大家返過最仆街既工係點?

225 回覆
30 Like 2 Dislike
明明做waiter 做到成日備人掉入廚房執頭執尾(打荷不過唔駛煮野切野)
返工真係好睇同事

寧願返工辛苦啲都好過日日對住啲閪同事

我都係
啲仆街ft見我新黎 係咁比說話我聽 閪撚到
唔知我仲以為班仆街同事出糧比我呀
明明大家都係打緊同一份工

佢地真係以為自己係老細咁任點你做野,做個ft sales就好似高人一等咁,日日比面色你睇
喺csl度返 parttime promoter 得45蚊一個鐘 仲要賣到lg機先得嗰50蚊分 企足8個鐘 諗番個時做都on9

聽落幾好

唔知係咪我以前番過個份
我都係幫lg 去唔同既連鎖店幫手 咩豐宅衛信
其實冇咩野 唯一就係悶 衛信最撚嚴
但其實邊到都唔洗自己sell 啲人驚死你唔識咁 一定有單拎
個時做剩番星期六日幾好賺
X田百貨公司
得閒無時cut鳩你鐘 啲老屎忽又玩鳩你
啲高層勁仆街 你有咩事都揾佢唔到
全公司上上下下都on9
減價期間全office無人返工
想揾人事部辭職都揾唔到
明明唔理你 又扮打左電話比你 屈鳩你冇聽電話 所以繼續拖你件事唔跟進
恰鳩臨時part time個啲𡃁仔𡃁妹唔識野 人工又唔準時出
聽講七日工資期過左都收唔到人工 打去問 冇人理
成十幾日先收到糧
痴撚線公司 狗也不屌
首先簽約唔準時,次次遲個幾月先會同你簽
入去做左個幾月先同你簽第一份約
跟住局你簽份3個月既自僱約
3個月後話你未到佢想要既水準
又簽多3個月自僱約
好喇再3個月後終於同你簽長工約
點知無意間發現原來又要多3個月probation
做左9個月都仲係probate緊
仲要大粒成日得個講字又呃人
而且OT冇補水,個個同事日日OT
入職冇一日係準時走過

利申:
乜員工福利都冇享有過
公司冇當過我係自己員工
辭左職幾個月
仆街工就少既
仆街同事就大撚把
之前返過黎揸貨van既
我做0800-1800左右 有時會係1000-2000
架車就日夜更兩個人揸既
夜晚個仆街食屎狗日撚日用到冇撚曬油先交車
一著車就響曬機咁話冇油冇油
最仆街既係有次部車有野壞啦,咪表有燈既
點知呢!又唔撚著呀
點解我會發覺出事呢?
就係揸左一陣,好似10分鐘到啦
又響冇油啦
我就望一望個咪錶啦!屌你唔著燈既!我除安全帶都唔著燈既
我就知仆街啦呢次
去到油站入完油
上上下斜路死火著唔到車,咁例牌打上寫字樓報壞車,然後打電話叫拖車同跟埋去車房到交車啦
咁我又諗諗下唔對路
就同個車房佬講響冇油但唔會著燈同冇扣安全帶都唔著燈呢樣野俾佢知啦

仆街,佢拆左個咪錶,所有燈都俾人貼曬黑色膠布,唔怪得睇唔到啦

原來死火係因為水箱過熱又冇水

你老味,個車房佬第二日打上寫字樓話個水箱收曬皮要換過,同埋貼左黑膠布係咪錶到

之後再問問下,原來係夜班條撚樣唔想煩,自己拆開個咪錶板貼曬d著左話架車有事既燈

仲差少少搞到我連份工都冇埋
好彩我有個車cam影埋我揸車證明我冇出古惑

講到1999咁有冇師傅們會明
Wan kee

可以全日都係到執倉 每日返500-1000對鞋

個倉無位就自己諗撚掂佢 ...主管理撚得你

拎鞋 拎唔到又屌9你

做左2個月走左
糖水店 最低工資 晚晚收1點
lunch嗌外賣收翻我錢 個飯仲貴過我人工
飲食業唔包食仲chur全日
拖左糧3個月
嗰陣onon99 last day追先比翻我
成日比條全職針對 屌
Dse後第一份工 唔知點解果陣可以捱3個月
仆街工就少既
仆街同事就大撚把
之前返過黎揸貨van既
我做0800-1800左右 有時會係1000-2000
架車就日夜更兩個人揸既
夜晚個仆街食屎狗日撚日用到冇撚曬油先交車
一著車就響曬機咁話冇油冇油
最仆街既係有次部車有野壞啦,咪表有燈既
點知呢!又唔撚著呀
點解我會發覺出事呢?
就係揸左一陣,好似10分鐘到啦
又響冇油啦
我就望一望個咪錶啦!屌你唔著燈既!我除安全帶都唔著燈既
我就知仆街啦呢次
去到油站入完油
上上下斜路死火著唔到車,咁例牌打上寫字樓報壞車,然後打電話叫拖車同跟埋去車房到交車啦
咁我又諗諗下唔對路
就同個車房佬講響冇油但唔會著燈同冇扣安全帶都唔著燈呢樣野俾佢知啦

仆街,佢拆左個咪錶,所有燈都俾人貼曬黑色膠布,唔怪得睇唔到啦

原來死火係因為水箱過熱又冇水

你老味,個車房佬第二日打上寫字樓話個水箱收曬皮要換過,同埋貼左黑膠布係咪錶到

之後再問問下,原來係夜班條撚樣唔想煩,自己拆開個咪錶板貼曬d著左話架車有事既燈

仲差少少搞到我連份工都冇埋
好彩我有個車cam影埋我揸車證明我冇出古惑

講到1999咁有冇師傅們會明

呢條撚樣似係有心害鳩人多
Wan kee

拎鞋 拎唔到又屌9你

做左2個月走左

Pt人工唔加 反而減人工 40蚊要番星期六日 良心企業
喺csl度返 parttime promoter 得45蚊一個鐘 仲要賣到lg機先得嗰50蚊分 企足8個鐘 諗番個時做都on9

聽落幾好

邊撚到好
返過一間船公司做服務員
新入職話都唔識公司運作是常識吧
冇人教仲要自己係咁問人
一做錯hi到你上天
做錯比人hi其實對我黎講都冇咩野
最嬲都唔係呢樣

入職冇耐撞正聖誕個啲,人多就一定手腳亂
每15分鐘點人頭,服侍下啲大腦細,不斷帶客落船
個陣兩個人返工,跑到我底褲都濕埋
仲要俾條死八婆屈我唔撚做野
我心諗:屌你老味死臭雞,我跑撚到仆街
之後個經理又hi我,勁委屈係廁所喊

第二日即刻射波,第三日辭職。

聽落幾好

唔知係咪我以前番過個份
我都係幫lg 去唔同既連鎖店幫手 咩豐宅衛信
其實冇咩野 唯一就係悶 衛信最撚嚴
但其實邊到都唔洗自己sell 啲人驚死你唔識咁 一定有單拎
個時做剩番星期六日幾好賺

應該係同一個 你邊到office?
呢家返緊份工 待遇差 人工低 ot無補水
話就話包飯 但其實係食人地d餸頭餸尾
利申:唔係返飲食業

文職
8500 ot冇錢 要幫手掃地抹枱仲有一次冇左掃把
要我用手汁
真係屌佢老母

你話冇垃圾桶 叫佢食撚哂啲垃圾啦
Wan kee

拎鞋 拎唔到又屌9你

做左2個月走左

最撚閪都未講

打指模返工 ...打漏指模扣人工 ..唔知而家係唔係咁..
我兩年前做 係咁..
細餐廳 全間公司上上下下都係八婆 最鐘意講事非
大粒既做到躁就會鳩屌人 細既就hea到仆街
Wan kee

拎鞋 拎唔到又屌9你

做左2個月走左

最撚閪都未講

打指模返工 ...打漏指模扣人工 ..唔知而家係唔係咁..
我兩年前做 係咁..

有無人可以整個仆街工種 or 仆街公司大整合?等巴絲可以警剔下
有無人可以整個仆街工種 or 仆街公司大整合?等巴絲可以警剔下

其實我覺得d同事仆街已經唔會留得耐
日日返十二個鐘 ot無補水
做足十二個鐘 但都俾人屌點解唔留耐啲

同事之間好撚西 有好野永遠唔預你
屈人寺
果時考完dse第一份工 到而家都好憎間公司
成間舖都係八婆勁多是非 又小圈子 西口西面
又唔教新人做野 我淨係識上貨同收銀啲基本野
後期班八婆係舖到成日維威喂大聲傾計 實情鬧我唔做事 其實又冇客 啲貨位又執好 真心冇野做 又唔教我做倉務
又唔教我電腦野 最後係其他舖嘅人教我 仲問我點解唔識

成間公司又勁hardsell
講到自家品牌好勁咁 呃係我韓國製 搞到同客都係咁講
又係度同人講meet唔係monthly target係因為我
但其實不相上下

果陣我個女仔fd係同區嘅其他舖做 男仔頭 異性戀者
個阿嬸八婆成日係我面前講佢唔正常 係咪同女仔一齊
佢個樣好厭惡 講到好似我朋友真係咁 又歧視同性戀咁
後來七月中學放榜知佢個女派入女校 我開心咗好耐

果兩個月做到想死 唔係要儲錢買電腦同去旅行早就quit咗
屈人寺
果時考完dse第一份工 到而家都好憎間公司
成間舖都係八婆勁多是非 又小圈子 西口西面
又唔教新人做野 我淨係識上貨同收銀啲基本野
後期班八婆係舖到成日維威喂大聲傾計 實情鬧我唔做事 其實又冇客 啲貨位又執好 真心冇野做 又唔教我做倉務
又唔教我電腦野 最後係其他舖嘅人教我 仲問我點解唔識

成間公司又勁hardsell
講到自家品牌好勁咁 呃係我韓國製 搞到同客都係咁講
又係度同人講meet唔monthly target係因為我
但其實不相上下

果陣我個女仔fd係同區嘅其他舖做 男仔頭 異性戀者
個阿嬸八婆成日係我面前講佢唔正常 係咪同女仔一齊
佢個樣好厭惡 講到好似我朋友真係咁 又歧視同性戀咁
後來七月中學放榜知佢個女派入女校 我開心咗好耐

果兩個月做到想死 唔係要儲錢買電腦同去旅行早就quit咗
返六日每日十二小時,重要提早十五分鐘befing 行到仆街上司又惡
以前份工
人工福利唔係好
工作量又多 有開工無收工
啲同事閪到仆街
唔教你做野
個個同事喺到扮老屎忽
成班舊同事見到新人會睇唔起 細聲講大聲笑人
啲男同事同啲女同事一樣戇鳩 一樣八婆
唔講以為佢地無鳩
我屋企人試過係屋邨診所做助護
個間野唔知點解好多人睇
啲人多到要擔凳出門口等
有時更表明明寫收7點
但太多人 老細會叫佢幫手頂多陣
頂頂下都9點10點

好誇張係試過有人等睇症
漏m係梳化凳度要幫手抹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞