經常發生我會研究下係咪operation出左問題令到效率咁低,有嘅話會同上面反映
in完諗返都覺得自己好似講錯野,但當晚即收offer

但現實上你係冇時間 *研究係未運作上出左問題*
最經典聽過 P記 partner in , partner 問,你收到電話,你老婆車禍入左醫院,但你 in charge 緊一個pj,冇左你就唔成事。你會點做

個candidate 最後冇答,反問番個partner 會點做
個partner 話 :如果老婆輕傷,打個電話問候,之後再去探佢
如果重傷,你去到都幫佢唔到。

我心諗,跟住呢個partner 都幾慘

......
如果問呢條我真係唔識答
答照開工 真係太假 我答唔出

我會照答陪老婆
跟著佢一定慘過食屎,寧願唔做算

陪老婆比人reject的話 仲陪?
其實你地所講既恆管 ou 都入到
大部份都係rp
根本big4 入面大把人rp
我fd 入咗dtt fs 佢就係我上面講既其中一間grad
識partner 再識chairman 咁入去fs
你話佢係普通一個八大既可以入到big4 fs咩
有可能既 不過係0.00幾個%
佢都有同我講 佢入去既batchmate 全部都係rp
大部份都係rp

*八大都唔係
大部份都係rp

*八大都唔係

聽講唔係三大通常都比人派去好wok既team??
我應唔應該報下 Steve 個d 19野 教你interview 個d 自問自己又唔係毒 又搞個下活動咁 但係好驚比d 3大 gp in 個時屌打到仆街 有時擔心到訓唔到 因為好似就黎要報 又要就黎in

Group in 3大先最chill
City poly果d chur到一個點

Chill 乜9

個人經驗:唔會比人屌打,亦都唔會有人想屌打其他人。Team spirit 好重要,大家都會當show 咁做。放心

唔好唔記得有強國人
為左表現 chur到爆 唔識玩呢個show

個人經驗,Hku ust比較多屬於chur

big4 audit既interview唔算chur啦
MT班人show off先誇張

Audit要嘅係奴才,任勞任怨ot到睇到日出冇補水都唔反抗唔出聲個種
Interview都咁chur, d partner 唔驚你入到去間firm之後反佢咩

partner in個陣佢問我如果好多野做要ot點算,我話會盡量multitasking,但如果經常發生我會研究下係咪operation出左問題令到效率咁低,有嘅話會同上面反映
in完諗返都覺得自己好似講錯野,但當晚即收offer

但現實上你係冇時間 *研究係未運作上出左問題*
最經典聽過 P記 partner in , partner 問,你收到電話,你老婆車禍入左醫院,但你 in charge 緊一個pj,冇左你就唔成事。你會點做

個candidate 最後冇答,反問番個partner 會點做
個partner 話 :如果老婆輕傷,打個電話問候,之後再去探佢
如果重傷,你去到都幫佢唔到。

我心諗,跟住呢個partner 都幾慘

......
如果問呢條我真係唔識答
答照開工 真係太假 我答唔出

我會照答陪老婆
跟著佢一定慘過食屎,寧願唔做算

呢個真
一係秒左佢 答: 點解要有老婆?

答佢: 我唔覺得係未來自己會有老婆
Btw 有冇巴絲知 dtt M&A transaction service team 好唔好境?
大部份都係rp

*八大都唔係

聽講唔係三大通常都比人派去好wok既team??

睇表現 同識唔識人
表現好都可以入好team 但當然少
識人更加唔洗講 好似我fd咁

但我識既通常都係audit chur team 囉
都有可能佢地都唔係勁人
Btw 有冇巴絲知 dtt M&A transaction service team 好唔好境?

呢個都想知喎
想問下有無人有最新big4人工個excel?
大部份都係rp

我識o個幾個唔係rp, 因為佢地wok 到pk, 其實接受非8 大入到big4 有咁難咩?

我當初見到有OU, 恒管 grad ge 都有d 疑惑, 但事實就係佢地入左黎做. 同埋Poly, BU 個d self-finance, 都好多人入到黎做, o係我地眼中, 個d 咪又係top-up
Btw 講多少少rp既野
想當年喺 一點 果度做intern 成個dept 好似有廿個interns
我非三大 係school nom
同校既有3個 一個神人 另一個好肯定rp
其餘勁多中大 都係xx club
咁我上面講果個fd 都rp 入咗黎
佢話個partner 話佢知 就算係intern 都有67成係rp

咁啱有個新黎既intern
食飯果陣咪問下邊間u咁 點知佢話喺台灣讀
已經有d愕然 之後講下就原來有個manager 係佢auntie
真係痴撚線 英文都唔識多隻 果陣我早入去 要教佢入野
佢打打下停喺度 我以為佢聽唔到 所以重複講左次要打啲咩
屌! 點知佢係唔撚識串! 講緊既係類似financial 既字咋喎呀大佬

仲有個ust 高分低能 開會果陣 無啦啦話 我係一張白紙嚟架 咩都唔識 on99

其實好明顯大部份三大入去既係真係有料
無料既rp既 做落就算你係intern 你都會feel 到

Ps 台灣大學果個仲有好多笑料 有時間再講
大部份都係rp

我識o個幾個唔係rp, 因為佢地wok 到pk, 其實接受非8 大入到big4 有咁難咩?

我當初見到有OU, 恒管 grad ge 都有d 疑惑, 但事實就係佢地入左黎做. 同埋Poly, BU 個d self-finance, 都好多人入到黎做, o係我地眼中, 個d 咪又係top-up

Big 4黎講,我覺得佢根本唔理你咩 U,只要派左apt test 比你,你就已經有機會。

要明白,big 4 audit 只要頭腦正常,有手有腳就 應付到,換句話說,普通人絕對應付到。當然,體力,精神上應唔應付到,係interview 入面,根本就asses 唔到,所以根本唔會理你咩gpa,咩 U。佢比interview 你無壞,反正流失率咁高,當係儲備*人才*。

再者,你出得 14/15k, 你expect 可以請到咩人,佢驚你唔做 多過 你驚big4唔請你。
想當年喺 一點 果度做intern 成個dept 好似有廿個interns
佢話個partner 話佢知 就算係intern 都有67成係rp

已經有d愕然 之後講下就原來有個manager 係佢auntie
屌! 點知佢係唔撚識串! 講緊既係類似financial 既字咋喎呀大佬

仲有個ust 高分低能 開會果陣 無啦啦話 我係一張白紙嚟架 咩都唔識 on99

Summer intern 大部份都係rp, Spring 就少rp, 人地都係入黎做intern 拎個名, 好少會番入黎做

係一間*工廠*入面,識人好過識字。好葡萄個台灣人,起跑線已經同普通人唔同。
大部份都係rp

我係其中一個你講個班人(而入唔到
但我知自己個群人入到迫4既堅小 我諗5%
大部份都係rp

我係其中一個你講個班人(而入唔到
但我知自己個群人入到迫4既堅小 我諗5%

講緊入到個5% 讀書個陣算smart 有學霸有非學霸

呢個都想知喎

唔會請fresh grad

呢個都想知喎

前景好嗎?

Summer intern 大部份都係rp, Spring 就少rp, 人地都係入黎做intern 拎個名, 好少會番入黎做

spring intern大把想搏return offer啦

呢個都想知喎

巴打 因為佢俾offer我 所以想問問
原本我係apply FAS general asso
但啱啱佢email 話問我switch ng switch 去transaction service
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞