大家返過最仆街既工係點?

225 回覆
30 Like 2 Dislike
喺csl度返 parttime promoter 得45蚊一個鐘 仲要賣到lg機先得嗰50蚊分 企足8個鐘 諗番個時做都on9

聽落幾好

做過啦
得閒入staff room 坐下
飲下水
玩手機 玩一日
睇你做邊間
酒店任何部門都係最仆街

Banquet
喺csl度返 parttime promoter 得45蚊一個鐘 仲要賣到lg機先得嗰50蚊分 企足8個鐘 諗番個時做都on9

聽落幾好

做過啦
飲下水
玩手機 玩一日
睇你做邊間

做cwb間csl 仲要有d細既經理仔係到扮大支野

聽落幾好

做過啦
飲下水
玩手機 玩一日
睇你做邊間

做cwb間csl 仲要有d細既經理仔係到扮大支野

果陣好好返
個經理好好人
但果個鋪位執左
ESPRIT
Dse後第一份工
明明成個場有一個supervisor一個senior sales一個長工三個part time
係都要我自己一個企男裝跑數其餘全部企女裝
但講緊係pt冇得分佣
要我自己一個燙曬全場既衫、fill貨、排貨
人工就得45定50一粒鐘仲日撚日ot到1,2點
有日返工期間黑雨唔同員工講又冇補水
要求返工化妝畫幼少少條眼線都俾supervisor屌
做左一個禮拜就quit撚左
I.t
人事閪撚到仆街
啲中女係到圍威喂 見我新黎係咁叫我做依樣個樣
成個場啲野都係我做晒
同人傾一兩句計 即刻比野我做
自己成班中女就係咁傾
屌你老母 你地ft sales黎咋 以為自己老細呀

做左一個禮拜辭撚左
人工低到痴左線
Ot無補水 咩都無得補
但係要你識哂所有野
又要你做埋工人個份 (出去日曬月𣺉)
明明就係office工
莎莎,
第一日返工啲囡囡串到
見你新嚟個個都眼啤啤你,
無位擺locker ,有個好嘅同事叫我擺住有格吉嘅先,
Lunch 入去拎銀包,有個八婆大大聲,「原來係呢條女擺咗去我locker 呀?唔該拎返出嚟啦」
全程冇望過我,單單打打咁,
做咗一日quit 咗

返工最撚慘就係遇著d西同事 日日返去睇人表演西臉 講野單單打打 死八婆

咪係囉 其實返工大家開開心心咪好囉,係要搞咩小圈子呀恰新人呀, 莎莎真係,間間見親全部都係西面八婆樣

所以咪抵佢地成世返莎莎
間所謂既公司得3個ft
長期美其名請intern 實質就係做廉價勞工
eg 2個intern完左就即刻有其他人補上
咁佢地就不停有員工做野 淨比少少津貼
intern就做到成隻狗咁
第一日番工就叫我出街 番到office差唔多6點 咁6點交唔到貨 要寫稿
然後比條仆街屌我阻佢準時收工 但到頭來等我既人又唔係佢
佐敦某火鍋店
話就話請傳菜/樓面
但實質乜向左走向右走都要做
仲要成日受啲大粒野氣
賭錢賭輸咗就搵我地呢啲細既黎出氣
試過部升降機壞桱咗
夠膽死叫我地拓兩個湯行樓梯上四樓
呢啲垃圾工真係狗也不屌
唔肯教新人做野
一係教一半唔教一半
教左但教錯
雙重標準到仆街
老屎忽做錯野
d組長自己圍威喂冚左就當冇事
新人做錯同一樣野
比人唱到仆街
小圈子到仆街
對新人日日西口西面
成班老屎忽就嘻嘻哈哈排斥d新同事
正臭閪

老鼠樂園

仆街 巴打你係樂園定酒店
仆街工就少既
仆街同事就大撚把
之前返過黎揸貨van既
我做0800-1800左右 有時會係1000-2000
架車就日夜更兩個人揸既
夜晚個仆街食屎狗日撚日用到冇撚曬油先交車
一著車就響曬機咁話冇油冇油
最仆街既係有次部車有野壞啦,咪表有燈既
點知呢!又唔撚著呀
點解我會發覺出事呢?
就係揸左一陣,好似10分鐘到啦
又響冇油啦
我就望一望個咪錶啦!屌你唔著燈既!我除安全帶都唔著燈既
我就知仆街啦呢次
去到油站入完油
上上下斜路死火著唔到車,咁例牌打上寫字樓報壞車,然後打電話叫拖車同跟埋去車房到交車啦
咁我又諗諗下唔對路
就同個車房佬講響冇油但唔會著燈同冇扣安全帶都唔著燈呢樣野俾佢知啦

仆街,佢拆左個咪錶,所有燈都俾人貼曬黑色膠布,唔怪得睇唔到啦

原來死火係因為水箱過熱又冇水

你老味,個車房佬第二日打上寫字樓話個水箱收曬皮要換過,同埋貼左黑膠布係咪錶到

之後再問問下,原來係夜班條撚樣唔想煩,自己拆開個咪錶板貼曬d著左話架車有事既燈

仲差少少搞到我連份工都冇埋
好彩我有個車cam影埋我揸車證明我冇出古惑

講到1999咁有冇師傅們會明

呢條撚樣似係有心害鳩人多

屌呀
心諗咁撚狗閪既人我都係第一次見
幾辛苦都嘅工都好 最緊要係班同事
之前做飲食 無錯 係辛苦
但同班同事有講有笑 時間真係過得好快
依加轉左份文職 做野做到勾心鬥角咁
真係好難頂 你永遠唔知佢地笑容嘅背後諗緊乜

冇錯,好感激翻到一份雖然辛苦,但環境開心嘅飲食pt,成日唔捨得收工 辛苦都係當做運動

翻過另一份人工差唔多,唔辛苦但氣氛好差嘅飲食,好快就辭咗職
試過做日本食品倉務員
有間日本餐廳話急要3條三文魚
但公司車已出
老闆叫我自己撘車送
仲要係巴士
暑期工做sales
啲full time小圈子到仆街
大粒既從來只會叫我地呢啲part time去執倉
但佢個倉又冇冷氣 又亂撚到仆街
每次至少執兩個鐘 次次執完已經熱到神智不清

之前返飲食 做侍應
日日比班廚房佬無原因咁屌曬我冚家都算
間餐廳仲要孤寒到唔包飯
但就要你每日ot 吸完塵 拖埋地 再洗埋個廁所先比走

咁都可以算
試過做日本食品倉務員
有間日本餐廳話急要3條三文魚
但公司車已出
老闆叫我自己撘車送
仲要係巴士

有咩問題
舊公司係港資中小企 做文職 人工少外面三份一 福利又差 ot無補水 年假病假跟足奴工法例 bonus仲要得兩千蚊 狗也不屌
工作量唔大 因為班所謂老屎忽搞小圈子 唔教新人 架空咗我幾個月 就連去個廁所同講句野都比人大大聲串 班老屎忽又無喺外面闖過 淨係識空口講白話 稍為正常d既同事都俾佢地迫走
老闆又痴撚線既 同行競爭大 又唔肯俾錢落廣告 年年都蝕錢 仲話諗住開專門店 上市
老闆自己又唔管好班細既 由得佢地喺office講無謂野 嘈到做唔到野不特只 果班友仲要日日大大聲講屌西 溝女 老闆喺隔離房都無動於衷 完全無文化可言
最後喺老闆娘半迫半哄之下裸辭走咗 依家新公司人工搵多一半
舊公司係港資中小企 做文職 人工少外面三份一 福利又差 ot無補水 年假病假跟足奴工法例 bonus仲要得兩千蚊 狗也不屌
工作量唔大 因為班所謂老屎忽搞小圈子 唔教新人 架空咗我幾個月 就連去個廁所同講句野都比人大大聲串 班老屎忽又無喺外面闖過 淨係識空口講白話 稍為正常d既同事都俾佢地迫走
老闆又痴撚線既 同行競爭大 又唔肯俾錢落廣告 年年都蝕錢 仲話諗住開專門店 上市
老闆自己又唔管好班細既 由得佢地喺office講無謂野 嘈到做唔到野不特只 果班友仲要日日大大聲講屌西 溝女 老闆喺隔離房都無動於衷 完全無文化可言

開名

啲港資中小企差唔多間間都係咁
狗都唔做
萬寧
Dse完第一日份工 俾條老閪八婆針對
話我個名同佢個女一樣 就好撚憎我
乜撚都俾晒我做 返8點定九點 4點半先放我食lunch
做咗3日quit咗 一世都唔會再返呢啲工

呢d八婆心理係咪變態
唔肯教新人做野
一係教一半唔教一半
教左但教錯
雙重標準到仆街
老屎忽做錯野
新人做錯同一樣野
比人唱到仆街
小圈子到仆街
對新人日日西口西面
正臭閪

老鼠樂園

好有同感 有個同事番左兩日頂唔順個老屎忽就走左

係咪返ODV 我見有啲部門冇呢啲嘢

做過ODV好撚有同感
成班自己友玩晒
唔肯教新人做野
一係教一半唔教一半
教左但教錯
雙重標準到仆街
老屎忽做錯野
新人做錯同一樣野
比人唱到仆街
小圈子到仆街
對新人日日西口西面
正臭閪

老鼠樂園

好有同感 有個同事番左兩日頂唔順個老屎忽就走左

係咪返ODV 我見有啲部門冇呢啲嘢

做過ODV好撚有同感
成班自己友玩晒

返過ODV 啲人好有問題
ODV啲人係自己圍威喂 小圈子又是非到癲
其他部門好似冇事 啲人好friend
一個星期番六日 仲要有時星期日仲要番工 OT冇錢 試過連續踩左十幾廿日番工番到個人冇哂希望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞