大家返過最仆街既工係點?

225 回覆
30 Like 2 Dislike

係咪某賣糖嘅鋪頭?

[member]好似係嬰兒產品 乜好多間都係咁?[/member]

係咪某賣糖嘅鋪頭?

[member]好似係嬰兒產品 乜好多間都係咁[/member]
[quote]

係咪某賣糖嘅鋪頭?

返過日資公司 無xx品

日日都俾人屌到飛起
咩都屌一獲
一開始以為係自己問題
點知後尾其他同事同我講
呢間鋪係咁
頭一個月就瘋狂屌你
過左一個月就會冇事

最尾接受唔到呢種文化 走左

咩店號?
大時大節年初一聖誕要送船送機 朝早6點要係機場/尖咀碼頭出現 但係早一日仲要番工
星期六日要輪班
舊公司係港資中小企 做文職 人工少外面三份一 福利又差 ot無補水 年假病假跟足奴工法例 bonus仲要得兩千蚊 狗也不屌
工作量唔大 因為班所謂老屎忽搞小圈子 唔教新人 架空咗我幾個月 就連去個廁所同講句野都比人大大聲串 班老屎忽又無喺外面闖過 淨係識空口講白話 稍為正常d既同事都俾佢地迫走
老闆又痴撚線既 同行競爭大 又唔肯俾錢落廣告 年年都蝕錢 仲話諗住開專門店 上市
老闆自己又唔管好班細既 由得佢地喺office講無謂野 嘈到做唔到野不特只 果班友仲要日日大大聲講屌西 溝女 老闆喺隔離房都無動於衷 完全無文化可言
最後喺老闆娘半迫半哄之下裸辭走咗 依家新公司人工搵多一半

開名

舊公司係港資中小企 做文職 人工少外面三份一 福利又差 ot無補水 年假病假跟足奴工法例 bonus仲要得兩千蚊 狗也不屌
工作量唔大 因為班所謂老屎忽搞小圈子 唔教新人 架空咗我幾個月 就連去個廁所同講句野都比人大大聲串 班老屎忽又無喺外面闖過 淨係識空口講白話 稍為正常d既同事都俾佢地迫走
老闆又痴撚線既 同行競爭大 又唔肯俾錢落廣告 年年都蝕錢 仲話諗住開專門店 上市
老闆自己又唔管好班細既 由得佢地喺office講無謂野 嘈到做唔到野不特只 果班友仲要日日大大聲講屌西 溝女 老闆喺隔離房都無動於衷 完全無文化可言
最後喺老闆娘半迫半哄之下裸辭走咗 依家新公司人工搵多一半

啲港資中小企差唔多間間都係咁
狗都唔做

果陣fresh grad 咩都唔知 裸辭之後讀多咗奴工法例去保障翻自己
依家唔敢講好好 但係至少同事唔閪 翻工舒服好多
btw勿相認
唔肯教新人做野
一係教一半唔教一半
教左但教錯
雙重標準到仆街
老屎忽做錯野
d組長自己圍威喂冚左就當冇事
新人做錯同一樣野
比人唱到仆街
小圈子到仆街
對新人日日西口西面
成班老屎忽就嘻嘻哈哈排斥d新同事
正臭閪

老鼠樂園

仆街 巴打你係樂園定酒店

好耐之前做過半年pt
講埋出黎 小鎮大街最大個間鋪
成班full time 除左少數幾好人之外
大部分都仆街
日日返工都係講是非
又話邊個pt做唔到到野 邊個垃圾
心諗人地做pt係咪都係咁做架啦 五十幾蚊個鐘你想點 學生搵少少零用
你地做埋啲垃圾工full time就真係垃圾
萬寧
爬完文先知唔係得我一個咁
個時又係dse後第一份工
俾個美極經理針對
d更表編得勁衰
返5點幾放10點幾 一個星期得一兩日
仲要我日日返去抹架
做左兩星期就唔做
返第一份工 私房菜助理 暑期工
話就話執頭執尾 點知去到係洗碗洗廚房
仲一邊洗一邊話唔乾淨 起碼有三成要重洗
最後頂唔住發脾氣走 佢仲係咁話我唔捱得
話第二個返工好勤力好乾淨 講到佢屎都會食咁
我忍唔住爆鳩佢 屌撚左佢幾分鐘 佢聲都唔敢出
重點係。。。。。得$28/hr
到依家諗撚起都會無名火起
爭shit pt 要我洗油池
我屌
物理治療診所 北角 呃錢
第一份工 唔識野簽左約
份約完全不平等 日日返工 放飯 收工都要早15分鐘返 遲15分鐘走 由我返工到辭職果日都唔可以準時走過
咁都算啦 諗住返工係咁 不過佢真係我平身遇過最無品的人
每日返工挑剔我 自問好聽話 做好哂本分
幫佢吸塵拖地仲要熄冷氣 氣都抖唔到
為人度縮到死 無客黎唔開冷氣 仲焗過室外
好多原因之下 頂佢唔順提出離職
叫我入佢房
話左我好耐 話佢袋緊錢入我袋 依句真係難聽過粗口
屈我無幫佢拖地 根本就佢講乜都得 果時真係委屈到想喊
後尾佢老婆仲要打黎話報警話我偷左佢公司啲野 要去勞工處告我 同打去我學校 恐嚇我 嚇到我腳震
果時仲係好細過 真係唔識反抗 唔識處理 明明自己行得正企得正
最後仲係學生的我要問屋企人借錢賠5000幾蚊通知金比佢
幫佢做野 無人工收 仲要賠返錢比佢
好想佢呢個雙面人無哂生意
好想講出黎取暖

全post最仆街
依加返緊reception
呢個位得我一個 要做埋清潔工 日日要吸塵 抹哂成間鋪
仲要抹埋牆 清隔塵網
老闆去旅行 就要連踩到佢返黎為止
前排先連踩兩個星期無假放
假後補但日子佢決定 一定唔會俾你連住例假放
每日都話唔得閒返鋪做野 但日日都捕住個cam睇你做緊咩 連你幾時去廁所都知 仲慘過坐監
Ot無補水 但要你早十五分鐘返到鋪 唔係就當遲到
無lunch time 要一路食一路做

無福利 人工少
好在其他同事好nice
計劃緊轉工
原來咁多巴絲都曾經咁辛酸過
睇黎我都係要知足
總結:女人特別難頂
垃圾細公司 DX服裝
老闆老闆娘最中意食飯前幾分鐘叫你唔好去食住,就到你開會,一係放工前兩分鐘叫你開會或者叫你唔好走住晏啲搵你傾下個進度,明知就掛八號風球未返到黎就打返黎叫大家唔準走住,佢地返緊黎準備開大會 啲衫同飾物用料垃圾過淘寶
到試用期嗰日同我講我做得唔好,唔會同我續約,叫我返多7日,點知請個新人返黎做左一日頂唔順,請唔到人就同我講依家出面搵工好難,見你工作表現幾好,俾你去做第二個位但試用期重新計過,好彩冇理佢,後尾聽同事講間公間成日都係咁,成日俾人告
老闆同老闆娘都係耶撚
宜家依份,部門manager冇主見又hea下hea下咁,所以成日俾佢上司屌
跟本成個部門都毫無方向,士氣好差
第一份全職係某連鎖粥店MT, 做大陸肥西經理係又屌唔係又屌, 做左半年炒左佢魷魚
有次我同朋友去返間舖食野, 見到條肥西當值, 我特登扮同朋友吹水, 大大聲講佢D衰野

幾年前做call centre CS, workload大之餘唔肯請多一兩個舒緩下, team leader廢撚到西, 日撚日蛇王
新黎既中女經理睇我唔順眼, 我去完一星期旅行即俾大信封我
負皮果個係咪就係d西老闆西同事

陷害Details 屌鳩佢老味!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞