大家返過最仆街既工係點?

225 回覆
30 Like 2 Dislike
垃圾細公司 DX服裝
老闆老闆娘最中意食飯前幾分鐘叫你唔好去食住,就到你開會,一係放工前兩分鐘叫你開會或者叫你唔好走住晏啲搵你傾下個進度,明知就掛八號風球未返到黎就打返黎叫大家唔準走住,佢地返緊黎準備開大會 啲衫同飾物用料垃圾過淘寶
到試用期嗰日同我講我做得唔好,唔會同我續約,叫我返多7日,點知請個新人返黎做左一日頂唔順,請唔到人就同我講依家出面搵工好難,見你工作表現幾好,俾你去做第二個位但試用期重新計過,好彩冇理佢,後尾聽同事講間公間成日都係咁,成日俾人告
老闆同老闆娘都係耶撚

耶撚真係又度縮又仆街
物理治療診所 北角 呃錢
第一份工 唔識野簽左約
份約完全不平等 日日返工 放飯 收工都要早15分鐘返 遲15分鐘走 由我返工到辭職果日都唔可以準時走過
咁都算啦 諗住返工係咁 不過佢真係我平身遇過最無品的人
每日返工挑剔我 自問好聽話 做好哂本分
幫佢吸塵拖地仲要熄冷氣 氣都抖唔到
為人度縮到死 無客黎唔開冷氣 仲焗過室外
好多原因之下 頂佢唔順提出離職
叫我入佢房
話左我好耐 話佢袋緊錢入我袋 依句真係難聽過粗口
屈我無幫佢拖地 根本就佢講乜都得 果時真係委屈到想喊
後尾佢老婆仲要打黎話報警話我偷左佢公司啲野 要去勞工處告我 同打去我學校 恐嚇我 嚇到我腳震
果時仲係好細過 真係唔識反抗 唔識處理 明明自己行得正企得正
最後仲係學生的我要問屋企人借錢賠5000幾蚊通知金比佢
幫佢做野 無人工收 仲要賠返錢比佢
好想佢呢個雙面人無哂生意
好想講出黎取暖

全post最仆街

樓上大可以叫佢報警,既然佢玩野咪玩大佢,反正你本身無做過,錄口供時咪如實作答。

陷害Details 屌鳩佢老味!

喺csl度返 parttime promoter 得45蚊一個鐘 仲要賣到lg機先得嗰50蚊分 企足8個鐘 諗番個時做都on9

聽落幾好

做過啦
得閒入staff room 坐下
飲下水
玩手機 玩一日
睇你做邊間

做cwb間csl 仲要有d細既經理仔係到扮大支野

行過都感覺到
考完dse暑期工做ft sales人工低工時長多數返六日企十個鐘得半個鐘食飯

因為跑私佣所以要跟實個客
一有人入黎就要mark 狂sell勁煩
下午/夜晚未達鋪頭個target就要報比全世界知每個員工開左幾多錢既單A2000 B3700 C400咁 當時係打上call台報用call機睇
所以我覺得最大得著係學用call機
初頭每日未開單都唔敢去廁所食飯

試過幾次跟跟下個客個senior好似幫你sell咁 最後主動幫埋個客收錢 咁張單就比佢搶左
每個新人每個月要跑八萬 跑到先多幾百蚊 底薪好少 佣就係你跑既2%
重點係啲師奶衫又醜又貴 二三百以上話香港設計喎 同一件衫見到旺中有賣40蚊
某名店集團back office
每當有新人返工d八婆就會圍埋一齊大聲講人
(自以爲好細聲)
話人唔講野,好內向
明明人地返得個兩日,又唔同dept,
連你係邊撚個都未知,可以同你講乜
再大大聲評頭品足人地個樣同衣著
一班又老又樣衰既女人係度話人地個後生靚女
個女仔做野仲要其實好快手
個場面真係... 我作為旁人見到都想笑
其實你地細細聲講人地理撚得你咩,係要咁揚
成間公司個文化都係咁
比人講= orientation
樓主 yahoo抄你post?

屈人寺
果時考完dse第一份工 到而家都好憎間公司
成間舖都係八婆勁多是非 又小圈子 西口西面
又唔教新人做野 我淨係識上貨同收銀啲基本野
後期班八婆係舖到成日維威喂大聲傾計 實情鬧我唔做事 其實又冇客 啲貨位又執好 真心冇野做 又唔教我做倉務
又唔教我電腦野 最後係其他舖嘅人教我 仲問我點解唔識

成間公司又勁hardsell
講到自家品牌好勁咁 呃係我韓國製 搞到同客都係咁講
又係度同人講meet唔monthly target係因為我
但其實不相上下

果陣我個女仔fd係同區嘅其他舖做 男仔頭 異性戀者
個阿嬸八婆成日係我面前講佢唔正常 係咪同女仔一齊
佢個樣好厭惡 講到好似我朋友真係咁 又歧視同性戀咁
後來七月中學放榜知佢個女派入女校 我開心咗好耐

果兩個月做到想死 唔係要儲錢買電腦同去旅行早就quit咗

我都係一dse完係屈人寺做呢

好多做倉/食店做幾年人工多新人幾千就以為自已好掂,真係好想笑
佢地特別憎DSE成績好等入大學既暑期工
第一份工 唔識野簽左約
份約完全不平等 日日返工 放飯 收工都要早15分鐘返 遲15分鐘走 由我返工到辭職果日都唔可以準時走過
叫我入佢房
後尾佢老婆仲要打黎話報警話我偷左佢公司啲野 要去勞工處告我 同打去我學校 恐嚇我 嚇到我腳震
果時仲係好細過 真係唔識反抗 唔識處理 明明自己行得正企得正
好想講出黎取暖

咁撚仆街?!開鳩佢名啦!死賤人!推上報!

第一份工 唔識野簽左約
叫我入佢房
好想講出黎取暖

你告返佢就差唔多
冇証冇據點解要你賠?

第一份工 唔識野簽左約
叫我入佢房
好想講出黎取暖

你告返佢就差唔多
冇証冇據點解要你賠?

份約點寫?
跟足程序做點解要賠錢俾佢

好多做倉/食店做幾年人工多新人幾千就以為自已好掂,真係好想笑
佢地特別憎DSE成績好等入大學既暑期工

食屎啦 到我做客嗰陣幾老屎忽都要serve我咋嘛
利申嗰陣同朋友專登去翻同一間食嘢然後投訴條友

係喎屌
莎莎,
第一日返工啲囡囡串到
見你新嚟個個都眼啤啤你,
無位擺locker ,有個好嘅同事叫我擺住有格吉嘅先,
Lunch 入去拎銀包,有個八婆大大聲,「原來係呢條女擺咗去我locker 呀?唔該拎返出嚟啦」
全程冇望過我,單單打打咁,
做咗一日quit 咗

返工最撚慘就係遇著d西同事 日日返去睇人表演西臉 講野單單打打 死八婆

咪係囉 其實返工大家開開心心咪好囉,係要搞咩小圈子呀恰新人呀, 莎莎真係,間間見親全部都係西面八婆樣

返莎莎d人好大壓力 係變態d
同埋好多小圈子 你新黎一定對你對哂"鋼"

利申:做過三年,走左
第一份工 唔識野簽左約
叫我入佢房
好想講出黎取暖

全post最仆街

莎莎,
第一日返工啲囡囡串到
見你新嚟個個都眼啤啤你,
無位擺locker ,有個好嘅同事叫我擺住有格吉嘅先,
Lunch 入去拎銀包,有個八婆大大聲,「原來係呢條女擺咗去我locker 呀?唔該拎返出嚟啦」
全程冇望過我,單單打打咁,
做咗一日quit 咗

有冇屌7佢先走
番12放8-9
食飯冇定時但食半個鐘都比人話耐
放工後要去佢地office開會(屯門要去觀塘)
開到11-12點冇補水
話係應該既
睇得起你先叫你開會
埋沒良心去pack佢地啲product
明明自己做扮台灣貨
跌落地都要執番
過期要你改label
B字頭紅色招牌衫鋪
番工規定要早十五分鐘番去拍卡 放工就例遲 parttime每OT 半個鐘計錢 試過幾次10:29分 強制比班ft逼住打卡走 連等多一分鐘都唔肯

會無啦啦行過黎 同我講 今日冇咩人黎買野 收得工啦 黎左番工先cut你更 真係唔好再仆街啲 每日既生意額點心知肚明啦 一日要幾多人手都好易預計到 咁一開始寧願唔好編我更 唔會浪費左一日時間

極刻薄既ft 講到公司冇左班pt唔會死 但pt冇左呢份工就可能財政困難咁 全港得你一間公司有得番pt咩
仲要咁大間公司 番佢地既parttime都可以冇約簽 好無保障
B字頭紅色招牌衫鋪
番工規定要早十五分鐘番去拍卡 放工就例遲 parttime每OT 半個鐘計錢 試過幾次10:29分 強制比班ft逼住打卡走 連等多一分鐘都唔肯

會無啦啦行過黎 同我講 今日冇咩人黎買野 收得工啦 黎左番工先cut你更 真係唔好再仆街啲 每日既生意額點心知肚明啦 一日要幾多人手都好易預計到 咁一開始寧願唔好編我更 唔會浪費左一日時間

極刻薄既ft 講到公司冇左班pt唔會死 但pt冇左呢份工就可能財政困難咁 全港得你一間公司有得番pt咩

開名啦,邊間咁衰
B字頭紅色招牌衫鋪

開名啦,邊間咁衰

baleno?
B字頭紅色招牌衫鋪

開名啦,邊間咁衰

baleno?

成日聽零售既ft好撚刻薄
真係想知間鋪佢地有份?
又鐘意玩鳩pt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞