【亂禁寫】《與學生妹搭黨鐵尾班車入屯瞞...咁就出事》(23)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
所以我係唔會去識女仔 無謂害人
我都係匿埋等月月發現我算啦
你仲有機會等 我就乜都冇喇
其實可能我都係咩都冇㗎啦
咁樣嘅性格 點會有人鍾意我呢
人夾人緣啦

上回講到細蚊見有幾個背囊!就睇睇有啲乜喺裡面!
大家都打開摷摷!有糧食仲有啲藥!
仲要唔止得止痛藥!仲有特效藥!
竟然搵到有用嘅嘢!
細蚊再摷摷!就摷到本日記!
打開裡面睇睇!寫日記嘅同一個叫阿希嘅人一齊搭黨鐵尾班車返到入嚟!全個世界嘅人都消失晒!
就好似細蚊同Cherry咁!
佢哋向住Vcity方向行!係細蚊佢哋冇行過嘅地方!
然後天氣好焗!就入咗M記抖抖!
裡面又係好正常咁!只係好似啲人突然消失晒咁!
又係呢種...一秒全部消失嘅錯覺...
事實並唔係一秒全部消失...假如有命過多幾晚...去到有古怪字符嘅地方...
“我同阿希見出面咁悶熱...都諗住拎啲嘢食...斟啲可樂飲...喺金拱門裡面坐住邊食邊飲邊等等...睇睇會唔會有人...但等咗成個鐘...仲係一個人都冇...”
一個鐘都遇唔到其他人...又遇唔到怪物...係好彩定唔好彩?
“我哋等咗咁耐都唔見有其他人...就打算繼續行返屋企...咁啱我哋都係住同一個屋苑...所以就繼續一齊行...”
同一個屋苑...即係住邊呢?
“我哋繼續行...發現路經嘅便利店...廿四小時營業嘅店舖都如常開舖...所有嘢都好似平常一樣...就連好似Victy嗰啲商場需要開放嘅行人通道都仍然開放...只係冇人...都仲係遇唔到有人...”
最重要都係遇唔到怪物姐...唔係嘅話你都冇機會寫日記啦...
“而當我哋行過條橋...行過咗輕鐵路軌...行上月台睇睇...雖然已經停止服務...但全部都好似平時咁...凌晨返到嚟屋企樓下呢個輕鐵站咁...所有嘢都好正常...就算冇人...都好正常...”
行過條橋...過咗輕鐵路軌...係...蔡意橋?
跟住嘅劇情發展又會係點呢?

準備出文

係蔡意橋...應該就冇錯...

喺新墟嗰邊嘅話...過咗橋...過咗輕鐵路軌...路線經過嘅地方...去到嘅位置就應該係蔡意橋...

嗰邊我哋都有經過...只係好快速咁經過...

係我抱住被怪物襲擊而受傷嘅嘉惠...跑去醫院...

“我哋見輕鐵站冇乜異樣...就繼續行...行到嚟屋企樓下...阿希話不如去咗我屋企睇睇...我都覺得而家呢個情況,兩個人一齊行動會比較好...就決定先上我屋企睇睇...再去阿希屋企睇睇...”

喺咁嘅環境俾個陌生人上自己屋企真係好咩?

我初初同Cherry一齊行返屋企...都唔會覺得佢會俾我上去...

話唔定仲會驚我係變態佬...唔知我有乜變態嘅陰謀...

人與人之間嘅信任...唔會一開始就有...
“上到我屋企...裡面就好似朝早離開返工時一樣...拖鞋放嘅位置...檯檯凳凳...碗碗碟碟...床同被鋪...所有嘢都冇變...只係...父母都唔喺屋企...就連我隻貓蝦米都唔見咗...”

貓...寫日記嘅人...有養貓...

“阿希睇睇成間屋...帶住疑惑咁問我...呢度嘅所有所有...都真係同我今朝出門嘅時候完完全全一模一樣?”

完完全全一模一樣?點解阿希會有咁嘅疑問呢?

“我話係...就連我今朝放低俾蝦米食嘅貓糧都原封不動咁...放咗喺平時放開嘅位置...”

咁都好正常吖...同我哋所遇過嘅...差唔多...
“阿希更加困惑...話我係同父母一齊住...仲有養貓...應該會有啲改變...啲檯檯凳凳會被父母郁過...貓糧都會俾蝦米食過...點計都唔會同出門之前嘅一模一樣...”

係...係喎!

點計都唔會同出門之前一模一樣!

父母喺我出門之後...都會喺屋企活動...

唔會...檯檯凳凳...碗碗碟碟...唔會仲同我出門前一模一樣...

除非...

Cherry望住我手上本日記,讀出裡面一行:「除非...喺你一出門嘅同時...佢哋所有都立即消失...」

佢哋所有...喺一出門嘅同時...立即消失...

點會咁...
阿Jill擰擰頭:「冇可能...冇可能會係咁...」

Chris都擰擰頭:「冇錯...冇可能...同我阿Jill就係一個好例子...」

『你哋嘅例子就更加奇怪...』我打量住阿Jill同Chris...

阿Jill同Chris互相對望...然後皺皺眉...

「繼續...」Cherry都仲係望住本日記,「繼續睇埋落去...」

啱吖...反正諗都諗唔通...再睇睇本日記有乜線索好過!

“聽阿希講完先發現有唔妥!然後...我哋就決定去佢屋企睇睇會唔會有同樣嘅情況!”

睇嚟...佢兩個都好有腦...

話唔定...真係可以喺本日記搵到蛛絲馬跡!
“去到阿希屋企...發現個情況都係一樣!好正常...所有嘢都好似好正常...所有嘢都同佢朝早出門返工前嘅一模一樣!只係佢父母...就連魚缸裡面嘅魚都全部消失晒!”

又係看似一切正常...

“根本就冇可能...明明唔係自己一個人住...我同阿希都一樣...係家中最早出門嘅人...出門之後屋企仲有人!點可能...所有嘢都冇郁過...根本就唔正常!”

根本就唔正常...

究竟...乜嘢先係正常...

“我哋諗咗好耐都諗唔到原因...不過見個情況咁奇怪...都決定咗留喺阿希屋企...一齊行動...而我哋都有嘗試上網...搵方法同外界通訊...但所有辦法都試過...都係冇任何途徑連到上網...然後...就喺不知不覺之間...失去知覺...直到再次醒返...已經係第二晚嘅凌晨十二點...”

都係...同我哋嘅情況差唔多...
”同阿希同時起身...仲係天都黑晒...仲要落住大雨...我哋都搞唔清楚喺我哋上身發生咗咩事...之但係要去查探...唔落手落腳去查...答案唔會自己跑過嚟...所以我哋都決定落街行行...”

落街...佢哋都未知條街有幾危險...

“孭好袋...帶埋遮落街...沿住尋晚行過嘅路...一直行返去市中心...沿路行過便利店...都係有開門...都係冇人...然後雨勢都幾大...我哋又入去金拱門避避...順便睇睇...”

又入返去金拱門...

“裡面都係同尋晚嘅情況一樣...都係有檯有凳...整整齊齊...係冇人...唔單止冇職員...又冇客人...檯上又冇餐盤...只係...我哋發現...就連我哋用過...冇執好嘅餐盤...都執走咗...”

餐盤...佢哋用過嘅...
“我哋尋晚就係專登食完唔執走個餐盤!專登放喺檯上!就係睇睇假如過咗一晚都仲未回復正常...餐盤又會唔會放喺原位...點知...就好似有人...執走咗咁...”

用餐盤嚟做測試...

“唔止咁...仲發現廚房裡面啲炸薯條仲係新鮮好似啱啱炸起冇幾耐咁!仲有啲包都係!就好似有人...有人啱啱先喺度整完...但冇可能...就算有人都...”

的確係仲有人...不過就冇可能...

“一定仲有其他人...我哋就決定要搵其他人出嚟!”

其他人...我哋都係其他人...不過就遇唔上...
“我哋好快就跑入Vcity!喺裡面邊走邊大嗌!”

咁樣大嗌真係好咩?萬一俾怪物發現...不過佢哋仲未知有怪物...

“行咗幾轉...上咗兩層...嗌咗幾聲...然後真係有把女仔聲回應!”

竟然俾佢哋遇到人先...唔係遇到怪物先...算唔算好彩?

“我同阿希立即同個女仔匯合!見個女仔幾MK...唔知講俾佢聽而家個情況佢信唔信...”

係MK妹?唔信都唔出奇...

“我同阿希都照講返我哋遇到嘅情況...出奇地...Ruby竟然好冷靜咁點點頭...”

Ru...Ruby?個MK妹係叫...Ruby?!

今晚出完

鍾意嘅朋友記得Like同Share俾身邊嘅朋友一齊追~

有咩記得喺下面留言講~我會一一回覆~

三句預告

[Day 09-背後目的] PART 10

Cherry皺住眉咁望住我手上本日記:「Ruby?」

阿Jill帶住疑惑嘅眼神打量住Cherry:「識㗎?」
已經將[Day 09-背後目的] PART 09 Upload上Penana
有130萬,你買Porsche 定 Maserati
https://lih.kg/brCDJpV
#59 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

竟然會mon post
仲會傾
幾時先意識到自己老咗?
https://lih.kg/brCLjDV
#13 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

我真係老啦
渣林寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞