藍色嗰間big4 是咪就執

502 回覆
54 Like 4 Dislike
Btw 有冇巴絲知 dtt M&A transaction service team 好唔好境?

呢個都想知喎

唔會請fresh grad

巴打 因為佢俾offer我 所以想問問
原本我係apply FAS general asso
但啱啱佢email 話問我switch ng switch 去transaction service

TS 好野黎,以前好景時係Ibank 跳板

巴打可唔可以講多d 我fg做緊TS 想知有咩路數

[/quote]

[/quote]
其實 d 記 consulting 同 risk advisory, aadvisory 既 project 有冇重覆 [/i]
其實big4嘅consulting&advisory有邊條會收fresh grad?
其實big4嘅consulting&advisory有邊條會收fresh grad?

全部都有收 收得少者 得十幾個

十幾個係指一間firm?
Btw 有冇巴絲知 dtt M&A transaction service team 好唔好境?

呢個都想知喎

但啱啱佢email 話問我switch ng switch 去transaction service

DTT M&A點會唔請fg
嗡得就嗡

呢個都想知喎

DTT M&A點會唔請fg
嗡得就嗡

可唔可以講下par in 同written test 係點

big4 audit既interview唔算chur啦
MT班人show off先誇張

Audit要嘅係奴才,任勞任怨ot到睇到日出冇補水都唔反抗唔出聲個種
Interview都咁chur, d partner 唔驚你入到去間firm之後反佢咩

partner in個陣佢問我如果好多野做要ot點算,我話會盡量multitasking,但如果經常發生我會研究下係咪operation出左問題令到效率咁低,有嘅話會同上面反映
in完諗返都覺得自己好似講錯野,但當晚即收offer

但現實上你係冇時間 *研究係未運作上出左問題*
最經典聽過 P記 partner in , partner 問,你收到電話,你老婆車禍入左醫院,但你 in charge 緊一個pj,冇左你就唔成事。你會點做

個candidate 最後冇答,反問番個partner 會點做
個partner 話 :如果老婆輕傷,打個電話問候,之後再去探佢
如果重傷,你去到都幫佢唔到。

我心諗,跟住呢個partner 都幾慘

......
如果問呢條我真係唔識答
答照開工 真係太假 我答唔出

我會照答陪老婆
跟著佢一定慘過食屎,寧願唔做算

陪老婆比人reject的話 仲陪?

可能到時係答照開工比reject呢

呢個都想知喎

前景好嗎?

DTT M&A應該唔錯, 但你做開M&A, 跳出去都係做in house M&A多

路數比較少

以前在k仔上qp training, 識到m&a 同ts既同事仔
聽佢地講都十級無聊辛苦
可能果陣要pre qp exam先咁

p.s k仔advisory 既its大多都係大陸人多(a1果陣),但全部都索到😍

好懷念果陣k仔既生活。
前p仔 audit m2留名
3年前去左個客到做
有咩關於audit想問都會盡答
3年前去左個客到做

我FG仔想問下點樣去左個客到做
聽得多
但其實個過程係點發生?
個客問你有無興趣幫佢手
3年前去左個客到做

未走咩人工?
走左去做FC?
走左之後依幾年人工升幅係點?
比你再揀走唔走?
出年就grad
諗緊做big4定細acct firm好
個人想揀份前景好d可以做至少幾年
求意見
出年就grad
求意見

你咁問得出應該唔駛諗big4
出年就grad
求意見

Why ><
3年前去左個客到做

IG 同EG 同grade 走去commercial 會唔會有大分別?

呢個都想知喎

前景好嗎?

DTT M&A應該唔錯, 但你做開M&A, 跳出去都係做in house M&A多

路數比較少

以前在k仔上qp training, 識到m&a 同ts既同事仔
聽佢地講都十級無聊辛苦
可能果陣要pre qp exam先咁

p.s k仔advisory 既its大多都係大陸人多(a1果陣),但全部都索到😍

好懷念果陣k仔既生活。

有冇話出路如何 多唔跳到bank m&a or cor fin
出年就grad
求意見

Why ><

你dse?
3年前去左個客到做

IG 同EG 同grade 走去commercial 會唔會有大分別?

巴打跳過下人工有咩變化?
出年就grad
求意見

asso grad咋話
3年前去左個客到做

Harvey入左big4未?
3年前去左個客到做

Harvey入左big4未?

waiting list

十幾個係指一間firm?

consulting 係一間firm十幾個
advisory應該多少少?

呢邊今年十二個
3年前去左個客到做

我FG仔想問下點樣去左個客到做
聽得多
但其實個過程係點發生?
個客問你有無興趣幫佢手

我經agent搵的,當然有人係個客直接問
3年前去左個客到做

未走咩人工?
走左去做FC?
走左之後依幾年人工升幅係點?
比你再揀走唔走?

M2當年55-60啦 (睇performance)
有d細公司/pre ipo公司有問有無興趣做fc
當時自問自己未夠料turn down左
係commercial當然無加得咁多,但有番d私人時間
再揀....可能會頂到sm先走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞